M39

Mosin-sukuiset kiväärit ja varusteet
Haudankaivaja

Re: M39

Post by Haudankaivaja »

Ainakin Ellivuoressa 2008 oli siviilisarjan hinnat m/39:ssä 350-550 euroa riippuen siitä, kuinka hienoa loimukoivutukkia sattui aseessa olemaan. Pliisun näköisillä tukeilla ja paljon ammutuilla piipuilla olivat hinnat sitten 300-400 euroa.

User avatar
AkuK
erikmest
erikmest
Posts: 332
Joined: Fri Dec 29, 2006 20:34
Location: Pohojanmaa

Re: M39

Post by AkuK »

Mitenkäs nuo tukin polttoleiman ja piipun vuosiluvut? Meneekö käsi kädessä vai onko tukki leimattu tekovaiheessa
vai kasausvaiheessa jolloin saattava olla eri vuosilta. Lyötiinkö näihin vielä suojeluskunnan piirinumerot?

turjake
korpr
korpr
Posts: 50
Joined: Sun May 06, 2007 7:49

Re: M39

Post by turjake »

Laitanpas tähän samaan aiheeseen kun läheltä liippaa.

Ostin tuossa M39 ihan ampumakäyttöön. Näytti kohtalaisen siistiltä, piippu peräti oikein hyvältä, oli perikunnan ase ja myyjä ei tiennyt muuta kuin että piippu on siihen vaihdettu.

Purin ja putsasin mutta leimoja en löytänyt, vain sarjanumero ja kaliiperimerkintä. Syöttökotelossa ja lukon kammessa eri numerot mutta piipun numero lyöty lukkoon osin vanhan päälle. Olisiko tämä ns. varikolla koottu, eikä SA-käytössä ollut? Onko mahdolliset alkuperäiset leimat olleet vain piipussa?

jaska
maj
maj
Posts: 1338
Joined: Mon Dec 17, 2007 22:05
Location: kangasala

Re: M39

Post by jaska »

Piipussahan nuo sarjanum.ja valmistajan leimat on.Lukossa jne myös sarjanumerot.Jos piipusta ei löydy valmistajan leimoja ja siinä on kaliberimerkintä niin lienee siviilissä vaihdettu.

baikal

Re: M39

Post by baikal »

mikäli piippu on vaihdettu täytyykö siihen lyödä kaliberi esim. 7.62x53r,
jos siviili rakentaa aseen ilmeisesti silloin pitää olla kaliberimerkintä, mutta näissä vanhoissa suomalaisissa sotilaskivääreissä ei tarvi olla merkintää vaikka ovat siviiliomistuksessa.

jaska.h
korpr
korpr
Posts: 54
Joined: Thu Oct 04, 2007 21:38
Location: Pohojammaa

Re: M39

Post by jaska.h »

baikal wrote:mikäli piippu on vaihdettu täytyykö siihen lyödä kaliberi esim. 7.62x53r,
jos siviili rakentaa aseen ilmeisesti silloin pitää olla kaliberimerkintä, mutta näissä vanhoissa suomalaisissa sotilaskivääreissä ei tarvi olla merkintää vaikka ovat siviiliomistuksessa.
Tästähän löytyy jos jonkinlaista tulkintaa aina vaan...
Itte kyllästyin arvuuttelemaan asiaa jo jokin aika sitten ja soitin AAHY:n ylitarkastajalle ja tiedustelin asiaa.
CIP leimaus ja sen vaatiminen on tarkoitettu kaupallisen toiminnan valvomiseen.
Eli,jos rakennat aseita liiketoimintana niin olet leimausvelvollinen.
Jos rakennat ittelesi tarkkuuskiväärin et ole leimausvelvollinen(tiedän kyllä että sitä on vaadittu monessakin paikkaa,väärä tulkinta se silti on).
Jos aseseppä(liikkeenharjoittaja) vaihtaa piipun sulle,ase on leimattava.
Jos myyt itse omaan käyttöösi rakentamasi tarkkuuskiväärin kaverillesi,et ole leimausvelvollinen.
Jos myyt itse omaan käyttöösi rakentamia tarkkuuskivääreitä kavereillesi esim.20kpl vuodessa se voidaan tulkita liiketoiminnaksi(sitähän se silloon rupiaa olemaan...)ja olet leimausvelvollinen.
Tapauksessasi ei tartte siis leimata(voidaan sitä silti vaatia,edelleen se on väärä tulkinta).

