Petrovski Jam

Keskustelua Suomen sotahistoriasta

Moderator: Juha Tompuri

JR33
ev
ev
Posts: 1556
Joined: Fri Dec 14, 2007 20:56
Location: tynkä-suomessa

Petrovski Jam

Post by JR33 »

Tiistaina 16.10. tulee Ajankohtaisella kakosella jotain jutunjuurta tuhoiskusta, lieneekö mitään mullistavaa löydetty, meni mainos puoliksi läpi korvien :miettii:
6.D; primus inter pares.

High Power
res vänr
res vänr
Posts: 840
Joined: Sun Mar 16, 2008 19:49

Re: Petrovski Jam

Post by High Power »

Kiitos, täytyypä katsoa. Ohjelmatiedoissa yksi huomisen aiheista: Venäläistutkimus syyttää Suomea sotarikoksesta... Just.
GOTT MIT UNS

S.Kolkka
res vänr
res vänr
Posts: 813
Joined: Sat Nov 29, 2008 23:28

Re: Petrovski Jam

Post by S.Kolkka »

Nostanevat esiin sen kenttäsairaalan tuhoamisen... Pitänee katsoa.

wanhempimestari
sotvm1
sotvm1
Posts: 710
Joined: Fri Feb 26, 2010 8:13

Re: Petrovski Jam

Post by wanhempimestari »

S.Kolkka wrote:Nostanevat esiin sen kenttäsairaalan tuhoamisen... Pitänee katsoa.
Mikäli kyse on Honkasesta, asia oli aikanaan esillä ja asianomainen antoi siitä kirjallisen selvityksen.Asia loppui silloin siihen. Jossain kirjassa on kopio tuosta selvityksestä, en nyt ehdi hyllyjä penkoa, enkä muista missä niistä kirjoista ?

Juha Tompuri
jvmaj
jvmaj
Posts: 1834
Joined: Mon May 01, 2006 22:28
Location: Koljonvirta

Re: Petrovski Jam

Post by Juha Tompuri »

Venäläistutkimus jatkosodasta: Suomalaissotilaat tuhosivat sairaalan tarkoituksella
Venäjällä ilmestyneen tutkimuksen mukaan Päämajan kaukopartio hyökkäsi tarkoituksella kenttäsairaalaan Petrovski Jamissa helmikuussa 1942. Hyökkäystä on pidetty menestyksenä Suomen sotahistoriassa.

Päämajan alaisuudessa toimineista kaukopartioryhmistä ja Laguksen jääkäreistä koottu sadan sotilaan ryhmä teki yllätyshyökkäyksen rintamalinjan taakse Venäjän Karjalassa yöllä 12. helmikuuta 1942.
Petrovski Jamin iskua pidetään kaukopartioiden onnistuneimpana operaationa.
Nyt, 70 vuotta tapahtumien jälkeen, majuri evp. Peter Repnikov on julkaissut tapahtumiin liittyen kirjan Petrovski Jam - suunniteltu tragedia.
- Suomalaiset tuhosivat tahallaan kenttäsairaala 2212:n Petrovski Jamissa. Sairaalassa oli kolme osastoa eri rakennuksissa: kirurginen osasto, vuodeosasto ja lievemmin haavoittuneiden osasto.
Repnikov on löytänyt Venäjän armeijan sotilaslääketieteen arkistosta mm. 13.2.1942 päivätyn sairaalan johtajan raportin, jossa kuvataan, kuinka suomalaiset hyökkäsivät ensin sairaala-alueen suojana olleiden sotilaiden asuntolaan eliminoidakseen aseellisen vastarinnan. Sen jälkeen muut rakennukset sytytettiin tuleen ja pakenevia ammuttiin.
- Sairaalan henkilökunnasta sai surmansa 28, potilaita kuoli 9, siviilejä 15 ja vankeja 6. Puna-armeijan sotilaita meni koko Petrovski Jamin hyökkäyksessä noin 40, Repnikov luettelee.

