[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3959: ob_start(): output handler 'ob_gzhandler' conflicts with 'zlib output compression'
Keskustelua asehistoriasta ja militariasta • KA-BAR tuppi
Page 1 of 1

KA-BAR tuppi

Posted: Mon Sep 17, 2018 12:34
by EKo
Itselläni on kaksikin noita otsikon verrattomia teräaseita. Ainoa päänsärky KA-BAR:n kuten lähes tulkoon kaikkien muidenkin Jenkkiveitsien kanssa on niiden surkea tuppi.
Asia kulminoituu aika pitkälti sormisuojaan, joka ei mahdollista veitsen upottamista tuppeen muuta kuin terän verran.
Nyt kysymys kuuluukin, että onko joku keksinyt tai nähnyt parempaa tuppiratkaisua kuin KA-BAR:n omat - vanha perinteinen nahkatuppi ja uudempi muoviräpellys.
Tupen voisi askarrella vaikka nahasta, jos vaan löytyisi toimiva ratkaisu asiaan.
Asia putkahti taas mieleeni, kun lueskelin uusinta Erä-lehtä, jossa veitsi voitti eräveitsi vertailun. Voisin taas alkaa roikottamaan tuota mukanani rinkkareissuilla sun muualla, jos vain olisi parempi tuppi.

Re: KA-BAR tuppi

Posted: Tue Sep 18, 2018 9:18
by igorrock
Luin tuon saman testin ja kovasti ihmettelin miksi siitä oli jätetty kokonaan pois Fällknivenin tuotteet. Niistä olisi melkoisen varmasti löytynyt malli päihittämään KA-BAR, monellakin eri ominaisuudella mitattuna. Olen koko ikäni harrastanut metsästystä ja muutenkin maastossa liikkunut mutta tuntisin itseni aika avuttomaksi jos minulle reissuun lähtiessäni työnnettäisiin ainoaksi terätyökaluksi tuollainen po. mallinen "miekka". Se kun on puukoksi turhan iso ja vuoluominaisuuksiltaan onneton. Ja leukumaiseen käyttöön taas turhan kevyt. Itsepuolustusasetta en maastossa yleensä tarvitse joten kyllä se minulta ilman käyttöä jäisi. :)

Mutta asiaan; nuo väistimet ovat veitsien suuri ongelma silloin kun mietitään kunnollisen tupen aikaansaamista. Jos hamarapuolen väistimen voisi poistaa ja teräpuolen vastaavaakin kohtuu paljon lyhentää, olisi kenties mahdollista saada aikaiseksi puukkomainen tuppi johon veitsen voi työntää kohtuu syvälle. Tässä yksi esimerkki jonka tein Fällknivenin H1 -veitselle: https://promaakari.files.wordpress.com/ ... uppi11.jpg

Olen sittemmin tehnyt vastaavan tupen myös tällaiselle: https://www.fallkniven.com/wp-content/u ... _72dpi.png

Re: KA-BAR tuppi

Posted: Tue Sep 18, 2018 17:42
by veeteetee
Joo, testissä herätti eniten huomiota, mitä oli valittu testattavaksi, sillä "sokeiden joukossa yksisilmäinenkin on voittaja" :twisted:

Re: KA-BAR tuppi

Posted: Tue Sep 18, 2018 17:59
by EKo
Eihän tuo mikään veistelytyökalu tietysti ole. Itselläni vaan veistely rajoittuu lähinnä makkaratikun tekoon.
Pääsääntöinen käyttö minulla on narujen katkominen, vääntötyökaluna käyttäminen, makkarapaketin avaaminen jne. Viikon Lapinreissulla on hyvä olla kapine, jolla saa hätätilassa vaikka nuotion aikaiseksi.
Leukuhan sopii noihin em. tehtäviin myös mainiosti ja sekin aina välillä killuu vyöllä.

Joka tapauksessa veitsi istuu omassa kädessäni hyvin ja lähinnä sen takia sitä aika ajoin tulee käytettyä.
Pitää uhrata jossain vaiheessa aikaa tuppiprojektille ja katsoa mitä saa aikaiseksi.