Page 1 of 7
Suomalaisesta sotilasvaatetuksesta...
Posted: Sat Apr 19, 2008 16:13
by Komendantti
(Intouduin siirtämään tämän omaksi keskusteluksi
)
sotamies evp wrote:oli se,minun mielestäni,hyvä kun omana varusmiesaikanani.tai reservin harjoituksissa.ei tarttennut baretteja päässä pitää.minusta vastenmielinen päähine muutenkin
Jos itse saan sanoa vapaan mielipiteeni tähän baretti-asiaan, niin kenties korkeintaan ymmärtäisin kyseisen päähineen kuuluvan paraati- ja edustuskäytössä sellaisille joukoille, joilla sellainen yleisestikin maailmalla on ollut käytössä - esimerkkinä vaikkapa laskuvarjo- ja merijalkaväki (meillä rannikkojääkärit - siis ne
"oikeat" rannikkojääkärit), ja ehkä jonkinlaisena rajatapauksena myös panssarijoukot. Itse olisin silti kaikken vahviten sotilaallisen komean lipallisen kenttälakin tai sen kaltaisen päähineen kannalla, niin palvelus- kuin myös juhlapäähineenä. No, päällystöllä varmasti ymmärrettävästikin on ja pysyy perustellustikin tuo lippalakki l. "koppalakki".
Muodit ja mallit muuttuvat aina kun aika kuluu ja niiden seuraaminen ja jopa suora matkiminen meillä "pienemmillä" kulkee lähes aina kulloisenkin seurattavaksi valitun valtasuuntauksen mukaan.
Itse voisin ehkä kaikkein mieluiten ehdottaa suomalaiseksi sotilaan juhlapäähineeksi sellaista vanhakantaista Väinämöisen mallista kenttäharmaata myssykkää, jossa kulkisi sininen risti aivan kuten kenraalien ja laivaston päällystön turkispäähineissä...!
Ai että sellainen olisi kyllä todella komea - ja niin suomalainen kuin voi!
smokeball wrote:Ja kesäaikaan juhlakengäksi tuohivirsut
No aivan ehdottomasti - niillä voisi korvata ainakin juhla- ja vierailuasun pikkukengät, talvella niitä käytettäisiin heinien kanssa ja kesällä taas ilman.
Palvelus- ja paraatisaappaiksi voisi sitten tulla mitkäs muut kuin aidonmalliset lapikkaat!
Jääkärijoukkojen nimet kun vielä muutettaisiin
Joukahais -alkuisiksi, kuten esimerkiksi rivimiehen sotilasarvo "Joukahainen", samoin kuin esim. joukkoyksikkö "Kymen Joukahaispataljoona", niin olisi se kyllä jo melkoisen komeaa kuultavaa paraateissa:
komentaja: - Hyvää päivää, Joukahaisprikaati!
joukot: - Hyvää päivää, vaka vanha Väinämöinen! (huom. myös nimikkeen "herra" käytöstä luovuttaisiin)
Kyllä moisien parannusehdotusten edessä yksi tyhjänpäiväinen baretti jo kalpenee...!
...Olikohan se jäsen Canet, joka jotain tällaisia muutoksia jo suunnittelikin taannoin mielessään?
Posted: Sat Apr 19, 2008 17:10
by TeeJii
Nojoo, vakavammin ajateltuna...
Baretti olisi ihan kiva, mikäli sitä Suomessa osattaisiin kunnolla käyttää. Varusmiesten tapa kantaa barrea on hyvin vaihteleva ja paikoin aika kauheakin. Ehkä silti pitäisin sitä tosiaan pelkkänä "erikoisjoukkojen" päähineenä. Lomalakiksi soveltuisi mielestäni oikein hyvin joko kenttälakki M91 tai M05 (lomapuvun mukaan, luonnollisesti). Palveluslakkina joko edellämainittu tai sitten maastolippis M98. No, nyt kun ne baretit kerran on, niin olkoot. Ei se minua niin erityisesti riso. Oikein käytettynä ihan tyylikäs. M05:n mukana tulevaa lierihattua en oikein arvosta. Ei toki ole kokemuksia juuri M05 lierihatusta mutta mielestäni se ei jostain syystä oikein suomalaiseen sotilaspukuun sovellu.
