Pohjois-Kymenlaakson asehistoriallinen yhdistys ry. Valid HTML 4.01!

Kriegsmarinen U-venemiehistöjen merkit


merten susi

Sodan sytyttyä tuli tarve palkita kunnostautuneita sotilaita myös laivastossa. Dönitz vastasi tuolloin sukellusveneistä ja hän huolehti, että U-vene partiomerkki otetiin jälleen käyttöön 13.10.39, kun Hitler vahvisti merkin.

Pronssinen partiomerkki

Pronssista partiomerkkiä jaettiin upseereista miehistöön, kun vain jakoperusteet täyttyivät. Merkin valmisti Schwerin & Sohn Berliinissä. Merkki on 48,7mm leveä ja 39,6mm korkea.

Myöntöperusteet:

  • Suoritettuaan kolme määrättyä tehtävää onnistuneesti.
  • Suoritettuaan tai osallistuttuaan yli kolmeen tehtävään.
  • Osoitettuaan urheutta tehtävän suorituksessa.
  • Haavoittuminen purjehduksella.
  • U-veneen upotessa taistelussa miehistöineen jaettiin merkki lähimmälle omaiselle.

partiomerkki edestä partiomerkki takaa

Pronssinen merkki edestä ja takaa. Kiinnitysneula voi olla myös pystysuunnassa.

Kultainen partiomerkki timantein.

Merkkiä jaettiin menestyneille U-venekapteeneille kaikkiaan 28 kappaletta. Merkki oli valmistettu tombakista ja on kullattu. Hakaristiin on sijoitettu yhdeksän kappaletta briljantteja. Merkki on 48mm leveä, 38,5mm korkea ja siinä on kuvattuna VII tyypin U-vene. Merkin myönsi laivastonkomentaja, eikä Hitler, puolue tms.


kultainen partiomerkki timantein

Kultainen partiomerkki timantein

Taistelusoljet hopeinen, pronssinen ja kultainen.

U-veneiden tappiot oli valtavat. Kun 90% miehistöistä oli jäänyt palaamatta, piti laivastojohdon kehitellä uusia keinoja mielialan kohottamiseen. Tässä asiassa kopioitiin maavoimien lähitaistelusoljen piirteet sukellusvene taistelusolkeen 15.5.44. Merkit myönnettiin erityisestä urhoollisuudesta taistelussa vihollista vastaan. Hopeinen tuli jaettavaksi 24.11.44, merkkiä voidaan pitää harvinaisena ja kultaisesta ei ole dokumentteja onko niitä ennätetty jakaa ennen sodan loppumista ainuttakaan. Merkkiä valmisti Schwerin & Sohn. Solki on 76,5mm leveä ja 30mm korkea.


pronssinen taistelusolki

Pronnsinen solki edestä ja takaa.<<Krummer Lauf Günther Prien>>