Armeijan verikauhat ja lippalakit?

Suomalaiset hatut, kypärät yms.
User avatar
monni
vääp
vääp
Posts: 271
Joined: Sat Oct 21, 2006 14:47

Armeijan verikauhat ja lippalakit?

Post by monni »

Huomasin että varusmiehet on näköjään palanneet ns. "akuankka" mallin maastolippalakin käyttöön. Ilmeisesti M91 lippahattu on jäänyt pois.

Rupesin miettimään että noita erimallisia lakkeja on tainnut olla käytössä jonnin verran enemmän kuin mitä itse asusteita. Vanhoissa kuvissa näkyy että lippalakkeja oli verikauhasta eroavilta leikkauksilta jo 50-60 luvulla. Onko joukossa jotain joka pystyisi vähän listaamaan mitä eri lakkeja on ollut/käytetään?

User avatar
FTR
Ylläpitävä voima
Ylläpitävä voima
Posts: 649
Joined: Fri Feb 10, 2006 21:47
Location: Uherský Brod
Contact:

Post by FTR »

Näköjään käytössä eroja eri paikkojen kesken. Itse en ole varusmiehillä nähnytkään kuin noita sorsalippiksiä. Siitähän on se uusikin malli, olikohan m/98. Verikauhan mallisia on näkynyt vaan kapiaisilla.

Hieman normaalista poikkeava on ainakin ollut kokeilumalli m/53. Joka on siis suunnilleen m/36:n näköinen, mutta yksinkertaisesta kankaasta, eli ei mitään taitoksia. Niitäkin on ollut rusehtavia ja normaalin värisiä.

Image
- Elämä on ihmisen parasta aikaa -

User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3280
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

Post by Canet »

No nyt tulikin vaikea kysymys.. Kenttälakki tässä lipallisessa muodossaan tuli käyttöön asepuvun m/36 mukana. Mallissa 22 oli "kenttälakki"-nimikkeellä suikka. Pukuun m/27 kuului lipallinen kenttälakki, jonka malli kuitenkin poikkesi tästä "verikauhasta".

Alkuperäinen m/36 k-lakki oli melko lyhyt lippainen. Esikuva lienee saksalainen "bergmütze" joka oli alkujaan vain vuoristojääkäreiden päähine - tuli sitten yhtenäiskenttälakkiksi muutettuna laajempaan käyttöön sodan aikana (oliko -42?).

Sotien jälkeen tuli ainakin kaksi uutta kenttalakkia - m/65 kenttäpuvun (puseropuku) kanssa tuli käyttöön saman mallivuoden "verikauha" - malliltaan melko lähellä mallia 36 - tosin lippa oli pitempi. "Suklaanruskean" kokeilupuvun (mallivuosi on unohtunut) kanssa tuli myös saman värinen kenttälakki - sen malli oli aika lähellä tuota kuvan lakkia - ei siis nappeja.

Maastolakkien mallivuosista en ole oikein perillä. m/91:n kanssa tuli "kenttälakkimaisempi" maastolakki, mutta sen käyttö jäi ilmeisesti aika pieniin. M/62 kanssa olen nähnyt seka kolmiomaisista kaitaleista koottua lakin kupua, että kolmesta kappaleesta (yksi yli päälaen, sekä sivukappaleet) koottua lakin kupua.

Lippalakki nimike on hämäävä - sillä tarkoitettaneen - noin nimikemielessä - ns. koppalakkia eli paremmin edustuskäyttöön tarkoitettua varusesinettä. Joskus näkee jonkun käyttävän "hattu"-sanaa sotilaspäähineestä - ainakaan kotimaassa ei tällaista nimikettä ole perinteisesti ollut käytössä - kaikki ovat jonkinlaisia lakkeja (kenttä-, lippa-, turkis- jne). Onkohan se uusi maastopuvun kanssa käyttöön tullut "kalahattu" saanut myös varusnimikkeen "maastohattu"?

User avatar
monni
vääp
vääp
Posts: 271
Joined: Sat Oct 21, 2006 14:47

varusteista ja vähän muustakin

Post by monni »

No Canetilta tulikin kattava lista!

Joo tosiaan on vielä tämä uusi kalahattu vai lierihattu. Näin yhden ilmeisesti jonkun kadetin päässä. Ensivaikutelmassa en kyllä huomannut edes kokardia siinä ja luulin että on vaan jyrkän militaristinen siviili liikenteessä.