Posted: Sat Apr 19, 2008 19:33
by Komendantti
TeeJii wrote:M05:n mukana tulevaa lierihattua en oikein arvosta. Ei toki ole kokemuksia juuri M05 lierihatusta mutta mielestäni se ei jostain syystä oikein suomalaiseen sotilaspukuun sovellu.
Suomi on kylmä ja sateinen maa. Lierihattu on tehokas suojaamaan pään ja harteiden aluetta sateelta.
Riittävä yhdistävä tekijä siis löytyi - varsinkin jos perusteena on käytännöllisyys eikä esim. ulkonäkö.
mosu wrote:Minä kannatan vanhaa kunnon verikauhaa. Eihän baretilla tee metsässä mitään
"Verikauha" ja kenttälakki yleensäkin on hieno päähine ja sen soisi pysyvän etusijalla sotilaspäähineissä.
Baretilla taas ei kenttäolosuhteissa tee yhtään mitään. Tosin jonkun mielestä se tosiaan voi olla komea, vaikka niissä edustustilaisuuksissa...
Posted: Sat Apr 19, 2008 20:00
by TeeJii
Baretti ei toki kenttäolosuhteisiin sovellu ja sinne on ehdottomasti parempia päähineitä (kuten juurikin vaikkapa maastokuvioidut kenttälakit ja lippikset), tietty kypärä erikseen. Lomapäähineenä se kuitenkin oikein käytettynä on ihan tyylikäs, mutta kun sitä ei nyt kerran osata käyttää, niin vaikkapa sellainen verikauhamallinen kenttälakki olisi passeli. Talvella luonnollisesti karvalakki ajaa asiansa sekä kenttä- että kasarmi-/lomakäytössä. Pipo on myös hyvä kenttäpäähine. No, okei, onhan sillä lierihatulla varmasti käyttöä. Edustuspäähineeksi se ei kyllä mielestäni sovi alkuunkaan. Vaikka se baretti/verikauha mieluumin.
Mitä itse pukuihin tulee niin niihin olen suhteellisen tyytyväinen. Harmaasta palveluspuvusta on aika tainnut ajaa ohi ja maastopuku on kyllä tyylikäs loma- ja palveluspukuna. Mielestäni nykypäivän varusmiesten lomakamppeet ovat edustavia ja tyylikkäitä. Kenttäolosuhteisiin M91 ei kylläkään ole aina se sopivin, M05:stä ei ole metsäkokemuksia. Niinhän se vain on että kun yritetään tehdä kompromissiratkaisu kenttäpuvun ja lomapuvun välillä niin se on aina vähän niin ja näin...
Joku "vanhan kaartin" palstalainen voi olla eri mieltä meikäläisen kanssa mutta kirjoittakaa ihmeessä näkemyksiänne, näistä on aina mukava jutella
Posted: Sat Apr 19, 2008 20:15
by smokeball
Kyllä siinä vanhassa harmaassa lomapuvussa tunsi ittensä aika oudoksi ja olinkin valinnut sen verran väljemmän koon, että farkut sopi alle ja olin välittömästi kasarmivartion ohitettuani siviileissä.
Baretin tilalla voitaisiin käyttää reilua baskilaista baskeria, joka on niin laaja, että toimii myös lippalakkina. 13-vuotiaasta olen käyttänyt vaihtelevasti baskereita ja baretteja eikä mielestäni parempaa päähinettä ole (paitsi kovemmilla pakkasilla). Tällä hetkellä on yksi violetti ja kaksi vihreää barettia. Baskereita on kaksi ruskeaa ja kolme mustaa, joista isä-vainaan vuonna 1947 Pariisista tuoma on pääasiallinen pääkappaleeni.
