JR1 valokuvia ja tarinoita

Keskustelua Suomen sotahistoriasta

Moderator: Juha Tompuri

User avatar
Komendantti
komendantti
komendantti
Posts: 2682
Joined: Wed Oct 17, 2007 10:19
Location: Etelä-Suomen Sotilaslääni
Contact:

Post by Komendantti »

Sturmmann wrote:Valkeasaaren keskitys oli ja on kait edelleenkin kolmannella sijalla tulentiheydessä, jonka edelle menee vain Stalingradin ja Berlinin taisteluiden tykistötulet kaikessa suuruudessaan.
Riippuu kovasti laskentatavoista nuo "sijat" kaikkein kovimmista tulihelveteistä.
Tässä ote Suomen Sotilas -lehden Nettisotilaan artikkelista:
- - 9. päivän aamuna vihollinen iski vahvoin ilmavoimin Rajajoen lohkolla etulinjan ja tykistöasemien kimppuun; 215 pommikonetta ja 155 maataistelukonetta osallistui iskuun Valkeasaaren-Svedlovajärven välisellä kannaksella. Pommeja kylvettiin 130-180 tonnia neliökilometriä kohti.

> Kello 5:55 alkoi sellainen tykistökeskitys, jota ei oltu nähty Suomessa eikä muillakaan rintamilla - ei edes Stalingradissa - koettu. Tykistön keskitykseen osallistui vähintään 76 millin tykkejä, 150-280 mm suurtykkejä, 880 rakettitykkiä ja Itämeren laivastosta 175 kpl 130-406 mm tykkejä. Tuleen osallistuivat Kronstadin lähistöjen linnakkeiden tykistöt, rautatie- ja rannikkotykistöt. Pelkästään 21. armeijakunta ampui viidessä minuutissa 17 000 ammusta, joka keskittyi 4 kilometrin rintamalinjalle.

- -

http://www.suomensotilas.fi/nettisotila ... paala.html
Ja em. kirjoituksesta vielä sen verran, että lähdekirjana on käytetty mm. Jukka Mäkelän kirjaa Teräsvyöry Kannaksella, jota varten oli hankittu tarkkoja sotilastietoja venäläisten suunnitelmista ja asemääristä, jotka saatiin Leningradin sotilaspiirin arkistoista.
Ja edelleen muistutetaanpa vielä siitäkin, että tämä Kannaksen suurhyökkäys - eli Stalinin 4. strateginen isku - oli ainoa laatuaan koko II maailmansodan itärintaman historiassa, joka onnistuttiin lopulta pysäyttämään täydellisesti, joskin se tapahtui vasta viikkoja myöhemmin Ihantalassa ja Vuosalmella.

Seuraava kirja on muuten melko valaisevaa ja selkeyttävää aiheeseen liittyvää luettavaa:
Aimo E. Juhola, Jyri Paulaharju ja Georg-Eric Strömberg: "Päämajan hukatut kuukaudet"

;)
"Sotataidon huippu ei ole sadan voiton saavuttaminen sadassa taistelussa, vaan vihollisen kukistaminen ilman taistelua."
"Tunne itsesi ja tunne vihollinen, niin sadassakaan taistelussa et ole vaarassa."
– Sun Tzu

Post Reply

Return to “Suomen sotahistoria”