Mikä muistoristi henkilölle?

Suomalaiset kunniamerkit
Post Reply
suppo1
sotvm6
sotvm6
Posts: 393
Joined: Sun Aug 19, 2007 15:29

Mikä muistoristi henkilölle?

Post by suppo1 »

Olen tainnut kysyä tätä joskus aikaisemminkin, joskaan en kysymystä löytänyt mutten myöskään saanut siihen tuolloin vastausta.
Kss au palveli Talvisodassa Ek/I/JR24 palveluspaikkanaan Kiviniemi. Mikä on oleva hänen talvisodan muistoristinsä? Oma arveluni on Karjalan risti?

perunankuorija
erikmest
erikmest
Posts: 338
Joined: Sun Nov 13, 2011 17:28

Re: Mikä muistoristi henkilölle?

Post by perunankuorija »

Karjalan risti taitaa olla Jatkosodan ristejä.
Keski-Kannaksen risti olisi varmaan kyseessä.

http://www.oulunnumismaatikot.fi/muistoristit:

22. Keski-Kannaksen ristin

(K-Kann. mr.) ovat oikeutettuja saamaan ne sotilaat, jotka talvisodan 1. ja 2. Divisioonaan tai niille alistettuihin joukko-osastoihin kuuluneina ovat ottaneet osaa Kannaksen taisteluihin. 1. D:aan kuuluneet voivat kiinnittää muistoristin nauhaan hopeoidun kypärätunnuksen.

suppo1
sotvm6
sotvm6
Posts: 393
Joined: Sun Aug 19, 2007 15:29

Re: Mikä muistoristi henkilölle?

Post by suppo1 »

Ei kuulunut noihin divisiooniin enkä alistuksista tiedä. Karjalan risti on molempien sotien risti.

6. Karjalan risti

Karjalan muistoristin on oikeutettu saamaan vähintään 1 kk Karjalan Armeijassa -Aunuksen ryhmän esikunnassa tai välittömästi niiden alaisissa yksiköissä, virastoissa, laitoksissa, muodostelmissa tai elimissä jatkosodan aikana palvellut mies-tai naishenkilö sekä talvisodan aikana Kannaksen Armeijassa Karjalan kannaksella tai sen länsipuolella olevalla sotatoimialueella liikekannalle pannussa esikunnassa, joukossa tai laitoksessa palvellut tai niiden yhteyteen muulla tavoin palvelusta suorittamaan määrätty mies tai naishenkilö, joka ei ole kuulunut sellaiseen sotaryhmän tai rintamaan tai rintaman osaan, jossa suoritettu palvelus edellyttää jonkun muun talvisodan muistoristin myöntämistä.

User avatar
Homie74
vääp
vääp
Posts: 273
Joined: Sun Jul 20, 2008 15:41
Location: Kuopio
Contact:

Re: Mikä muistoristi henkilölle?

Post by Homie74 »

Tämä onkin mielenkiintoinen tapaus. Nopeasti katsottuna oikea risti voisi olla Taipaleen risti. Petteri Leinon kirjassa Kunniamerkkikeräilijän opas sanotaan tosin, että Taipaleen ristiin ovat oikeutettuja 10.D (myöhemmin 7.D) ja 21.D:n joukot. JR24 kuului 8.D:aan, joten jos tuo Leinon kirjan määritelmä pitää paikkansa, niin silloin se ei olisi Taipaleen risti. Toisaalta JR24 on ollut alistettuna myös 10.D:lle, mutta onko sitten ollut riittävän pitkäksi aikaa, niin sitä en osaa sanoa. Eli jos siis JR24:lle ei kuulu Taipaleen risti, niin silloin Karjalan risti on se oikea. Asiaa voisi kysyä Sotainvalidien veljesliiton kunniamerkkipalvelusta. Hehän näitä ristejä myöntävät, joten heillä on myös alistusluettelot käytössä ja osaavat varmasti sanoa kumpi on oikea risti.

suppo1
sotvm6
sotvm6
Posts: 393
Joined: Sun Aug 19, 2007 15:29

Re: Mikä muistoristi henkilölle?

Post by suppo1 »

Tuli kysyttyä sieltä jo ajat sitten, vaan eivät ehtineet mokomaan vastaamaan. Nyt kun kysyin niin oli jokin lomapäivystys päällä. En usko oikeutukseen Taipaleen ristiin, ilmeisesti oli niin oma lukunsa tuo Taipaleen lohko vaikka sama rivisioona

(Taip. mr.) annetaan jokaiselle Taipaleen lohkolla talvisodan aikana taistelleelle. Taipaleen ristin omistuskirjaan sisältyvä nämä sanat: "Kestäkää kohtalon iskuja niin kuin Taipale kesti. Muista nähdessäsi tämän ristin - kaatuneitten toveriesi uhria".

Mielestäni edelleen Karjalan risti...?

Post Reply

Return to “Kunniamerkit”