Ai niin, onhan mulla toki talvikäyttöön vielä maastokuvioitu fleecebaretti.
Posted: Sat Apr 19, 2008 20:52
by mosu
Baskerin käyttö on kulttuurikysymys. Mitä pahaa verikauha- mallisessa päähineessä on. Pahan paikan tullen voi kääntää laskokset alas. Sopii myös pikkupakkasille.
Posted: Sat Apr 19, 2008 21:00
by smokeball
Pitäisi ottaa takaisin käyttöön se 'venelakki' karvaversiona (m27?). Siinä olisi äidillistä tuntua, kun tempaisee reunat alas.
Posted: Sun Apr 20, 2008 8:40
by Komendantti
TeeJii wrote:Talvella luonnollisesti karvalakki ajaa asiansa sekä kenttä- että kasarmi-/lomakäytössä. Pipo on myös hyvä kenttäpäähine. No, okei, onhan sillä lierihatulla varmasti käyttöä. Edustuspäähineeksi se ei kyllä mielestäni sovi alkuunkaan. Vaikka se baretti/verikauha mieluumin.
Uusi turkislakkimalli on kyllä hyvä, vaikkei siinä vanhassa perinteisessäkään mitään vikaa omasta mielestäni ollut.
Sissipipo on todella sellainen perushyvä leudon kelin syys-talvi-kevät -päähine, sen kun saa suhteellisen hyvin mahtumaan halutessaan myös kypärän alle. Sitä edeltänyt "hupullinen" kenttäkaulaliina eli "Mikki-hiiri" oli silti myös kenttäkelpoinen varuste, jota saattoi käyttää tuollaisena kypärämyssy-kaulaliina -yhdistelmänä.
Uusi lierihattu on ehdottomasti pelkkä kenttäpäähine, ei siis minkäänlainen edustuslakki esim. australialaiseen tyyliin...
Baretille en oikein keksi mitään muuta kuin pelkkää status-käyttöä, ja niitäkin olen sotavaltion hommissa saanut kolmea eri mallia omaan varustesäkkiini, eli luulisin ainakin tietäväni mistä puhun.
TeeJii wrote:Harmaasta palveluspuvusta on aika tainnut ajaa ohi ja maastopuku on kyllä tyylikäs loma- ja palveluspukuna. Mielestäni nykypäivän varusmiesten lomakamppeet ovat edustavia ja tyylikkäitä. Kenttäolosuhteisiin M91 ei kylläkään ole aina se sopivin, M05:stä ei ole metsäkokemuksia. Niinhän se vain on että kun yritetään tehdä kompromissiratkaisu kenttäpuvun ja lomapuvun välillä niin se on aina vähän niin ja näin...
Harmaa palveluspuku m/83 olisi edelleenkin aivan kelvollinen ja sotilaallinen puku jaettavaksi sellaisille henkilöille (ml. varusmiehet), jotka toimivat etupäässä sisäpalvelustehtävissä, esimerkiksi toimistoissa ja esikunnissa toimiva henkilöstö. Taitaa vain olla nykyään niin, että kyseistä pukua on varusvarastoilla nykyään sen verran vähän olemassa, että sitä riittää jaettavaksi enää vain eri pyynnöstä joihinkin tilaisuuksiin, joissa harmaa puku mahdollisesti olisi maastopukua sopivampi (vaikkapa häät tai hautajaiset).
Toki m/91 ja m/05 ovat edustavia ja tyylikkäitäkin pukuja ja sellaisiksi ne osaltaan jo suunniteltaessa olivat tarkoitettujakin - mutta voi todella hyvin olla niin, että tällaisen kenttä- ja loma-asun fuusioinnin johdosta puku ei ole kumpaankaan tarkoitukseen se paras mahdollinen. Mutta pienen valtion vähällä budjetilla ylläpidetyllä sotaväellä ei ole paljon muutakaan mahdollisuutta, kuin kärvistellä ja sinnitellä monenlaisten tarkkaan laskettujen kompromissien keskitiellä.
