Ei KevOs1 vaan Thorax

Hiha-, rähinäremmi- ja arvomerkit, satiaiset, kokardit jne.
Post Reply
Starikka
alik
alik
Posts: 72
Joined: Wed Oct 10, 2007 18:46
Location: Lappeenranta

Ei KevOs1 vaan Thorax

Post by Starikka »

Pitää nyt kirjotella muutama rivi siitä ns. Kevyt osasto 1:n asevelimerkistä, jota näkee tällä nimellä kaupattavan huuto.netissä ja muuallakin. Taisi tästä olla lyhyt juttu tällä palstallakin aiemmin. No, tämä virheellinen tunnistus perustunee puhtaasti Soinisen listan merkkiin nro 684. Merkki on todellisuudessa ruotsinkielisen Medicinarklubben Thoraxin merkki ja se on vielä tänäpäiväkin heillä käytössä. Tämän asian todistelu huuto.netissä ei johda näemmä mihinkään tulokseen eikä kukaan tietysti löydä tästä käytyä keskustelua Facebooistakaan. Kauppiaat uskovat sinnikkäästi KevOs1:n tarinaan. Miksiköhän? Jos ostaja menee halpaan, niin se on mielestäni ikävää. Siksi tämä tarina nyt tässä vielä kertaalleen muutaman kuvan tukemana.

Kävin viime syksynä kuvaamassa nykyisen merkin ja sen valmistuksessa käytetyn Sundqvistin valmistaman stanssin Thoraxin puheenjohtajan Rasmus Olanderin myötävaikutuksella. Voi kyllä sanoa, että stanssi on varmuudella samanlainen kuin mitä niissä vanhoissa KevOs1:n merkkeinä pidetyissä on käytetty. Selailin arkistojani ja näitä merkkejä on valmistanut ainakin Hopeatakomo, Kultala ja tietysti myös Veljekset Sundqvist, vaikka sellaisesta ei minulta vanhan merkin kuvaa löytynyt. Hopealeimojahan on näkynyt sieltä talvisodan ajoilta lähtien ja ilmeisesti tuota ennenkin. Usean valmistajan olemassaolon selittää se, että Thorax on tilannut vuosien saatossa merkkejä eri valmistajilta tarjousten mukaan. Työkaluhan on heidän hallussaan.

Oheisten linkin takana on pari kuvaa, joista toisessa on vanha merkki vuodelta 1943 vieressään uusi versio (R. Olanderin oma kiltamerkki). Tässä on hyvä huomata, että vanha merkki on tummennettu ja huippukohdat kiillotettu, kuten yleensäkin oli tapana. Tämä uusi on kokonaan kirkasta hopeaa ja siksi se peilaa kameran optiikkaa näyttäen osittain tummemmalta kuin se luonnossa on. Toinen kuva on nykyisestä merkistä kokonaisuudessaan, joka on siis neulamerkki.

http://personal.inet.fi/koti/nykanen/da ... 0-luku.bmp
http://personal.inet.fi/koti/nykanen/da ... ekkain.bmp

Allosen Matti tarkisti Kevyt osasto 1:n arkistot Kansallisarkistosta, eikä niissä ollut mitään mainintaa asevelimerkin hankinasta. Osasto lopetettiin vuoden 1942 alussa. Aika erikoinen porukka pitäisi olla kyseessä, jos he olisivat hankkineet yhteisen merkin jo ennen sotia ja jatkaneet niiden tilailua reilusti sotien jälkeenkin. Ja että käytössä olisi ollut ihan samanlainen merkki kuin todistettavasti Medicinarklubben Thoraxillakin on. Eli jos joku vielä väittää tätä Kevyt osasto 1:n merkiksi, niin tuokoon esiin tässä esitettyä vahvemmat todisteet.

User avatar
w9816
sotvm5
sotvm5
Posts: 476
Joined: Tue Mar 06, 2007 11:42

Re: Ei KevOs1 vaan Thorax

Post by w9816 »

Informatiivinen teksti, kiitos!

User avatar
jckcollector
sotvm4
sotvm4
Posts: 508
Joined: Tue Aug 03, 2010 9:33
Location: Keski-Suomi

Re: Ei KevOs1 vaan Thorax

Post by jckcollector »

Hyvä kirjoitus merkin faktoista ja taustatutkimuksesta.

Merkin historian oikaisu faktapohjaisesti on harvinaista herkkua keräilyharrastajille ja aina löytynee varsinkin jobbareiden ja joiltakin pitkänlinjan harrastajien puolelta soraääniä ja epäilyksiä, kun tunteet kohtaa faktan :lol: toivotaan viestin leviävän merkkien myyjienkin kesken.

Kiitos tiedonjaosta!
Pirua ja Ryssää vastaan!

Post Reply

Return to “Muut merkit”