Page 1 of 2
Kevyt miekka
Posted: Sun Dec 30, 2012 18:14
by caporal
Sanotaan Sotilasvirkailijoiden kevyeksi miekaksi ja Upseerien kevyeksi miekaksi ? Kantoivatko upseeritkin tätä jossainkin tapauksissa? Näitä ei paljon myynnissä ole näkynyt ,mikähän päivän hinta ? Muistuttaa kylläkin aivan Tohtorinmiekalta jossa on kylläkin lisätty jokin logolätkä ?
Re: Kevyt miekka
Posted: Sun Dec 30, 2012 18:29
by S.Kolkka
Vuoden 1919 virkapukumääräysten mukaan:"sotalaitoksen virkailijoille ja upseereille palveluksen ulkopuolella vahvistettiin suora nk "kevyt miekka". Ja vielä:"Upseereilla kevyt miekka kuului juhla-ja vierailuasuihin".
Re: Kevyt miekka
Posted: Sun Dec 30, 2012 18:54
by caporal
S.Kolkka wrote:Vuoden 1919 virkapukumääräysten mukaan:"sotalaitoksen virkailijoille ja upseereille palveluksen ulkopuolella vahvistettiin suora nk "kevyt miekka". Ja vielä:"Upseereilla kevyt miekka kuului juhla-ja vierailuasuihin".
Elikä siihen voi laittaa upseerin porte`peen .
Re: Kevyt miekka
Posted: Sun Dec 30, 2012 19:06
by S.Kolkka
Kyllä vain.
Re: Kevyt miekka
Posted: Mon Dec 31, 2012 9:47
by FN
Jos en aivan väärin muista, niin mielestäni upseerin kevyeen miekkaan kuuluu pienempi eli aliupseerin miekantupsu eikä varsinainen upseerin miekantupsu.
Re: Kevyt miekka
Posted: Mon Dec 31, 2012 13:36
by HL/A
Vuoden 1919 virkapukuohjesäännössä määrätään upseereille myös kevyeen miekkaan 2-rivisellä koristelulla varustettu ( eli leveämpi ) porte d'èpèe. Kapeampi malli kuului upseereiden lyhyeen sivuaseeseen. Aliupseereiden sivuaseessa oli nahkainen tupsu.
En jaksanut kahlata läpi myöhäisempiä ohjesääntöjä joissa tuo on hyvinkin saattanut muuttua, mutta ylläoleva on alkuperäinen versio.
Re: Kevyt miekka
Posted: Mon Dec 31, 2012 14:59
by TPTK
Jaa tämä?
Re: Kevyt miekka
Posted: Mon Dec 31, 2012 21:10
by Canet
No sepä justiinsa. Hienosta esineestä puuttuu tuo portepée.. Olikos tämä jossain vaiheessa myös kadettien miekkana? Kantotapa oli muistaakseni aika erikoinen - huotrassa on pitkä puikkomainen pidike, joten miekankannatinta ei tarvita?
Olikos tietoa, mitä kohtuukuntoinen kevyt miekka nykyaikana maksaa?
Re: Kevyt miekka
Posted: Mon Dec 31, 2012 22:01
by FN
En tunne noita ohjesääntöjä, eikä minulla niitä ole luettavissa, joten en missään nimessä väitä vastaan... Kuitenkin oli pakko tarkastaa tuo muistikuvani ja löytyihän se Markku Palokankaan kirjasesta Miekan tarina itsenäisen Suomen Puolustusvoimissa, kappaleesta "Uusittu ohjeisto vuodelta 1922", (sivulla 172). Seuraavana suora lainaus tuolta sivulta.
"Miekantupsun osalta määräykset muuttuivat vain siten, että vääpelit saivat käyttää upseerien ja sotilasvirkamiesten nk. kevyen miekan pienempikokoista tupsua..."
Kuinka tuo pitäisi ymmärtää? Tuliko pieni tupsu tuolloin upseereille kevyeen miekkaan vai oliko se ollut siinä jo aiemmin?
Re: Kevyt miekka
Posted: Mon Dec 31, 2012 22:31
by HL/A
Vuoden 1919 ohjesäännössä kevyessä miekassa oli iso tupsu. Vuoden 1920 ohjesääntömuutoksissa asiasta ei puhuta mitään. Vuoden 1922 ohjesäännössä kevyeen miekkaan määrättiin pieni tupsu joka oli jo ennestään puukkopistimessä, sama tupsu tuli myös vääpeleiden miekkaan, muilla aliupseereilla ja miehistöllä säilyi nahkainen tupsu.
Kevyen miekan kantamisesta sanoo 1922 ohjesääntö; "kevyt miekka kannetaan takin tai päällystakin taskun läpi pistettynä".
Re: Kevyt miekka
Posted: Mon Dec 31, 2012 23:27
by smokeball
Taskun läpi pistettynä.
Hämmentävä ohje. Tuosta pitäisi saada kuva.
Re: Kevyt miekka
Posted: Mon Dec 31, 2012 23:43
by FN
Kiitos näistä tiedoista.
Omastakin kevyestä miekasta puuttuu tuo "tupsu" ja viereisellä hyllyllä pyörii irrallinen isompi "tupsu". Tietämättömyytäni olen etsinyt pienenpää "tupsua". Nyt voinen yhdistää nuo osaset...? Toisaalta voihan siihen laittaa pienemmänkin "tupsun".
Miksiköhän näistä aika yleisesti puuttuu tuo "tupsu"? Onko aikoinaankin puuttunut useimmilta käyttäjiltä? Lieneekö ollut käytössä vain yksi "tupsu", jota on sitten vaihdeltu miekasta toiseen? Vai jäikö tuolloin uudistuksen yhteydessä tuo pienempi hankkimatta jolloin kannettiin miekkaa ilman "tupsua"?
Onko nykyinen "tohtorin miekka" sama kuin tämä kevyt miekka?
Lopuksi hyvää uutta vuotta kaikille!
Re: Kevyt miekka
Posted: Tue Jan 01, 2013 0:11
by smokeball
Hyvin saman näköinen on kyllä 'tohtorinmiekan' kanssa. Jossain näin mainittavan, että olisi alkuaan ranskalainen hoviasun miekka.
Pitäisi nähdä ja tarkastella kunnolla, pelkän nettikuvaston avulla menee arvelut metsään.
Re: Kevyt miekka
Posted: Tue Jan 01, 2013 0:14
by HL/A
Kevyt miekka on myös Gallen-Kallelan suunnittelema. Tohtorinmiekkana näkyy olevan edelleen käytössä, aika monissa, varsinkin uudemmissa olen nähnyt väistimeen kiinnitetyn kilven jossa kyseisen yliopiston/korkeakoulun logo.
Eiköhän tupsujen puuttuminen johdu paljolti samasta syystä kuin tuppienkin - kun miekka ripustetaan seinälle koristeeksi turhat lisukkeet joutuvat usein komeroon ja häviävät sen tien.
Re: Kevyt miekka
Posted: Tue Jan 01, 2013 16:28
by Canet
Kaverin isän lääketieteen tohtorin miekkaa olen joskus katsellut - aika halvan ja heppoisen oloinen koriste.. Ilmeisesti tohtorit eivät käytä portepéetä.
Täältä miekka tohtorille:
http://www.tohtorinmiekka.fi/ - jos tuollaisen hankkisi ilman yliopiston medaljongia, sitä voisi käyttää kevyen miekan sijaisena näin arkioloissa
Itse kuvittelen portepéen olevan se helpoimmin kuluva/vaurioituva osa miekassa (no tietty tuppi lommoutuu aika helposti jos sen kanssa kompuroi
). Myös aika vaikuttaa ensin tupsuun - tummuu.
Oma taiteenlajinsa on tupsun oikea kiinnitys miekkaan.. Kuvista poikkeavia ratkaisuita on tullut vastaan - vaikka tuossa itse valitussa oheiskuvassa, jossa näkyy kokoelmaani kuuluva au-miekka.