H. Knoke: Suuri Metsästys ***

Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3278
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

H. Knoke: Suuri Metsästys ***

Post by Canet »

Hannu Valtonen on kääntänyt kiitettävällä taidolla ja arvokkailla reunahuomautuksilla useita saksalaisia lentokirjoja. Heinz Knoken päiväkirja on yksi näistä. Knoke lensi koko sotansa Bf-109:n eri versioilla pääosin länsirintamalla. Hän erikoistui nelimoottoristen päiväpommittajien (B-17 ja B-24) pudottamiseen ja olikin siinä melkoinen tekijä parilla kymmenellä nelimoottorisen ilmavoitollaan. Sotaonni vaihteli ja Knokekin haavoittui useamman kerran ja oli sodan lopussa jo "ruununraakki".

Kirja antaa hyvän näkökulman suurten pommikonemuodostelmien torjuntaan ja hävittäjien johtojärjestelmien toimintaan. Kuka on kiinnostunut Luftwaffesta, lukee varmaan mielellään tämänkin kirjan.

JaLe
tstopp
tstopp
Posts: 103
Joined: Sat Nov 04, 2006 14:33
Location: HML

Post by JaLe »

Juu, ei hullumpi opus. Kirjasta saa käsityksen siitä, mitä ilmasota lännessä suunnattomia pommikonelauttoja vastaan tarkoitti Luftwaffen kannalta.

Alussa amerikkalaisten päiväpommittajien "metsästäminen" oli suhteellisen helppoa ja pudotuksia pystyttiin tekemään varsin pienillä omilla tappioilla. Knoken kirjasta on aistittavissa poikamaista riehakkuuttaa ja sotaintoa tältä ajalta. Selvä käännekohta on nähtävissä, kun liittoutuneiden säättohävittäjät alkoivat suojata pommikoneita kohteelle asti. Tappiot alkoivat kasvaa ja mieliala muuttui selvästi. Henkinen paine, tappiot, haavoittumiset ja omat alasampumiset muuttavat Knoken kerrontaa selvästi. Muutoinkin kirjasta paistaa läpi sen tuoreus. Alkuteos on julkaistu jo vuonna 1952. Monessa myöhemmin kirjoitetussa muistelmateoksessa sodan todellisuus kuvataan "pehmeämmässä valossa".

Heinz Knokella on omat nettisivunsa, joilta selviävät myös hänen myöhemmät vaiheensa:

http://www.heinzknokewebsite.com/My-Site/Main_Lilo.htm

Post Reply

Return to “Muut - ilmasota”