SISSILENTÄJÄ (Jukka Piipponen)

Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3278
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

SISSILENTÄJÄ (Jukka Piipponen)

Post by Canet »

Jukka Piipposen runsaasta ilmailuaiheisesta tuotannosta luin äskettäin kirjan "Sissilentäjä - Olli Kepsun tarina". (Koala-kustannus, 1999 ja 2002 - tämä oli 2. korjattu painos).

Tietystä kaavamaisesta rakenteestaan huolimatta (no, elämänkerta kai yleensä etenee samaan tapaan) kirja oli mukava lukuelämys ja suosittelen sitä ilmasodan historiasta kinnostuneille. Kirjassa käydään Ollin elämää läpi pojanmkoltiaisesta alkaen - tie lentäjäksi on aika selvä - olivathan sekä isä Taneli, että setä Kalle molemmat sotilaslentäjiä.

Lentäjän oppinsa Olli sai isältään, lentomestari Taneli Kepsulta. Roolit vaihtuivat pian kun Olli opasti isäänsä uuteen konetyyppiin. Taneli Kepsu kaatui Laatokalla jatkosodan alkuvaiheessa.

Ollin sota eteni ensin pommituslaivueessa pääasiassa Dornier-kalustolla lentäen, mutta myös Ju-88 oli ajokkina. Erikoisimmat lentokokemuksensa hän lienee saanut sissien kuljettajana Osasto Jaurissa, jolloin ajokkina oli mm. nelimottorinen lentovene LeO 246.

Sodan jälkeen Olli Kepsu jatkoi lentämistä siviilissä - ensin Aerolla, sitten Hollantilaisella TransAvialla, seuravaksi SpearAirilla, taas TransAvialla ja viimeksi Syrian Arab Airlinella - lopullisesti hän jäi eläkkeelle syksyllä 1977.

Post Reply

Return to “Suomi - ilmasota”