Leijonalippu merellä (toim. Visa Auvinen)

Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3278
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

Leijonalippu merellä (toim. Visa Auvinen)

Post by Canet »

"Leijonalippu" on ehdoton perusteos kotimaisen laivastohistorian harrastajille. Kirja käsittelee melko aukottomasti kaikki julkaisuajankohtaan (1980) mennessä valmistuneet valtion alukset (siitä tuo nimi - eli valtiolipun liehuttajat - kielekkeisen tai "ehjän").

Kirja on jaettu eri toimijoiden aluksia suunnilleen aikajärjestyksessä kuvaileviin osiin. Mukana ovat: merivoimat, rajavartiolaitos (sis. merivartiolaitos) ja merenkulkulaitos.

Lähes kaikista aluksista on kuvia, muutamista myös jonkilainen piirustus. Testissä on laivan tekniset tiedot ja historiikki. Entiset nimet ja myöhempi kohtalokin on monien kohdalta selvitetty. Mukava lisä on moniin historiikkeihin liittyvä tarina - mm. raiv. Katanpää, Purunpää, Vaherpää ja Tammenpää ("puupää"-luokka) olivat 1950-luvun laivaston lähes ainoita laivaluokan aluksia - kun ne ja useimmat pienemmätkin olivat puisia, kerrottiin Suomen laivaston pahimman vihollisen olevan tupajumi.

Moniko tietää ilman tätä kirjaa, millainen oli tyv Kukkapää tai raiv Rautu? Psl Väinämöinen olikin jo toinen samaa nimeä kantanut valtion laiva - jäänmurtaja Wäinämöinen luovutettiin Tarton rauhan mukaan 1922 Virolle ja sai siellä nimen Suur Töll (jota nimeä tämä alus taas kantaa oltuaan välillä kymmenet vuodet Volynets).

Kunpa joku ehtisi päivittää tämän kirjan tai tehdä vastaavan uudistetun laitoksen - on tässä jo yli 20 vuotta kulunut - kirja päättyy laivaston osalta Helsinki-luokkaan (jota tosin mainitaan työnimellä "vartiovene 80").

Eipä ole näkynyt juuri käytettyjä myynnissä, kirjastoista löytynee.

Post Reply

Return to “Suomi - merisota”