Turun Rannikkotykistörykmentin Perinneyhdistys järjesti keväällä "Örön aarteet"-seminaarin, jossa nuo järeät tykit olivat pääosassa. Kuultiin tarinaa 305 O-tykeistä, saaren historiasta ja nykypäivästä - tulevaisuudesta ei ensi vuoden jälkeen kukaan osaa vielä sanoa juuri mitään..
Ehkä mielenkiintoisin esitys oli Ari Elon kertomus Örön järeän viimeisistä laukauksista heinäkuussa 1971, Elo toimi kertausharjoituksiin kutsuttuna jaosupseerina. Tässä muistiinmerkintäni hänen kertomuksestaan:
"Ammuntaa varten harjoitukseen kutsutut reserviläiset saapuivat Öröön kesäkuun lopulla. Koska tykeillä oli ammuttu viimeksi kymmenisen vuotta sitten, riitti paljon tehtävää, ennen kuin tykki saatiin ampumakuntoon – tuntui ilmeiseltä, että kutsutut oli valikoitu siviiliammattien perusteella – mm. sähkömiehellä riitti paljon tehtävää. Kokemusta ja asiantuntemusta edusti ammuntaan mukaan Hangon Rannikkopatteristosta komennettu vääpeli, joka oli ollut mukana edellisissä ammunnoissa.
Pienellä onnella ja kovalla työllä tykki saatiin ampumakuntoon määräajassa. Tulenjohto hoidettiin tutkalla, vaikka ammunnassa ei käytettykään maalilauttaa – kohteena oli ”piste merellä”. Kun tykki oli ladattu ja suunnattu, annettiin ensimmäinen ampumiskäky. Tähän oli linnakkeella valmistauduttu ottamalla kaikki ikkunat ja ovet pois paikoiltaan. Tiettävästi myös Hangossa oli ryhdytty varotoimiin – kerrotaan apteekin tyhjentäneen hyllynsä ja monien talojen ovien ja ikkunoiden olleen auki kiilattuina.
Laukauksen aiheuttama paineisku puristi tykillä olleilta ilman ulos keuhkoista, tykkiaseman valot sammuivat ja jaosupseerin kypärän päälle jysähti katosta irronnut betonikappale. Tunnin ahkeran työskentelyn jälkeen valot ja muutkin sähköt saatiin takaisin tykille ja ammuntaa voitiin jatkaa. Pian iskuria käyttävä sähkömagneetti lakkasi toimimasta. Kätevä tykkimiehistö korvasi tämän puutteen vasaralla, jolla lyötiin iskuriin. Laukaisijana toiminut lataaja joutui toimimaan putken perän kohdalla olevan aukon reunalla – alas oli noin viiden metrin pudotus. Varmuuden vuoksi jaosupseeri piti kiinni lataajan henkseleistä..
Tieto tykin teknisestä ongelmasta tuli tulenjohdon tietoon ja ammunta keskeytettiin. Tykki jäi kuitenkin ladatuksi. Kun ylempi päällystö oli kolmisen tuntia pohtinut ongelmaa, päädyttiin pakon edessä suorittamaan vielä yksi ”vasaralaukaus” – tämä ammuttiin nollakorolla ja jäi tykin viimeiseksi laukaukseksi. Tarkoituksena oli ollut ampua kymmenen laukausta, mutta kolme jäi ampumatta. Kaikissa laukauksissa käytettiin puolipanoslatausta, ja tykkimiehistö saavutti kunnioitettavan 1 min 50 s tulirytmin. Toki tätä auttoi se tosiasia, ettei tarvinnut ladata kuin yksi panososa, mutta lyhyen harjoittelun huomioon ottaen tulos siitä huolimatta oli varsin hyvä."
Tykit hylättiin pian viimeisen ammunnan jälkeen. Käydessäni Örön järeillä tykeillä edellisen kerran viitisentoista vuotta sitten ykköstykin kunnostus oli aloitettu, mutta työ oli vasta alkumetreillä. Nyt näkyi tuloksia mahtavasta työstä, jota ovat tietoni mukaan tehneet Satakunnan Asehistoriallinen Seura, Arma Aboa ja Turun Rannikkotykistökilta. Ykköstykin kasematti on hienossa kunnossa, samoin itse tykki. Kakkostykillä en valitettavasti ehtinyt käydä..
Saaren mukulakiviteitä tuli kyllä tallattua, "pitkää ikävää" ja muitakin teitä.. Vanhoilla (vanhimmilla) raskaan patterin asemilla ennätin käydä, samoin hylätyllä Canet-patterilla. Saaren rakennuskanta on pääosin hyvässä kunnossa, mutta osa poluista on jo ehtinyt kasvaa umpeen. Vaikka saari kuuluu Metsähallituksele (näin ymmärsin), se on edelleen sotilasaluetta. Sotahistoriallisten asioiden lisäksi Örö on mahtava luontokohde.
Laitoin nettialbumiini ottamiani kuvia - niitä voi vertailla samassa paikassa oleviin 15 vuotta sitten otettuihin kuviin.
Kuvia on 305 O-tykiltä (kaikki kuvat ykköstykiltä ja -kasematista), raskaan patterin entisistä ja nykyisistä maisemista ja muualtakin saaresta. Luontokuvat ovat toisaalla, osoite kiinnostuneille - pyydä yv:llä, jos kiinnostaa.
Tässä pari näytettä:
305/52 O putkikerros
Alkuperäisen raskaan (152 C) patterin "patterikatu"
Lisää kuvia http://canet.kuvat.fi/kuvat/Oro/
Jos Örö kiinnostaa, niin Wilson Charter järjestää retkiä: http://www.wilsoncharter.fi/retki-orolle, myös jahti Eugenialla pääsee Öröseen http://eugenia.fi/?p=722&lang=fi
Jos retki ei nyt ole "ajankohtainen", olen värkännyt 24 sivuisen kuvitetun word-tiedoston 305 O-tykeistä Örön näkökulmasta - tännehän niitä ensin Suomen alueelle asennettiin.. Tiedoston koko vajaa 5 MB, kiinnostuneet voivat kysellä yv:llä.