Onko näissä uusissa asuissa vielä joku koevaihe meneillään vai miksi niistä ei mielestäni ole hirveän vahvasti mediassa näytetty.. tai sitten ei vaan ole uutiskuviin päässyt?.

offtopic: Tässä jokin aika sitten muuten näytettiin taivaskanavilla uutiskuvaa Saksalaisen sotilaan hautajaisia. En tiedä sen enempää mihin tilanne liittyi mutta oli erikoisen näköistä että saattajat käyttivät harmaata juhlaunivormua ja sen kanssa paljasta mustan harmaata kevlar kypärää. Tilaisuus oli vielä jossain isossa kirkossa. Kombinaatio oli vaan aika kummallisen näköinen.. kun nuo nykyiset kypärät on suhteessa vähän isompia kuin peltiset.

Vielä enemmän offtopic.
Tämän hiljattain kuolleen suomalaisen rauhanturvaajan hautajaisissa ammuttiin kuulemma kunnialaukauksia. Kun en ole näitä sulkeisia koskaan nähnyt kiinnostaisi tietää miten se Suomalais äkseeraus tapahtuu käytännössä? Jenkithän ampuu räkäpäitä ilman sysäyksen vahvistajaa - ja vetävät kolmekertaa käsin aseen..tapahtuuko samoin vai onko sysäri kiinni? Onko niillä kuulosuojaimet ja kääritäänkö lippu omaisille tms?

Rami Soininen
ppkers
ppkers
Posts: 114
Joined: Mon Feb 13, 2006 11:44
Location: EEPEE

Post by Rami Soininen »

Tervehdys KRi,

M05-puku on jaettu vasta henkilökunnalle sekä joihinkin joukkoihin lomapuvuksi. Seuraava saapumiserä saa sitten M05-puvut lomapuvuiksi, mutta eivät kaikki joukot. Lierihattu tulee joukoille jaettavaksi myöhemmin, nyt hattu on koekäytössä. Kadetti taisi rikkoa virkapukuohjesääntöä kulkiessaan moinen hattu päässään... :?

Suomessa surulaukaukset ammutaan sysäyksenvahvistimen ollessa kiinni. "Sysäri" on tarkoitusta varten mustaksi maalattu.
"Arktis ist nicht"

User avatar
sako92s
kenr, vr3
kenr, vr3
Posts: 1662
Joined: Sat Aug 26, 2006 18:32
Location: Uusimaa

Post by sako92s »

Santahaminassa on 05 jo vahvasti käytössä.Maakuntajoukkojen miehillekkin on jaettu 05 kuteet.Eli kyllä niitä käytetään jo tositoimissakin.

Rami Soininen
ppkers
ppkers
Posts: 114
Joined: Mon Feb 13, 2006 11:44
Location: EEPEE

Post by Rami Soininen »

Tervehdys Sako,

Juuri niin, tositoimissa on käytössä. Esimerkiksi PKARPR käyttää M05:ta myös kenttäpukuna, ja jos oikein muistan niin myös nämä 3 valmiusyhtymääkin käyttää niitä palveluksessa? Ilmeisesti KAARTJR:n on tälläinen nk. "pilottijoukko"? Ja kuten sanoit Maakuntajoukotkin on varustettu M05-puvulla. Tarkoituksena ilmeisesti nostaa ko. Joukon statusta... :miettii:

Onko näillä "pilottijoukoilla" sitten kokeiltavana lierihatutkin?
"Arktis ist nicht"

User avatar
sako92s
kenr, vr3
kenr, vr3
Posts: 1662
Joined: Sat Aug 26, 2006 18:32
Location: Uusimaa

Post by sako92s »

Lierihattua olen nähnyt ehkä yhden toistaiseksi,eli ei taida olla vielä vakiokäytössä.

User avatar
TeeJii
erikmest
erikmest
Posts: 358
Joined: Sun Jul 08, 2007 19:01

Post by TeeJii »

Sain käsiini vanhan armeijan kenttälakin, leimattu VPu Int 60, koko 56. Kovin on paskainen ja öljyinen, väittäisin vahvasti työlakiksi (samanlaista on näkynyt käytössä työpukujen kanssa valokuvissa). Samanlainen kuin M/53 kokeilulakki eli ei nappeja, väri on haalistunut, jotain ruskean ja harmaan väliltä. Lakin sisässä on alaslaskettavat korvalliset (samaa kangasta kuin sisuskin)

Lakin profiili on melko matala. Aluksi epäilin, että onko M/53 mallin lakkeja käytetty myöhemmin työlakkeina ja onko tuo M/53 mallin kenttälätsä vai onko työhattuja tehty ihan erikseenkin? Täytyy pestä tuo oma kun on sen verran likainen, ainakin pahimmat skeidat pois ja lisätä kokardi paikalleen (ostetaan muuten muovinen miehistökokardi, omat on kaikki käytössä jo muissa päähineissä) ja pistää kuvaa jossain välissä.