Posted: Sun Apr 20, 2008 8:53
by Komendantti
sotamies evp wrote:smokeball wrote:Ja kesäaikaan juhlakengäksi tuohivirsut
itse kannatan loma-asuksi m/36 hyvin lankattuine nahkasaappaineen-olen tosissani
Kyllä myös tuollainen m/22 -puku olisi myös melkoisen komia, vaikka enää vain soittokunnat ja kadetit pitävät sen mallista "parhaana pukunaan"...
Posted: Sun Apr 20, 2008 9:12
by Wittmann
Baretti on tottumiskysymys. Hyvin tehtynä baretti on ok päähän. Kenttäolosuhteissa sen saa näppärästi taskuun. Tietysti rullattuna.
Posted: Sun Apr 20, 2008 9:30
by Komendantti
Wittmann wrote:- - Hyvin tehtynä baretti on ok päähän. Kenttäolosuhteissa sen saa näppärästi taskuun. Tietysti rullattuna.
(Tulee vain mieleen, että
miksi sen oikeastaan pitäisi sinne taskuun mahtua...?
)
sotamies evp wrote:ostin 1990-luvun alussa sen ekan version m/91 maastopuvusta.siinä mallissa oli arvomerkeille paikka hihassa hauiksen kohdalla.sitten hankin sen version missä ne oli taas kauluksissa.
Niitä kaulustarra-arvomerkkejähän olisi saanut kyllä ostaa ihan erikseenkin.
Nythän kai jo ollaan niin m/91:ssä kuin m/05:ssä siirtymässä keskellä rintaa olevaan arvomerkkiin, tässä yksi kuva malliksi:
http://www.mil.fi/maavoimat/joukot/kaipr/m05_2.jpg
Posted: Sun Apr 20, 2008 10:04
by TeeJii
No, eipä niitä M/05:sia tahdo oikein mistään saadakaan, pl. epämääräiset itähankinnat.
Kenttäpäähineen taskuun mahtuminen tulee kyseeseen mielestäni silloin kun lakki pitää vaihtaa kypärään. Esimerkiksi nykyään käytössä oleva M98 maastolippis (jossa on jostain pehmeästä materiaalista valmistettu lippa, vaahtomuovia tms?) taittuu näppärästi taskuun kun pitää tehdä tilaa kypärälle. Tämän jälkeen kova lippa tai muu osa ei siellä taskussa sitten törrötä ikävästi. Tokihan se "kenttälakkimaisempi" M91 lakkikin sinne taskuun menee mutta itse arvostan kenttäolosuhteissa enemmän M98:ia sen keveyden ansiosta. Lisäksi se on mielestäni hengittävämpi ja mukavampi kuumillakin keleillä kuin M91 lakki (jossa tosin olisi sitten viileämmillä ilmoilla ne alaslaskettavat korvalliset.. noh, kaikkea ei voi saada). Maastolippikset ja kenttälakit voittavat mielestäni baretit kenttäpäähineinä sillä, että ne ovat nopeampia ja helpompia viritellä päähän ja lippa antaa hieman suojaa auringolta ja sateelta.
Posted: Sun Apr 20, 2008 10:33
by Komendantti
Wittmann wrote:Komendantti wrote:Wittmann wrote:- - Hyvin tehtynä baretti on ok päähän. Kenttäolosuhteissa sen saa näppärästi taskuun. Tietysti rullattuna.
(Tulee vain mieleen, että
miksi sen oikeastaan pitäisi sinne taskuun mahtua...?
)
Tst-tilanteessa on päässä nakkipipo.....
Kyllä, panssarijoukoissa...
Baretti voi olla todellakin hiukan "tiukka" vedettynä vaunupäähineen päälle.
