Kolmiportainen luutnattiarvo on aika harvinainen (siis siihen luen vänrikin, luutnantin ja yliluutnantin), itänaapurissa ja jossain muuallakin niitä on tai on ollut. Nimikkeinä voi olla vänrikki, aliluutnantti, luutnantti, yliluutnantti tai sitten lutin on panu numero järjestykseen "ensimmäinen", "toinen" ja jopa "kolmas".. Joissain maissa vänrikkiä muistuttava nimike on upseerikokelaan/kadetin palvelusarvo.
Vanhassa Venäjän vallan aikaisessa Suomen sotaväessä oli sellainen arvo kuin "alivänrikki" - ymmärtääkseni tämä oli vanhin eli korkein aliupseeriarvo.
Itse olisin toivonut kansallisromanttisia sotilasarvonimikkeitä - vaikka niin, että kenraali olisi "väinämöinen", amiraali "vesi-väinämöinen" - vara-amiraali olisi näin "varavesiväinämöinen" ja prikaatikenraali "vähäväinämöinen"..Ilmavoimissa kenraalin nimikeenä olisi käytetty louhea - esim. "varalouhi" olisi kenraaliluutnantti.. Jaa - kontra-amiraali meinasi unohtua - se on englanniksi rear admiral elikkäs peräamiraali, mutta kun perä ei oikein kuulosta hyvältä niin olisiko se sitten "vanavesiväinämöinen"..
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
"Poika" Palokangas eli Marko on kirjoittanut hyvän kirjan suomalaisista sotilasarvoista ja niiden tunnuksista - "Itsenäisen Suomen sotilasarvot ja -arvomerkit: Suomen maavoimien sotilasarvojärjestelmä ja arvoasteiden merkitsemistavat vuosina 1917-2000". Kustantaja oli Apali - painos varmaankin myyty loppuun..
Mietiskelin joskus näitä sotilasarvoja ja niiden nimikkeitä - tästä on pari word-tiedostoa tullut kirjoitettua - kiinnostuneet yv:tä..