Caldwell: JG 26 - Kanaalin ässät ***½

Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
John Moses
kaartsotvm3
kaartsotvm3
Posts: 569
Joined: Mon Feb 13, 2006 9:04

Caldwell: JG 26 - Kanaalin ässät ***½

Post by John Moses »

"Abbevillen pojista" kertova kirja on kattava historiikki JG 26-hävittäjärykmentin taipaleesta sodan alkupäivistä aina kevään 1945 viimeisiin lentoihin asti. Tekijä on pyrkinyt keräämään teokseen mahdollisimman paljon tarkkaa tietoa JG 26:n saavuttamista voitoista, omista tappioista, voittosuhteesta ja kalustosta yms. Niinpä teksti ei olekaan kaikilta osin kovin lennokasta, vaan iso osa kirjasta on ns. "nippelitietoa", joka sekin on tietysti alan harrastajille mieleen. Välissä on kuitenkin lentäjien omin sanoin esittämiä kertomuksia tapahtumista ja ilmataisteluista, mikä piristää tekstiä mukavasti.
Anglosaksisten kirjoittajien ja historioitsijoiden tapana oli pitkän aikaa vähätellä saksalaisten hävittäjälentäjien suorituksia ja ilmoitettuja ilmavoittomääriä pidettiin liioiteltuina, eikä saksalaisten lännessä käyttämää pisteytysjärjestelmää ymmärretty (tai haluttu ymmärtää). Niinpä vieläkin joskus törmää käsitykseen siitä, että esim. nelimoottorisen koneen alas ampumisesta olisi saanut neljä ilmavoittoa ja tämän takia monilla saksalaisässillä olisi niin huikeat voittotilit - sata parasta saksalaislentäjää ampui alas pitkälti yli 10 000 vastustajan lentokonetta, mikä äkkipäätään kuulostaa uskomattomalta. Caldwell on kuitenkin tehnyt valtavan tutkimustyön eri maiden arkistoissa ja toteaakin kirjassa JG 26:n lentäjien pudotusilmoitusten pitävän hämmästyttävän hyvin paikkansa - itse asiassa liittoutuneet menettivät monissa taisteluissa enemmän koneita kuin mitä saksalaiset ilmoittivat pudottaneensa. Samaa ei voi sanoa brittilentäjien pudotusilmoituksista, jotka vaikuttavat Caldwellin kirjan mukaan täysin päättömiltä - pahimmillaan englantilaiset ilmoittivat pudottaneensa enemmän vastustajia kuin mitä JG 26 oli edes lähettänyt ilmaan...
Kolme ja puoli tähteä viidestä, eli kaikin puolin luettava kirja toisin sanoen. Jos kiinnostuksen kohteena on nimenomaan tilastotiedot yms. vastaava, niin silloin tämä on juuri oikea teos. Pienenä lisäkommenttina mainittakoon, että jotkut Caldwellin kirjassa kerrotut yksittäistapaukset pystyy tunnistamaan Gunther Bloemertzin 50-luvun romaanista "Taivasta lähinnä" - Bloemertz toimi haavoittumisensa jälkeen JG 26:n maahenkilökunnassa ja kirjoitti romaaninsa osittain tositapahtumien pohjalta - romaanissa kuvattua sodan viimeisen päivän ilmataistelua ei kylläkään oikeasti käyty, mikä ilmenee Caldwellin kirjasta.
Image

Post Reply

Return to “Muut - ilmasota”