Mikä näivetti 7,65 Para patruunan.

Alle 20-milliset patruunat yms.
Post Reply
Haudankaivaja

Mikä näivetti 7,65 Para patruunan.

Post by Haudankaivaja »

Eihän tässä tarvitse mennä kun vajaa 100 vuotta ajassa taaksepäin, niin 7,65 Para oli oikein viimmesen päälle kovassa huudossa sotilaspistoolien patruunoissa. Kelpasi useisiin konepistooleihinkin oikein hyvin. Vaan mitens on tänä päivänä? Harvasta asekaupasta löytää tänä päivänä tuota kaliberia ollenkaan suoraan hyllystä. Jos sattuu sitä Fiocchin lataamana sitten olemaan, niin hinta on paikasta riippuen 50-70 snt/kpl.

Helsingin Asetekno myy 2000 kpl. irtopakattua laatikkoa hintaan 350 eur. Paukku on S & B 9.00 Para FMJ ja hinnaksi tulee 17,5 snt/kpl. Ja on muuten ihan hyvä paukku. Mutta niin siinä tulee lähivuosikymmeninä käymään myöskin, että .223 tulee nuorten miesten myötä pikku hiljaa syrjäyttämään .222 remingtonin, kun vanhat ukot alkaa pikku hiljaa tipahtelemaan metsästys hommista pois. Yhden .222 rem hinnalla saa 5 kpl. .223 patruunaa ja teeri putoo yhtä nätisti ja radallakin on .223 edullinen ampua.

Berlioz
sotvm4
sotvm4
Posts: 531
Joined: Sun Oct 21, 2007 21:33
Location: PKS

Re: Mikä näivetti 7,65 Para patruunan.

Post by Berlioz »

Haudankaivaja wrote:Eihän tässä tarvitse mennä kun vajaa 100 vuotta ajassa taaksepäin, niin 7,65 Para oli oikein viimmesen päälle kovassa huudossa sotilaspistoolien patruunoissa. Kelpasi useisiin konepistooleihinkin oikein hyvin.
Sitä on aloitettu oikein disinformaatiokampanja :)

7,65 Borchardista lyhentämällä kehitetty 7,65 Parabellum (7,65 mm x 21) ei ole ollut milloinkaan "kovassa huudossa" sen enempää sotilas- kuin konepistooleissa. Itse asiassa ainoastaan Sveitsi otti sen palveluskäyttöön molemmissa, ja Bulgaria pistooleissaan hetkeksi. Saksalle ei riittänyt sen pysäytysteho, joten koko patruuna jäi 100 vuotta sitten aika lailla marginaaliseksi.

Versailles'n rauhansopimus rajoitti Saksassa sotamateriaalin valmistusta ja hallussapitoa, joten DWM alkoi sitten 20-luvulla kiertämään tätä valmistamalla jonkin aikaa 7,65 Paralle pesitettyjä sotilasaseita. Hylsyn kannan yhtäläisyyden vuoksi myös vanhat 9 mm Parabellum (9 mm x 19)pistoolit oli helppo piiputtaa uudelleen ja mikä parasta, tarvittaessa kaikki 7,65 Para aseet oli helppo muuttaa takaisin "oikealle sotapatruunalle".

9 mm Paralle suunniteltujen konepistoolien muunto 7,65 Paralle onnistui huonommin, sillä kartiomaisempi hylsy aiheutti usein syöttöongelmia suorissa tankolippaissa. Tämä tuli tutuksi myös Suomessa m20 Bergmann konepistoolien kanssa.

Suomeen ko. patruuna rantautui vain ja ainoastaan sen vuoksi, että DWM ei pystynyt/halunnut 1920-luvun alussa myydä 9 mm Paralle pesitettyjä pistooleita edes vientiin.

sovmil
valik
valik
Posts: 368
Joined: Sun Feb 12, 2006 22:10
Location: Kotka

Post by sovmil »

En ihmettele yhtään ettei 7,65 Paraa löydy hyllyistä jos myynti on rasia pari vuodessa.
Lisäksi se itku ja valituksen määrä niitten muutamankin rasian ostamisen yhteydessä,jonka kauppias joutuu kuuntelemaan.

Berlioz
sotvm4
sotvm4
Posts: 531
Joined: Sun Oct 21, 2007 21:33
Location: PKS

Re: Mikä näivetti 7,65 Para patruunan.

