JTV wrote:Suomi oli kyseisen pistoolimallin (kaupallinen nimiken FN HP DA) ainoa suur-asiakas ja rauhanturvatehtäviin on sittemmin hankittu Sig-Sauer 226:sta sekä erikoisjääkäreille Walther P99:t
Eipä ole "Erkeillä" Waltheria, vaikka jotkut kalustoesittelysivut saattaa jotain sellaista vihjaillakkin.
Wittmann wrote:jyri.h wrote:Melko käsittämätön valinta puolustusvoimilta jos kuulemani huhu "finaalissa" vastassa olleen CZ75 jättäminen toiseksi pitää paikkansa
Olin armeijassa -94 ja silloin takana oli IPSC harjoittelua omalla zetorilla parisen vuotta, päästiin sitten kokeilemaan
Juu itse hämmästelen samaa, että miten noin surkea pistooli voitti zetorin finaalissa.... Siinä on FN:n tehtaallla syöty ja juotu hyvin.
Mulla oli pakasta vedetty fn yhteenaikaan palvelusaseena ja oma valintani oli silti oma 85.
Zetoria ei voi kantaa turvallisesti patruuna piipussa
JaLe wrote:FN pärjäsi valintatesteissä ilmeisen hyvin. Syynä saattoi olla se, että kokeisiin lähetetyt aseet olivat käsityönä valmistettuja yksittäiskappaleita.
Ensimmäinen korjauskohde oli iskurivarmistin. Alkuperäinen pellistä tehty ilmeisesti takerteli urassaan. Iskurivarmistin vaihdettiin jykevämpään ja samalla luistin takaosaan jyrsittiin sille syvempi ura.
Liipaisimen jousi oli kulutustavaraa ja se saattoi katketa varsin helposti. Samaa tapahtui iskuvasaran jouselle.
Laukaisutangon uloke, joka kulki luistin alapinnalla, "jyrsi" uran luistiin. Laukaisutanko taisi olla prässättyä peltiä ja sen yläreuna oli melko terävä. Ensimmäisissä näkemissäni m/80-91 versioissa laukaisutangon yläpinta oli tehty varsin leveäksi.
Piipussa oleva syöttöramppi oli joissakin yksilöissä työstetty liian syvälle patruunapesään ja seurauksena oli hylsyjen halkeamisia.
Varmistamattoman tiedon mukaan joku oli saanut aseen laukeamaan vireestäpäästön yhteydessä.
Miettikääpä laukausmääriä, joita koulutuskäytössä olevilla aseilla ammutaan.
Väittäisin, että vireestäpäästön yhteydessä tapahtuva aseen laukeaminen johtuu rikkoutuneesta iskurin piikistä, aseen likaisuudesta, etusormen väärästä paikasta (liipaisimella)... Eli hyvinkin pitkälti kuitenkin käyttäjästä ja siitä että käyttäjä ei ole huoltanut asetta (ei osaa havaita alkavia hajoamisen oireita / ei ole puhdistanut kunnolla)
FN wrote:Sopiiko muuten kysyä, enempää mieliä pahoittamatta, että kuinka moni palstalaisista on käyttänyt FN:ä palvelusaseena muutenkin kuin varusmiehenä? Ja kuinka paljon?
itse en laske PV:n henkilökunnan PAK-ammuntojen suorittamista vuosittain aseen käyttämiseksi vaan satunnaiseksi tulitteluksi.
Olen kantanut seka varusmiehenä että virassa. Pakollisten ammuntojen, "PAK" ja nykyiset mittariammunnat (jotta saa kantaa voimankäyttöperusteisesti) lisäksi tulee lähes viikottain käytyä ampumassa ja kohta 10 v samalla aseella, johon on vaihdettu luistinpalautusjousi pari kertaa. Samoin lippaita on tullut joskus vaihdettua ehjiin, kun peltilipas ottaa niin helposti itseensä maahan putoamisesta.
Kyseinen ase on tullut puhdistettua aina ammuntojen jälkeen ja muutenkin viikottain. Yhtään laukeamatonta tai muutakaan toimintahäiriötä ei ole ollut.
FN on varmasti hyvä ase ikäisekseen, mutta ei ole tämän päivän voimankäyttöväline. (Voimankäyttövälineenä pesee saman ikäiset Zetorit, joista puuttuu vireestäpäästön mahdollisuus)