Terv.Jaska
-Uhrin ansiosta lippu liehuu-

Haudankaivaja

Re: M39

Post by Haudankaivaja »

Koska meillä reippailla ja ainakin bussimatkan perusteella suomalaisesta sotahistoriasta ja sotamarsalkoista (1918 - 1944) sanavalmiilla asekeräilijöillä Pirkanmaalta on jo kahtena vuonna peräkkäin suuntautunut tuo pikkujoulureissu Päijänteen väärälle puolelle (viime vuonna Joroisiin ja tänä vuonna Mikkeliin) niin kysäisenpä eräästä m.39:een liittyvästä havainnosta, jonka tein Mikkelin Jalkaväkimuseossa.

Malli 39 "Ukko-Pekka" tehtiin ainakin Sakolla niin, että armeijalle menevä sarja aloitettiin numerosta 200 000 ja siviilisarja alkoi numerosta 500 000 (tai sitten jonkun tiedon mukaan numerosta 500 026). Molemmissa sarjoissahan käytettiin piippuun lyötyjä samankokoisia numeroita samanlaisella fontilla. Numerokokoja ja fontin malleja näkyy täältä http://7,62x54r.net/MosinID/MosinMarks02.htm

Vaakarivi 7 vasen reuna, sekä myös keskimmäinen kuva. Sen sijaan Mikkelin Jalkaväkimuseossa näkemässäni m.39:ssä numero 255xxx numeroiden koko ja fontti olivat kuitenkin kutakuinkin samanlaisia, kuin vaakarivillä 8 vasemmassa reunassa olevassa B-leimauksella olevassa piipussa. Tämän kokoista tekstiä ja numeroita en ole ennen tavannut Sakon 200 000 sarjan 39:ssä.

Numeroiden yläpuolella luki melko matalalla tekstillä tikkukirjaimin SAKO ja piipun numeroiden alapuolella oli sitten vuosiluku 1944, sekin melko pienillä numeroilla. Eikö Sako tehnytkään kaikkia m.39 armeijalle menneitä kivääreitään samalla fontilla ja numerokoolla tuonne 260 000 pintaan, niinkuin olen tähän asti ymmärtänyt?

Paikalle saapui seuraani oikein museon lipunmyyjä-herrakin ihmettelemään, mitä tuo vanha ukko siinä pienen lampun ja luupin kanssa oikein tihrustaa? Esittäessäni kaverille asiasta "tiedustelevan kysymyksen", niin huomasin muutaman minuutin kuluttua hemmon olevan "aivan pihalla" yleensä lähes mistä tahansa kysymyksestä, mitä nyt "pystykorvista" vaan voi kysyä.

Siis ei ollut lipunmyyjällä mitään hajua esittämääni kenties vaikeahkoon kysymykseen. Osaisiko foorumin lukijakunnasta kukaan antaa lisävalaistusta tähän Ukko-Pekan tavallista pienemmillä kirjaimilla ja erilaisella fontilla tehtyyn sarjanumerointiin?

Haudankaivaja

Re: M39

Post by Haudankaivaja »

Jos ei Mosin Naganttien merkkien linkki aukee tuolla edellisessä tekstissä olevalla kirjoitushässäkällä, niin sitten vaan googleen teksti: Finnish Mosin Nagant Marks ja sitten klikkaat sieltä kautta sivun auki.

User avatar
CH
kenrmaj
kenrmaj
Posts: 1675
Joined: Sun Jul 08, 2007 17:09
Location: Keski-Suomi

Re: M39

Post by CH »

Kuulostaisi äkkiseltään vähän samalta kuin tämä sakolaisen (?) varhaistuotantoon kuuluva yksilö. Tämä on tehty m/28-30:n piipun ympärille, mutta kokoonpanovaiheessa aseeseen on lyöty armeijan kontrahdin sarjanumero. SAKO-teksti viittaisi äkkiseltään siviilisarjalaisen piippuun, mutta tällöin vuosiluvun pitäisi periaatteessa olla korkeintaan 1941. :miettii: Lukiko piipussa poikittain pelkkä SAKO vai SAKO RIIHIMÄKI? Tulitkos katsoneeksi, oliko etutähtäin sillä kohtaa kuin m/39:ssä yleensä?