Post by Berlioz »

Haudankaivaja wrote: Helsingin Asetekno myy 2000 kpl. irtopakattua laatikkoa hintaan 350 eur. Paukku on S & B 9.00 Para FMJ ja hinnaksi tulee 17,5 snt/kpl. Ja on muuten ihan hyvä paukku.
Tästäkin voi olla toista mieltä.

Itse ammun enemmän lähinnä 9 mm x 19 Glockeilla (26/19/17/34) ja niissä irtopakattu S&B käy aivan selkeästi huonommin kuin vain hieman kalliimpi Magtech 9B (8 g - 124 gr). H&K P30:ssä ei sitten eroa tunnu olevan aivan niin paljon - tai sitten en vain osaa ampua sillä riittävän hyvin.

S&B:n paukku on myös niin lussu, että jos lämpötila laskee vähänkään alle +25'C, alkaa merkittävä osa konepistooleista tehdä syöttöhäiriöitä. Tuo em. Magtech 9B taas laulaa kesät ja talvet.

JTV
sotvm4
sotvm4
Posts: 529
Joined: Fri May 25, 2007 23:11
Location: Pääkaupunkiseutu

Re: Mikä näivetti 7,65 Para patruunan.

Post by JTV »

Berlioz wrote:Itse ammun enemmän lähinnä 9 mm x 19 Glockeilla (26/19/17/34) ja niissä irtopakattu S&B käy aivan selkeästi huonommin kuin vain hieman kalliimpi Magtech 9B (8 g - 124 gr). H&K P30:ssä ei sitten eroa tunnu olevan aivan niin paljon - tai sitten en vain osaa ampua sillä riittävän hyvin.

S&B:n paukku on myös niin lussu, että jos lämpötila laskee vähänkään alle +25'C, alkaa merkittävä osa konepistooleista tehdä syöttöhäiriöitä. Tuo em. Magtech 9B taas laulaa kesät ja talvet.
Lipsuu off-topic:iksi, mutta puolestani lipsukoon. Itselläni on samansuuntaisia kokemuksia CZ 75 SP-01 Shadow:illa - irtopakattu S & B ei yhtä tarkkaa kuin Magtech ja sen verran heikoksi ladattu että toisinaan ei jätä luistia taakse viimeisen laukauksen jälkeen. Suurilla ampumamäärillä on kuitenkin sen verran halvempaa että on tullut räimittyä SRA-harjoituksissa läjäpäin S&B:tä ja kisoihin otan puolestaan aina mukaan pistoolia varten vain Magtech:ia.

Löytyykö noita 7.65 Parabellum patruunoita muuten mistä tällä hetkellä halvimmin? - valmistajia ei taida olla kovin montaa. On tullut toisinaan harkittua jos lisäisi kaapin sisältöön pistoolin M/23, mutta kun mieli tekee ampua kaikilla torrakoilla aina toisinaan on patruunan saatavuus ja hintakin osatekijänä vaikuttamassa.

1st Sergeant
res luutn
res luutn
Posts: 992
Joined: Tue Mar 28, 2006 10:01
Location: Häme
Contact:

Post by 1st Sergeant »

7,65 bellumia taitaa olla Aseteknolla ja Riistamaalla tällä hetkellä, hinnat pyörii siinä 50 senttiä/pala paikkeilla.

Liekö muita lataajia kuin Fiocchi enää?
Olipa miekka miestä myöten, kalpa kantajan mukahan,
jonka kuu kärestä paistoi, päivä paistoi lappeasta,
tähet västistä välötti, hevonen terällä hirnui,
kasi naukui naulan päässä, penu putkessa puhusi.

ojh
alik
alik
Posts: 85
Joined: Sun Jun 24, 2007 17:36
Location: Uusimaa

Re: Mikä näivetti 7,65 Para patruunan.

Post by ojh »

Berlioz wrote: Itse ammun enemmän lähinnä 9 mm x 19 Glockeilla (26/19/17/34) ja niissä irtopakattu S&B käy aivan selkeästi huonommin kuin vain hieman kalliimpi Magtech 9B (8 g - 124 gr). H&K P30:ssä ei sitten eroa tunnu olevan aivan niin paljon - tai sitten en vain osaa ampua sillä riittävän hyvin.
Irtopakatusta S&B :stä on tullut vastaan kahta versiota, toisessa on rautavaippa ja ja toisessa ei. Vähäisen kokemukseni mukaan rautavaippainen on tarkempi. Patruunat erottaa paitsi tietysti magneetilla, myös luodin väristä. Raudaton luoti on saman värinen kuin hylsy, rautavaippainen on tummempi.