”Sairaalasta ei tiedetty”
Petrovski Jamin tuhoiskussa mukana ollut Karl Norrgård, 90 kiistää venäläisväitteet.
- Kohteesta oli tarkat sotavangilta saadut ennakkotiedot, mutta sairaalasta hän ei maininnut mitään.
Sairaalarakennuksista kaksi oli Paavo Lukkarin johtaman ryhmän hyökkäysalueella.
- Ei Lukkari pystynyt sanomaan että siellä olisi ollut sairaala millään tavalla. jossakin olis pitänyt olla edes punaisen ristin merkki näkyvissä.
Kaukopartioiden partiokertomuksia ei ole muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta alkuperäisinä tallessa. Materiaali määrättiin hävitettäviksi vuonna 1944, kun sodan lopputulos oli näkyvissä.

Sairaalasta vaiettu
Päämajan kaukopartioiden eli Erillispataljoona 4:n perinnetoimikunta keräsi muistitietona partiokokemukset talteen. Näihin perustuen vuonna 1984 julkaistiin Lassi Saressalon kirja jatkosodan kaukopartioista.
- Mikäli miehet ovat tienneet etu- tai jälkikäteen mahdollisesta sairaalasta siellä, niin sitä ei tietenkään haluttu kertoa, koska sehän on kuitenkin rikos ihmisyyttä vastaan, jos sotasairaala tuhotaan tarkoituksella.
- En usko tällä näkymällä että kysymyksessä oli kenttäsairaalan tarkoituksellisesta tuhoaminen, Lassi Saressalo sanoo.
Myöhemmin julkaistuissa muistelmissa kaukopartiomiehet ovat maininneet sairaalan tuhoutuneen vahingossa.
Peter Repnikovin mukaan Petrovski Jamissa armeijan varastojen vastarannalla sijainneet sairaala-alueet, joissa oli useita rakennuksia, eivät voi mennä vahingossa, vaan jokaisella hyökkäävällä ryhmällä oli tarkka tehtävä, mitä rakennuksia poltetaan. Suomalaisilla oli kohteesta tarkat ennkkotiedot.
- Mannerheim ylipäällikkönä Geneven sopimuksen mukaisesti on velvollinen seuraamaan oman armeijan toimintaa, hänen olisi pitänyt rangaista operaation johtajaa.

Aiheesta lisää Ajankohtaisessa kakkosessa, TV2 klo 21
http://yle.fi/uutiset/venalaistutkimus_ ... origin=rss

t: Juha
"Älyä kyll' ei Dufvalla lie liiaksi ollutkaan,
pää huono oli, arveltiin"

User avatar
igorrock
kenr, vr4
kenr, vr4
Posts: 2487
Joined: Thu Sep 04, 2008 21:52
Location: Helsinki
Contact:

Re: Petrovski Jam

Post by igorrock »

Kylläpä taas "Pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin..." :D
Kaikki tuollaiset vastaavat tapaukset joita naapuri teki ainakin yhtä paljon, olivat tietty välttämättömiä "Suuren Isänmaallisen sodan" voittamiseksi.... :miettii: :-D
"Aina on yritettävä
metsästää ja kalastaa
riiustaa ja pillustaa
kyllä jokin onnistaa.
Mut jos ei mikään onnista,
on miehellä huono tuuri"

User avatar
HL/A
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3500
Joined: Tue Dec 23, 2008 15:40
Location: Salpalinja

Re: Petrovski Jam

Post by HL/A »

Mahtaako desantti Bäckman olla tässäkin takapiruna :miettii:
Tutkimattomat ovat ihmismielen tiet ja ymmärrys usein niin heikko.

JR33
ev
ev
Posts: 1556
Joined: Fri Dec 14, 2007 20:56
Location: tynkä-suomessa

Re: Petrovski Jam

Post by JR33 »

Tuo Repnikovin tutkielma ei ainakaan äkkiseltään vaikuttanut kuin myynniedistämiskampanjoinnilta omalle kirjalle...
6.D; primus inter pares.

wikke
res vänr
res vänr
Posts: 773
Joined: Mon Oct 22, 2007 10:36

Re: Petrovski Jam

Post by wikke »

HL/A wrote:Mahtaako desantti Bäckman olla tässäkin takapiruna :miettii:

Saa nähdä kauanko kyseinen desantti on enään dosentti. Helsingin yliopisto selvittää juristeineen onko arvonimen peruminen mahdollista.

User avatar
Stoppari
vääp
vääp
Posts: 256
Joined: Sun Aug 27, 2006 18:31

Re: Petrovski Jam

Post by Stoppari »

Eikös naapurissa syötetä tämmöisille dosenteille Poloniumia..... 8)
Nikke Pärmi: "Tuoda, tuoda, kun kaikki toised olivad pessimisdejä, niin minä yksin olin onanisdi."