http://www.pkymasehist.fi/phpBB2/viewto ... f=3&t=3758

Semmoinenkin tuli mieleen, että mitäs, jos kyseessä onkin jokin m/28-57:n riisuttu yksilö. Näitähän tehtiin suoraan m/39-kiväärien ympärille ja piippuleimatkin saattavat olla modattuja. :miettii:
NELJÄNTENÄTOISTA VIIDENTOISTA JÄLKEEN KOHDALLA JOHON JOENSUUN KAUPUNKI NÄKYY ODOTTAA ST CH KOKEESSA ENEMPIÄ OHJEITA ELLEI PIKAISTA PERUUTUSTA STOP

Haudankaivaja

Re: M39

Post by Haudankaivaja »

Juu, kyllä tuli piipun nokka katsottua kun siinä oli kymmenen m.39 vierekkäin ja kaikissa niissä oli etutähtäin sen n.25mm. piipun suusta taaksepäin. Vieressä oli sitten saman mittainen rivistö 28-30 kivääreitä, missä etutähtäin oli sen n.11mm. piipun suusta taaksepäin.

Osasin myöskin keskittyä siihen, että siinä ei missään tapauksessa lukenut SAKO RIIHIMÄKI, vaan ihan pelkkä SAKO ja sekin matalammalla tekstillä, mitä siviilisarjalaisissa lukee SAKO RIIHIMÄKI. Tukin lavassa oli tuollainen samanlainen Sakon hammasrattaan leima, kuin sako92s:n antamassa kuvassa on, sekä siinä vieressä oli sellainen pienempi pyöreä varikkokunnostusleima.

Jos jollakulla on asiaa Mikkelin Jalkaväkimuseoon, niin nuo aseet on heti kohta siinä lipunmyynnin jälkeen seinustalla. Ensin on m.39 kiikariversiot ja sen jälkeen sitten pitkä rivi "tavallisia" Mosin Naganteja. Tämä yksilö oli siinä m.39:en rivissä vasemmassa reunassa. Myöskin sellainen asia kiinnitti huomioni, että nämä kymmenen asetta olivat kaikki eri valmistajien armeijalle tekemää sarjaa, eikä joukossa ollut yhtään suojeluskunnan Ukko-Pekkaa.

Sehän tässä on hyvä puoli, että tuo mainitsemani ase kyllä pysyy siinä nykyisessä paikassaan varmaan vuosikausia, joten asian voi tarkistaa koska vaan, eikä tarvitse katua ohimennyttä hetken tilaisuutta.

Olen kyllä nähnyt mielestäni lähellä 260 000 olevia Sakon armeijalle tekemiä Ukko-Pekkoja ja niissäkin on ollut numeroiden koko ja fontti samanlainen, kuin alkupään 200 000 alkuisissa aseissa. Nyt en oikein keksi muuta selitystä kuin sen, että olisiko "numerontekovehkeet" olleet hetken aikaa jotenkin rikki ja sen takia olisi tilapäisesti käytetty piippujen merkkaamisessa toisenlaista fonttia.

User avatar
igorrock
kenr, vr4
kenr, vr4
Posts: 2487
Joined: Thu Sep 04, 2008 21:52
Location: Helsinki
Contact:

Re: M39

Post by igorrock »

Mitenkäs, onkos näissä SAKOn tekemissä Mosineissa sama homma kuin postimerkeissä eli jos sattuisi jostain löytymään ase jossa SAKOn S olisi väärinpäin taikka peräti lyöty tuplana. Olisiko tällainen ase erityisen arvokas ? :smile:
"Aina on yritettävä
metsästää ja kalastaa
riiustaa ja pillustaa
kyllä jokin onnistaa.
Mut jos ei mikään onnista,
on miehellä huono tuuri"

musse
korpr
korpr
Posts: 45
Joined: Mon Jul 27, 2009 15:55

Re: M39

Post by musse »

Liekö M28-30:lle on olemassa vastaavaa opusta saatavilla?

Post Reply

Return to “Mosin-Nagant”