No, ehkäpä nuo ruotsinkieliset herraspojat olivat sitten oikeita unelmävävyjä. Mutta väittäisin, että tavallinen työmies, maatyömies jne. eli tavallinen ja keskimääräinen varsin vähän koulua käynyt kansalainen oli käytökseltään silloin aivan taatusti karkeampi kuin nykyään keskimäärin ollaan.igorrock wrote:Kannattaa muistaa että ihmiset ovat puheiltaan ja käytökseltään hieman muuttuneet sitten viime sotien.
Tuosta kotikasvatuksen paremmuudesta ja sen yleisestä tasosta voi olla montaa mieltä. Niin kuin sanoin, väestön sivistystaso oli tuolloin keskimäärin varsin matala ja heijastui sitä kautta myös kotikasvatukseen. Joten ei ne asiat silloin mitenkään paremmin olleet. Ehkä vaan niin kuviteltiin, kun Raamatulla lyötiin päähän jo ensimmäisestä koululuokasta alkaen.igorrock wrote: Nykyisin rutistaan kaikesta kun kotona on opittu että niin saa tehdä. Sodassa olleilla nuorilla miehillä oli HIEMAN erilainen tausta ja kotikasvatus kuin nykyajan nuorilla miehillä. Ja kyllä asemasota-vaiheessa jotkut ihan oikeasti opiskelivat, siitä löytyy kyllä mainintoja kirjallisuudesta.
Sitäpaitsi kaikkeen tottuu eli kyllä nykyistenkin äijien suunsoitto alkaisi vähenemään jos "kertausharjoitus" muuttuisi tositilanteeksi ja kestäisi useamman vuoden. Ja mitä tulee sodan "raaistavaan vaikutukseen", on se aina hyvin yksilöllistä niinkuin kaikenlaiset henkiset rasitukset muutenkin ovat.
Toisena fiktiivisenä kuvauksena noista sodan oloista voi mainita vaikkapa Tuntemattoman sotilaan/Sotaromaanin. Ja minä taipuisin siihen, että sen välittämä kuva on paljon aidompi kuin tuo Etulinjan edessä välittämä kuva ruotsinkielisten herraspoikien sodasta. Mutta eihän sitä tiedä, sota on toki noiden enemmän koulua käyneiden ja "sivistyneempien" osalta on voinut hienotunteisempi kuin tavallisen kansalaisen kokemana. Mutta tuskimpa.
EDIT.
Ja tuo Ilmarisen mainitsema Pipping kannattaa tosiaankin lukea!