FN
kers
kers
Posts: 147
Joined: Tue Aug 12, 2008 19:07
Location: Pohjois-Suomi
Contact:

Re: Petrovski Jam

Post by FN »

Onko tuosta kirjasta tulossa painosta suomeksi?

Mangrove
sotvm4
sotvm4
Posts: 509
Joined: Sat Apr 19, 2008 22:33

Re: Petrovski Jam

Post by Mangrove »

Osaston taistelukertomuksesta (Kansallisarkiston kansio T 9424/8) hyökkäystä kuvataan seuraavasti. Kylällä tarkoitetaan tässä yhtä hyökkäysalueista:
[...]
Kylän hävittäminen kävi nopeasti, sillä vartiomies tehtiin vaarattomaksi muutamalla kp-sarjalla ja sisälle taloihin heitetyt kasapanokset ja käsikr:t lamaannuttivat ryssien vastarinnan miltei täydellisesti. Mikäli vastarintaa esiintyi, se kukistettiin tst.ryhmän nopealla ja määrätietoisella toiminnalla. Jo muutaman minuutin kuluttua hyökkäyksen alkamisesta tst.ryhmä sai yhden talon sytytetyksi tuleen ja sen valossa oli helppo pitää huoli siitä, ettei montakaan vihollista päässyt pakenemaan näiden pyrkiessä ulos talojen ovista ja ikkunoista.
[...]
Kohteen luoteispäässä olevaa saunarakennusta lukuunottamatta poltettiin kylän kaikki rakennukset. Siinä oli 2 isoa uutta hirsirakennusta suuruudeltaan 14 x 26 m., 5 pienempää asuinrakennusta, 3 ulkorakennusta ja yksi varastorakennus, jonka koko oli 4 x 7 m. Yhdessä varastorakennuksen huoneessa oli 50 kpl. peitehuopia ja saman verran patjapusseja sekä n. 40 kollia vaatetavaraa. Toisessa huoneessa oli 30 telttakankaaseen käärittyä nyyttiä liinavaatteita.
[...]
Kenttäsairaalan tuhoamista tiedettiin kuitenkin viimeistään välittömästi iskun jälkeen, sillä osasto lähetti viesti tuhotuista kohteista 13. helmikuuta 1942 klo 8.30:
X = 1500, y = 1500. Poltimme kylät 1, 2, 3, 5 kokonaan ja 4, 6 osittain. Tuhosimme polttoaine elin. ja amp. sekä vaat. varastot polttamalla ja 50 autoa, 200 hevosta ja kenttäsairaalan. [...]

User avatar
Sturmmann
mars
mars
Posts: 2229
Joined: Sat Feb 11, 2006 18:07
Location: Kymijokilinja on viimeinen lukkomme!
Contact:

Re: Petrovski Jam

Post by Sturmmann »

Ärsyttää taas tämä uutisoinnin sävy. Kas kun ei finski fasistien tuhoamien onnettomien rusakoiden omaiset jo huuda korvauksia!
Venäjällä on menossa suuri Suomen lobbaus, joka on ilmeisetikkin aika tehokkaastikkin masinoitu, että onko juuret toimintaan sitten kuin korkealla Putinlandiassa, niin voidaan vain arvaila. Onko tämän kaiken syynä maamme hivuttautuminen Naton kylkeen askel askeleelta vai Putinin hätä omasta asemastaan. Näinhän kansan huomio taas kivasti on kohdistettu vihaamaan finskejä (lasten ryöstäjiä jne) ja suuri Pudeli saa nuolla haavojaan sillä välin.

Nähdäänkö päivä jolloin korkea-arvoinen venäläinen taho tulee pyytämään anteeksi Savukosken tai Lokan kylien asukkailta tekojaan tai siviilien murhapommituksia.
Venäläiset tuskin tietävät edes, että Mannerheim kielsi meidän lentäjiä menemästä edes Leningradin ylle. Syy varmaan jokaiselle selvä, ettei suomalaista voida syyttää mistään suuremmasta siviileihin kohdistusvasta sotatoimesta. Toki varmaan myöskin konetappiota on voitu pelätä, mutta suomalainen sotilas on tainnut olla ainut herrasmiessotilas kuitenkin sota-aikana. Suomalaiset antoivat mm. Itä-Karjalassa siviileille kahden viikon muonat vetäytyessään kesäkuussa 1944 alueelta, että tekikö joku muu armeija vastaavaa?
Ei oikeaan, ei vasempaan, vaan eteen eestä Suomenmaan.

