Heaton&Lewis: Marseille - Afrikan taivaan voittamaton ****

Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
John Moses
kaartsotvm3
kaartsotvm3
Posts: 569
Joined: Mon Feb 13, 2006 9:04

Heaton&Lewis: Marseille - Afrikan taivaan voittamaton ****

Post by John Moses »

Tämä teos taitaa olla jo kolmas Hans-Joachim Marseillesta kirjoitettu, mutta vasta ensimmäinen suomennettu sellainen. Kirjoittajapariskunta (Lewis on siis Heatonin vaimo) on onnistunut työssään (ainakin minusta) hyvin, sillä kirja on mielenkiintoinen ja ainakin itselleni siinä oli paljon uutta ja valaisevaa informaatiota. Sota- ja taistelukuvausten lisäksi kirja valottaa erinomaisesti Marseillea henkilönä, mistä iso plussa kirjoittajille.
Kirjasta paistaa selvästi tekijöiden ihailu natsivastaista Marseillea kohtaan, mutta samalla se valottaa ristiriitaisen persoonan ikävämpiäkin puolia: lyhyesti sanottuna Marseille oli pahimmillaan esimiestensä ja tovereidensa kannalta katsottuna todella rasittava tyyppi. Erään laivuetoverin lausahduksen mukaan Marseillessa ei ollut kuin yksi hyvä piirre - hän ei koskaan paennut taistelua. Jatkuva käskyjen noudattamatta jättäminen, siipimiehen tai parinvetäjän hylkääminen taistelussa, alituinen juopottelu ja idioottimaiset pelleilyt koettelivat kanssalentäjien hermoja, mutta vastineeksi suoritukset ilmassa olivat vertaansa vailla. Mikäli kaikki kirjassa esitetyt tapaukset ovat totta (mm. esimiehen teltan tulittaminen Me 109:llä kostoksi lentokieltoon asettamisesta) olisi Marseillella ollut hyvät mahdollisuudet päätyä teloituskomppanian eteen, mikäli hänen voittoputkensa ei olisi ollut niin vaikuttava. Vaikka Marseille olikin hallitsematon ja käytännössä kykenemätön "aikuismaiseen" käyttäytymiseen, hän oli ritarillinen ja kunnioittava vastustajiaan kohtaan ja vaaransi monesti itsensä ilmoittaakseen brittijoukoille alasampumiensa lentäjien kohtalosta.
Varsinainen syy Marseillen hengen vaatineeseen onnettomuuteen oli todennäköisesti ylirasitus - jatkuvat taistelulennot useita kertoja päivässä polttivat muutenkin sairaalloisen ja heiveröisen Marseillen loppuun ennen aikojaan, mikä näkyy selvästi kirjan kannen valokuvasta - vakavailmeistä ja rasittuneen näköistä miestä on vaikea mieltää vain 22-vuotiaaksi.
Itse pidin kirjaa hyvinkin neljän tähden arvoisena, ehdottomasti must-luettavaa ilmasodasta kiinnostuneille.
Image

User avatar
roger67
sotvm4
sotvm4
Posts: 536
Joined: Sat Jun 23, 2007 20:59
Location: Norge

Re: Heaton&Lewis: Marseille - Afrikan taivaan voittamaton ****

Post by roger67 »

Hyvä kirja :D ****1/2

Post Reply

Return to “Muut - ilmasota”