TeeJii wrote:Kenttäpäähineen taskuun mahtuminen tulee kyseeseen mielestäni silloin kun lakki pitää vaihtaa kypärään. Esimerkiksi nykyään käytössä oleva M98 maastolippis (jossa on jostain pehmeästä materiaalista valmistettu lippa, vaahtomuovia tms?) taittuu näppärästi taskuun kun pitää tehdä tilaa kypärälle. Tämän jälkeen kova lippa tai muu osa ei siellä taskussa sitten törrötä ikävästi. Tokihan se "kenttälakkimaisempi" M91 lakkikin sinne taskuun menee mutta itse arvostan kenttäolosuhteissa enemmän M98:ia sen keveyden ansiosta.
No kysytäänpä vielä, miksei se lakki sitten mahtuisi taskun sijaan yhtä hyvin vaikkapa jakovarusteena olevaan 30-litraiseen varustepussiin?
http://www.maanpuolustusyhtio.fi/pictur ... epussi.jpg
Pakko sanoa, että sotilaspuku on ehkäpä hiukan epäsotilaallisen näköinen, jos sen taskut pullottavat pingottuneina, ja ympärilläolevat saavat arvailla, onko taskussa baretti, virvoitusjuomapullo vai lemmikkiorava... No, onhan taskuilla tietenkin sellainenkin yleinen tarkoitus, että siellä voi joskus jotain pitääkin...!
(...Hiukan tässä provosoin, tulihan sitä joskus itsekin barettia rullattuna jopa taskussakin pidettyä.
)
Joskus muinoin saattoi tulla sanomista siitä, jos vaikkapa palveluspuvun rintataskun läpi pullotti savukeaski. Nykyään kai sitten kukaan ei enempiä ihmettele, vaikka ysi-ykkösten rintataskussa pullistelisi Mega-kokoinen Ärrä-mix -pussi... tai se joukkueen maskotti-orava.
Posted: Sun Apr 20, 2008 11:02
by TeeJii
No, ainakin omasta mielestäni se on mukavampi ja helpompi sujauttaa se pieneen tilaan rullautuva maastolippis rinta- tai helmataskuun kuin alkaa repimään mahdollisesti päällä olevaa tetsaria pois niskasta ja alkaa sullomaan sitä varustepussiin. Taskusta sen saa myös nopeammin käsille silloin kun kypärää ei tarvitse pitää. Mielestäni taskut ovat tarkoitettu juurikin tavaran kantoon ja kenttäolosuhteissa niissä on hyvin näppärä kuljettaa pikkuesineitä jotka on hyvä saada käsille nopeasti ja joille ei parempaakaan kuljetuspaikkaa ole. Toki sitten sellaiset kookkaammat esineet haittaavat jo varmasti menoa ja ne voi kuljettaa jossain muualla. Olen kyllä samaa mieltä Komendantin kanssa siitä että ne limpparit, oravat ja megamässypussit eivät sinne sotilaspuvun taskuun kuulu mutta kuten sanottu, omasta mielestäni sellaiset kenttäolosuhteissa tarpeelliset pikkuesineet kuten rullattu maastolippis, pieni jenkkulankarulla, tulitikut, korvatulpat, pieni letherman tms voivat kulkea kenttäpuvun taskuissa oikein hyvin.
Posted: Sun Apr 20, 2008 16:27
by smokeball
Lätsän rullaamisesta: Kyllä se verikauhakin menee rullalle ja taskuun, jos tarvitaan. Joissakin maissa kanniskellaan barettia poletin alla esim sisätiloissa. Muistelen joskus nähneeni jossain kuvan sodan ajalta tai 30-luvulta, jossa venelakkia pidettiin poletin alla.
Väinämöiskalottiin voisi ympätä lipan ja alle käännettävät korvukset, kuten joissakin hirvilakeissa on.
Housuina pitäisi olla kunnon pussihousut. Sellaiset, joissa pussi alkaa polven alapuolelta, silloin voitaisiin sivutaskuissa kuljettaa vaikka vaahtosammutinta sen pilaamatta sotilaallisuutta.