User avatar
TeeJii
erikmest
erikmest
Posts: 358
Joined: Sun Jul 08, 2007 19:01

Post by TeeJii »

Image

Tässä pieni kuvasarja tuosta lakista. Pesin pahimmat tahrat pois mutta salamavalo toi selkeästi esiin sitkeimmät öljytahrat yms. Värin voi jokainen päätellä itse kuvista.

Onko tuo nyt kokeilukenttäpuku M/53:n lakki, joku muu koelakki vai ihan erikseen tehty työlakki? Huomioikaa alimmaisessa kuvassa oikealla nuo ylösnostetut korvalliset jotka normaalisti asustavat siis hatun sisässä.

User avatar
MAT
sotvm1
sotvm1
Posts: 716
Joined: Tue Feb 06, 2007 14:30
Location: Turun alue

Post by MAT »

TeeJii wrote: Onko tuo nyt kokeilukenttäpuku M/53:n lakki, joku muu koelakki vai ihan erikseen tehty työlakki? Huomioikaa alimmaisessa kuvassa oikealla nuo ylösnostetut korvalliset jotka normaalisti asustavat siis hatun sisässä.
Mielestäni tuo on juuri se m/53 lätsä.

Kmikko

Post by Kmikko »

Sama lätsämalli oli lentomekaanikoilla käytössä vielä 90-luvulla.

User avatar
MAT
sotvm1
sotvm1
Posts: 716
Joined: Tue Feb 06, 2007 14:30
Location: Turun alue

Post by MAT »

Kmikko wrote:Sama lätsämalli oli lentomekaanikoilla käytössä vielä 90-luvulla.
...ilmankos tuo kuvan kotsa näyttää moottoriöljyssä uitetulta..eli ollut varmaan työlakkina käytössä niin kauan kun vanhaa varastoa on/oli.

User avatar
Komendantti
komendantti
komendantti
Posts: 2682
Joined: Wed Oct 17, 2007 10:19
Location: Etelä-Suomen Sotilaslääni
Contact:

Post by Komendantti »

Mielenkiintoinen havainto tähän väliin:
Kun maastopuku m/91:ä oltiin vielä loppusuoralla kehittelemässä, oli sen maastolakki juurikin tuon kuvassa olevan mallinen, mutta kankaana käytettiin m/91:n maastokuviokangasta. Kun kyseinen maastoasu lopulta tuli viralliseen käyttöön, olivat mm. nuo lakin sivuilla olevat koho-ompeleet yksinkertaistettu suoriksi ompeleiksi.
"Sotataidon huippu ei ole sadan voiton saavuttaminen sadassa taistelussa, vaan vihollisen kukistaminen ilman taistelua."
"Tunne itsesi ja tunne vihollinen, niin sadassakaan taistelussa et ole vaarassa."
– Sun Tzu

User avatar
TeeJii
erikmest
erikmest
Posts: 358
Joined: Sun Jul 08, 2007 19:01

Post by TeeJii »

Itselläni on MPY:sta ostettu kenttälakki jonka meinasin laittaa vertailukohteeksi kuvaan. Siis koho-ompeleista ei siinä ole kyse ja sehän on suurinpiirtein tuota M/91:n lakkia vastaava. Mielenkiintoista on sinäällään myös M/91:n kanssa käytettyjen kenttälakkien/maastolippisten käyttö. Alkuaikoina käytettiin ilmeisesti vanhempia maastolätsiä tai tuota M/91:n kenttälakkia mutta 90-luvun lopulla ilmestyi päivitetty versio tuosta vanhasta legendaarisesta sorsalippiksestä, mallinumero M98. Tällä hetkellä tuo maastolippis taitaa vaihdella paikoittain, osalla se on M/91 ja osalla M98.

Tosiaan, ellei muuta väitetä niin uskallaudun siis väittämään tuon oman lakkini olevan m/53 kokeilumallin lätsä jota on myöhemmin työlakkina käytetty. Oli kyllä todella likainen ja öljyinen, veteen kun laittoi likoamaan niin vesi muuttui mustaksi/harmaaksi lähes välittömästi eikä lakki kunnolla puhdistunut vieläkään parin kunnollisen hankauksen jälkeen. No, olkoonpa käytön jäljet näkyvissä kuvastamassa lakin historiaa, mutta nyt se on sellaisessa kunnossa että sitä ilkeää edes säilyttää kotonaan :)

Post Reply

Return to “Päähineet”