User avatar
Tamantsev
tstopp
tstopp
Posts: 103
Joined: Mon Mar 10, 2008 18:35
Location: Krivoi Rock

Post by Tamantsev »

765 paran paukkuja tekee fiotsin lisäksi w-winchester pahaan hintaan mutta alkavat kaikki olemaan ajoittain loppu jo varmoistakin paikoista, esim aseteknosta ...samoin naganin paukutkin on harvassa , taitaa olla loppu sekä teknosta että taipalukselta, paran patruunia sentään löytyy tasaisesti jäämistöistä ja siinähän ne paukkuu kuin uudemmatkin...

toisaalta molempia on itse latailtava jos mielii tasaisuutta ja pitkää ikää, taipalukselta löytyy kuulia molempiin, naganiin useampaa lyijyistä ja paraan ronssipinnoitettua lyijystä tirnustettua 5,37 ramman h&n merkkistä n.40 e / 500 ja kuulemma remekseltä joku latailee paraan s&b :n tokarevin 5,5 rammaista manttelikuulaa...

paran hylsyjä saa loimaan asekellarista uusia kotimaisia jopa ihan kahdella reijällä 14 e / 100 jos tälläinen lataus kiinnostaa, riistamaalla on aina välillä winsun hylsyä mutta hinta on reilusti kovempi, myös jotain itämaiden luotejakin siellä välillä on...yleensä menee heti...

naganin hylsyjäkään ei saa enää kuin jotain ihme kääryleitä midwayltä jos niitäkään, pitää vaan vanhoja hehkutella... tai saiskohan pilliklubin holkeista jotenkin ....??

mutta mitens nyt sitten on, milloinkas ase on sen verran obsolete ettei enää lupaa tarvita, jos kukaan ei paukkua tee vaiko jos ei vaan kaupasta löydy, mitä jos ostaa kaikkipois aina kun ilmenee.....ihmettelee epätietoinen ja odottelee pyssyjen wanhenemista ..
Nikkolo Paganini: " Pikkolo, Naganini ! "

User avatar
Sturmmann
mars
mars
Posts: 2229
Joined: Sat Feb 11, 2006 18:07
Location: Kymijokilinja on viimeinen lukkomme!
Contact:

Post by Sturmmann »

Ennen se oli niin, että jos mikään tunnettu patruunatehdas ollut ladannut 100 vuoteen ko. kaliberia, niin ase tulkittiin lupavapaaksi. En tiedä oliko tämä ihan virallinen tulkinta?
Berdanithan esim. on lupavapaita, mutta jos jostain kumman syystä jokin patruunatehdas lataisi ja toisi markkinoille Berdanin panosta, niin miten sitten? Muttuisiko lupavapaat aset luvattomiksi silloin?

Voidaan varmaan ajatella näin, että lähes kaikki Euroopassa ennen 1891 valmistetut aseet on lupavapaita, jollei aseen omistaja aseellaan ammu.
Ei oikeaan, ei vasempaan, vaan eteen eestä Suomenmaan.

1st Sergeant
res luutn
res luutn
Posts: 992
Joined: Tue Mar 28, 2006 10:01
Location: Häme
Contact:

Post by 1st Sergeant »

Ampuma-aselaki 19§ kertoo tyhjentävästi että:
"Ennen vuotta 1890 valmistettujen mustaruutiaseiden kuljettaminen ja säilyttäminen ei ole luvanvaraista. Luvanvaraista ei myöskään ole tällaisten mustaruutiaseiden pitäminen museossa tai kokoelmassa, ellei aseilla ammuta. Ampuma-aseasioita käsittelevä ministeriö voi antaa säännöksiä muidenkin asehistoriallisesti arvokkaiden vanhojen ampuma-aseiden vapauttamisesta luvanvaraisuudesta tässä momentissa tarkoitetuin edellytyksin."
Olipa miekka miestä myöten, kalpa kantajan mukahan,
jonka kuu kärestä paistoi, päivä paistoi lappeasta,
tähet västistä välötti, hevonen terällä hirnui,
kasi naukui naulan päässä, penu putkessa puhusi.

Post Reply

Return to “Käsiasekaliiperit”