User avatar
igorrock
kenr, vr4
kenr, vr4
Posts: 2487
Joined: Thu Sep 04, 2008 21:52
Location: Helsinki
Contact:

Re: Petrovski Jam

Post by igorrock »

Mannerheim kielsi meidän lentäjiä menemästä edes Leningradin ylle. Syy varmaan jokaiselle selvä, ettei suomalaista voida syyttää mistään suuremmasta siviileihin kohdistusvasta sotatoimesta.
Vahvasti epäilen että tuohon löytyy myös samoja syitä kuin siihen että Muurmannin rataa ei kovin pahasti vahingoitettu. Kun Mannerhein totesi että Louheen ei päästä, luovuttiin radan kokonaan katkaisun mahdollisuudesta.
Suomalaiset antoivat mm. Itä-Karjalassa siviileille kahden viikon muonat vetäytyessään kesäkuussa 1944 alueelta, että tekikö joku muu armeija vastaavaa?
Saksalaiset paikoin (kylläkin ilmeisesti ihan yksityisinä henkilöinä) auttoivat evakkoon lähteviä lapin siviilejä. Hävitystalkoot pantiin pystyyn vasta kun väestö oli sen alta poistunut. Ja sitä varten tuotiin Norjasta ihan oma porukkansa.
"Aina on yritettävä
metsästää ja kalastaa
riiustaa ja pillustaa
kyllä jokin onnistaa.
Mut jos ei mikään onnista,
on miehellä huono tuuri"

JP4
kers
kers
Posts: 114
Joined: Thu May 18, 2006 13:53
Location: Pirkanmaa

Re: Petrovski Jam

Post by JP4 »

Löytyykö tuo taistelukertomus digitoituna?

Martti Kujansuu wrote:Osaston taistelukertomuksesta (Kansallisarkiston kansio T 9424/8) hyökkäystä kuvataan seuraavasti. Kylällä tarkoitetaan tässä yhtä hyökkäysalueista:
[...]
Kylän hävittäminen kävi nopeasti, sillä vartiomies tehtiin vaarattomaksi muutamalla kp-sarjalla ja sisälle taloihin heitetyt kasapanokset ja käsikr:t lamaannuttivat ryssien vastarinnan miltei täydellisesti. Mikäli vastarintaa esiintyi, se kukistettiin tst.ryhmän nopealla ja määrätietoisella toiminnalla. Jo muutaman minuutin kuluttua hyökkäyksen alkamisesta tst.ryhmä sai yhden talon sytytetyksi tuleen ja sen valossa oli helppo pitää huoli siitä, ettei montakaan vihollista päässyt pakenemaan näiden pyrkiessä ulos talojen ovista ja ikkunoista.
[...]
Kohteen luoteispäässä olevaa saunarakennusta lukuunottamatta poltettiin kylän kaikki rakennukset. Siinä oli 2 isoa uutta hirsirakennusta suuruudeltaan 14 x 26 m., 5 pienempää asuinrakennusta, 3 ulkorakennusta ja yksi varastorakennus, jonka koko oli 4 x 7 m. Yhdessä varastorakennuksen huoneessa oli 50 kpl. peitehuopia ja saman verran patjapusseja sekä n. 40 kollia vaatetavaraa. Toisessa huoneessa oli 30 telttakankaaseen käärittyä nyyttiä liinavaatteita.
[...]
Kenttäsairaalan tuhoamista tiedettiin kuitenkin viimeistään välittömästi iskun jälkeen, sillä osasto lähetti viesti tuhotuista kohteista 13. helmikuuta 1942 klo 8.30:
X = 1500, y = 1500. Poltimme kylät 1, 2, 3, 5 kokonaan ja 4, 6 osittain. Tuhosimme polttoaine elin. ja amp. sekä vaat. varastot polttamalla ja 50 autoa, 200 hevosta ja kenttäsairaalan. [...]

Post Reply

Return to “Suomen sotahistoria”