[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3959: ob_start(): output handler 'ob_gzhandler' conflicts with 'zlib output compression'
Keskustelua asehistoriasta ja militariasta • Mikä sapeli?
Page 1 of 1

Mikä sapeli?

Posted: Thu Jul 21, 2016 19:34
by Saber
Morjens kaikille

Olen uusi jäsen palstalla. Ampuma-aseiden kanssa on tullut jonkin verran harrastettua keräilyä mutta on jäänyt sikseen. Nyt ostin sapelin. Olen tehnyt siitä joitakin tiedusteluja täällä suomessa ja alan kirjallisuutta Saksasta. Pyytäisin teiltä nyt kaikkea mahdollista tietoa ko. sapelista ja jos joukossa joku tietää rahallista arvoa niin kertokoon senkin.

Tietoa sapelista

Koko pituus 945mm, terän pituus 830mm ja terän max. leveys 20mm. Ei leimoja tai numeroita. Etsin sapeliin tuppea (huotraa) ja portapeeta.

Re: Mikä sapeli?

Posted: Thu Jul 21, 2016 22:37
by igorrock
Tämä on ihan MuTu:a mutta tuosta koruttomuudesta tulee jotenkin mieleen DDR. Voisiko olla vaikka poliisimiekka.... :miettii:

Re: Mikä sapeli?

Posted: Fri Jul 22, 2016 8:00
by Saber
Hyvää aamupäivää miekkamiehille ja naisille

Keskieuroopassa oli paljon tiettynä aikakautena sapelita ja miekkoja sotilailla mutta myös virkamiehillä. Ei varmaan ole kaukana "MuTu" poliisisapelistakaan.

On mielenkiintoista koettaa selvittää sapelin alkuperää ja historiaa. Suomesta sain vastauksen yhdeltä amanuenssilta, että sapeli on ehdottomasti aito aliupseerisapeli ja sijoittuu aikaan 1800. Yksi asekeräilijä kertoi sen olevan aliupseerisapeli. Saksalainen miekkakeräilijä kertoi sapelin olevan saksalainen jalkaväen saksilainen kersantin sapeli, joka on valmistettu 1825. Perusti tietonsa kirjaan jossa on saksalaiset miekat kolmelta vuosisadalta. Hankin kirjan ja siinä on kyllä aika lähellä olevia sapeleita mutta ei juuri aivan samalaista. Kahva yksinkertaisen sama mutta tuo "simpukka" tai "lehtikuvio" puuttuu niistä ja kirjan sapeleiden terät ovat yli 30-33mm leveitä. Kirjan sapeleiden terissä on myös jonkinlaisia kuvioita.

Tutkinta jatkuu. Kaikki tieto, arvelu, veikkaukset ym. on tervetullutta.

Re: Mikä sapeli?

Posted: Fri Jul 22, 2016 10:35
by leon
Voisiko olla joku Itävallan tai Sveitsin malli ?

Re: Mikä sapeli?

Posted: Sat Jul 23, 2016 6:54
by Saber
Hyvää huomenta

Kahvamuodon sapeleita on hyvinkin ollut monessa maassa ja osavaltiossa. Preussi oli aikoinaan suuri alue ja jos sapeli ajoittuu niille ajoille voi todellakin olla mistä vain. Jos sapelin ornamentti on simpukka, voisi sapelin käyttö viitata vaikkapa merivoimiin. Tilasin lisää ulkomaalaista kirjallisuutta maailman miekoista ajalle 1400-1945. Kirjoittelen palstalle mikäli saan niistä lisätietoa.

Re: Mikä sapeli?

Posted: Sat Jul 23, 2016 13:10
by smokeball
Tuo simpukka voisi olla jonkun alueen tunnus. Osa vaakunasta tms. Tuskin se kuitenkaan pyhiinvaeltajan sapeli on. mutta joku paikkakunta reitin varrella. Santiago de compostelan reitillä ainakin simpukat osoittavat tien ja vaeltajat käyttävät sitä tunnuksenaan.

Re: Mikä sapeli?

Posted: Sat Jul 23, 2016 13:46
by Saber
Hyvä ajatusidea etsiä "simpukalle" selitystä. Tutkin eilen Saksan osavaltioiden vaakunoita ja ornamentteja löytämättä sitä oikeaa selitystä. Toivon jotain uutta tietoa löytyvän kunhan saan uutta kirjallisuutta.

Re: Mikä sapeli?

Posted: Sat Jul 23, 2016 18:30
by caporal
Shellin ? ;)

Re: Mikä sapeli?

Posted: Mon Jul 25, 2016 13:33
by Saber
Morjens Miekkamiehet

Kiitos Shellin vuosikertaornamenteista. Sapelia ei todennäköisesti ole heiluttanut Shellin johtajat. Sapeli voisi olla tanskalainen jalkaväen upseerin miekka M1836, tai jokin sen variantti. https://www.arma-dania.dk/public/timeli ... ditid1=103

Tanskalaisen nettilinkin sapeli vastaa mitoiltaan ja ulkonäöltään kovinkin tätä minun sapelia vaikka samaa mallia löytyy Saksastakin. Tässä tanskalaisessa on se "shellin" ornamenttikin.

Re: Mikä sapeli?

Posted: Mon Jul 25, 2016 15:20
by Saber
Sakalaisessa aliupseerisapeli 1825 on kahvan muoto sama kuin omassani. Terän mitat ovat kuitenkin erilaiset. Huomioitavaa on myös se, että Tanskalaisessa sapelissa portapeen kiinnitys on kahvassa olevassa aukossa. Ko. mallia on varmaankin valmistettu useassa maassa ja hieman erilaisena versiona.