Page 1 of 1

Iisakki Järvenpään puukko

Posted: Sun Jun 29, 2014 20:15
by TomiH
Huutokauppa löytö ruottista. Iisakki Järvenpään leijonapuukko. Onko tällä jotain tekoa armeijan kanssa? Ja miltä vuosikymmeneltä? Kunto priima, tuppi kartonkia.

Image

Re: Iisakki Järvenpään puukko

Posted: Sun Jun 29, 2014 20:49
by perunankuorija
Kaivappa käsiin kirja "Iisakka Järvenpää ja Kauhavan puukko".
Varmaan löytyy tuokin puukko, tässä linkissä myös samalaiset puukot:
http://www.britishblades.com/forums/sho ... %E4-knives
Sota-ajalle taitaa mennä.

Re: Iisakki Järvenpään puukko

Posted: Sun Jun 29, 2014 21:04
by igorrock
Kuten linkin keskustelussakin mainitaan, olivat nuo pahvitupet käytössä lähinnä ns. pula-aikana eli 1920-luvulla. Taloudellinen tilanne parani siirryttäessä -30 -luvulle jolloin taas alettiin käyttää nahkaa tupen tekemiseen mutta sota-ajan lopulla saatettiin pahvi taas hetkeksi ottaa käyttöön.
Jollei puukosta löydy minkäänlaisia kaiverruksia armeijaan liittyen, on se aivan tavallinen siviilipuukko.

Ja jos haetaan suomenkielisiä lähdeteoksia suomalaisesta puukosta, ovat Anssi Ruusuvuoren kaksi aika hiljattain ilmestynyttä opusta niitä sieltä parhaasta päästä; paljon tietoa ja vielä enemmän laadukkaita värikuvia.

Re: Iisakki Järvenpään puukko

Posted: Sun Jun 29, 2014 23:38
by caporal
Pahvituppia valmistettiin vielä 50-luvullakin. Siis "Pula-ajan"-tuppi . Näitä myymättömiä vanhoja tuppia löytyy vielä vanhojen kauppojen ullakoilta .Vanhempi herrasmies kertoi saaneensa 50-luvulla uuden puukon jossa pahvituppi . Muuten meni hyvin siihen asti kunnes satoi . Kantuin lähti irti tupesta ja puukko hukkui :cry:

Re: Iisakki Järvenpään puukko

Posted: Mon Jun 30, 2014 7:54
by HL/A
Oikeaoppinen pahvituppi kyllästettiin jollain veden kestävällä aineella. Saksalaiset tekivät sota-aikana vaikka minkälaisia koteloita pahvista ja hyvin kestivät sadettakin. Minulla on pahvinen valopistoolin kotelo, sitä saa aika tarkkaan katsoa että huomaa olevan muuta kuin nahkaa.

Re: Iisakki Järvenpään puukko

Posted: Mon Jun 30, 2014 12:10
by igorrock
Saksalaiset tekivät sota-aikana vaikka minkälaisia koteloita pahvista ja hyvin kestivät sadettakin.
Pahvi on ollut monenmoisten kotelojen materiaalina ihan näihin päiviin asti. Oikean sorttinen pahvi on kovaa ja tiivistä materiaalia ja sopivalla verhoilulla ja kosteuskäsittelyllä se ei pikku sateista ole moksiskaan. Keskisessä euroopassa osittain vieläkin muodissa olevissa "lampaanviulu" (=englanniksi "leg of mouton") -haulikkokoteloissa on varsinainen runko hyvin usein tehty laminoidusta kartongista.
Itsekin olen tehnyt pahvista monenmoista, mm. kokonaisen aselaukun ja ainakin toistaiseksi tuntuu pysyvän hyvin läjässä.

Mietiskelin noita -50 -luvun pahvituppia ja heräsi epäilys että voisiko olla niin että sodan jälkeen puukkotehtaat vain möivät loppuun vanhoja varastoja.... :miettii: