YÖT POMMITTAJAVIRRASSA ****

Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
User avatar
Sturmmann
mars
mars
Posts: 2229
Joined: Sat Feb 11, 2006 18:07
Location: Kymijokilinja on viimeinen lukkomme!
Contact:

YÖT POMMITTAJAVIRRASSA ****

Post by Sturmmann »

Hyvä käännös yöhävittäjä-ässä Paul Zornerin sotatiestä. Tosin kirja ei tuo mielestäni mitään uutta tällä alalla, joskin Zornerin kuvaukset Lancasterien pudottamisesta antavat helpon kuvan. Hän osasi hakea suotuisamman ja turvallisimman paikan lähestymiselleen. Lukiessani jäin käsitykseen, ettei pommittajat havainneet hänen lähestymistään, kuin ihan muutaman kerran.

Lainaus Koalan sivuilta:

Paul Zorner vedettiin mukaan sotaan, jota hän ei halunnut. Itärintamalla hän päätyi vakaumukseen, että hänen lippuvalansa velvoittaa ennemminkin turvattomien suojaamiseen kuin hyökkäysoperaatioiden tukemiseen huoltokuljetuksilla. Zorner oli ollut lennonopettaja ja kuljetuslentäjä ennen ilmoittautumistaan yöhävittäjiin syksyllä 1941, jolloin elektroninen sodankäynti ilmassa oli alkamassa.

Saksalaisten yöhävittäjälentäjien saavuttamat voitot muistuttavat pikemminkin harkittujen šakkisiirtojen lopputulosta kuin raivoisaa kaartotaistelua mies miestä vastaan. Saumattomasti toimivilla yöhävittäjämiehistöillä oli apunaan uusin teknologia ja halu suojata Saksaa ja sen siviiliväestöä brittien terroripommituksilta. Britannian pommituslennoston ylipäällikkö Arthur Harris oli ilmoittanut saksalaiskaupunkien pommituksilla murtavansa Kolmannen valtakunnan halun ja kyvyn jatkaa sodankäyntiä.

Paul Zorner on kirjoittanut rehellisen kirjan. Kirja käsittelee voitonriemua ja ahdistusta, innostusta ja epätoivoa, toveruutta ja pyrkyryyttä, suuruutta ja halpamaisuutta. Hänen muistelmansa osoittavat myös, ettei yksilön itsensä voittamista eikä vastuuta voida ohittaa lopullista askelta otettaessa. Kerta toisensa jälkeen vaati suurta rohkeutta lentää muutaman metrin päähän nelimoottorisesta pommittajasta sen vaarattomaksi tekemiseksi ja yhä uudestaan oma elämänhalu voitti vastenmielisyyden tappaa vastustaja. Zorner ampui yöllä alas 59 liittoutuneiden lentokonetta, siis yli neljäsataa nuorta miestä, joista vain harva onnistui pelastautumaan laskuvarjolla.

Image
Ei oikeaan, ei vasempaan, vaan eteen eestä Suomenmaan.

User avatar
Spieß
kenr, vr4
kenr, vr4
Posts: 2449
Joined: Sat Feb 11, 2006 10:13
Location: Zella-Mehlis

Post by Spieß »

4 kertaa tähti ja yksi päälle. Luettavaa tekstiä ja tarinaa.
Suosittelen.
Si vis pacem, parabellum...
Image

John Moses
kaartsotvm3
kaartsotvm3
Posts: 569
Joined: Mon Feb 13, 2006 9:04

Post by John Moses »

Tämä oli pitkästä aikaa Koalalta ihan oikeasti hyvä kirja. Kerronta on sujuvaa ja taistelukuvaustakin onpitkästä aikaa mukana ihan yksityiskohtaisesti kuvattuna - yöhävittäjätaistelusta saa kirjan perusteella varsin selkeän ja realistisen kuvan. Hyvää olivat myös rehelliset henkilökuvaukset, mm. legendaarisesta Sayn-Wittgensteinin prinssistä saa kirjan perusteella toisenlaisen mielikuvan kuin ihailevasti kirjoitetuista anglosaksisista kirjoista (ilmeisesti jenkit ja englantilaiset kunnioittivat prinssiä erityisesti tämän Adolfinvastaisten mielipiteitten takia): Zornerin mukaan prinssi olikin varsin v-mäinen persoona esimiehenä ja kaiken lisäksi sairaalloisen tappo/kunnianhimoinen: osoittaa melko erikoista persoonallisuutta komentaa alempiarvoisia lentäjiä jäämään maahan hyvinä "metsästysöinä", kun saalista oli runsaasti lähettyvillä - vain oman pudotustilaston kasvattamisen takiako?
Kaiken kaikkiaan ainakin noiden neljän tähden arvoinen teos, vielä ehkä plussa tai puolikas päälle.
Image

User avatar
Sturmmann
mars
mars
Posts: 2229
Joined: Sat Feb 11, 2006 18:07
Location: Kymijokilinja on viimeinen lukkomme!
Contact:

Post by Sturmmann »

Sayn-Wittgensteinin prinsistä luin jostakin mm. seisotti tutkamiestään asennossa JU 88:ssa, koska tämä hukkasi maalin. Kuinkahan tuo akrobaattinen suoritus toteutui, mutta kuitenkin todella v-mäinen persoona oli kyseessä. Hyvä osoitus oli se ruumiiden tunnistamistehtävä, jonka ko. herra antoi Zornerille. Maahan pystysyöksyneen JU 88 miehistöstä piti saada dokumenttia esiin todistaakseen heidät kuolleiksi. Kone oli mennyt kasaan kuin haitari ja suhteellisen syvällä vielä maassa. Ei Zorner mennyt yksityiskohtiin kuvailussa, mutta lukiessa ymmärsi tehtävän älyttömyyden ja kuvottavuuden.

Image
Ei oikeaan, ei vasempaan, vaan eteen eestä Suomenmaan.

John Moses
kaartsotvm3
kaartsotvm3
Posts: 569
Joined: Mon Feb 13, 2006 9:04

Post by John Moses »

Prinssin kuolemasta taitaa olla kolmekin eri versiota: saatuaan osumia Bob Brahamin yöhävittäjän tulesta prinssi tosiaan antoi hyppykäskyn miehistölleen, mutta sen jälkeiset tapahtumat ovat eri lähteiden mukaan ristiriitaisia: joidenkin mukaan prinssi koetti hypätä liian matalalta, joidenkin mukaan taas osui koneensa sivuvakaajan hypättyään ja joidenkin mukaan tosiaan epäonnistui pakkolaskussa. Oli miten oli, lopputulos oli kuitenkin yhdenmukainen...
Image

User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3280
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

Re: YÖT POMMITTAJAVIRRASSA ****

Post by Canet »

Tuollaiset aikalaiskuvaukset antavat historialle lisää sisältöä. Zorner kertoo toisestakin prinssistä - Egmont zur Lippe-Weissenfeld - joka oli ihan erilainen kaveri kuin Seyn-Wittgensteinin ja niitten zur..

Zorner tuo liikaa kiihkoilematta esiin usein unohdetun tosiasian: Saksan kotirintaman valtavat pommitustuhot ja siviiliväestön kärsimykset. Englantilaisten ilma-asedoktriini luotti siihen, että väestön mieliala murtamalla sota voitetaan. Siksi ei esim. pommitettu Maybachin moottoritehdasta tai ZF:n vaihteistopajaa, vaan otettiin pommitähtäimiin kyseisen kaupungin keskusta.. tehtaathan olivat jossain laidoilla.

Joku voisi sanoa, että saksalaiset itse aloittivat siviiliväestön laajamittaiset pommitukset, että saivat sitten mitä tilasivat.. Vastaisku oli kyllä kaikilla tavoin mitattuna suhteeton, jos sitä noin ajattelisi. Ei vaan kukaan ottanut aikoinaan esille Harrisin ym. syyttämistä kansanmurhasta.

Kirjaa suosittelen kaikille toisen maailmansodan ilmataisteluista kiinnostuneille. Tässä on käyttäjän kuvausta yläviistoon ampuvien konetykkien ("Schräge Musik" - http://en.wikipedia.org/wiki/Schräge_Musik) käytöstä - en ole muualla törmännyt vastaavaan.

User avatar
Purjotuulikki
kers
kers
Posts: 130
Joined: Sat Dec 08, 2007 22:25
Location: Kattivaaran margariinitehdas

Re: YÖT POMMITTAJAVIRRASSA ****

Post by Purjotuulikki »

Hyvin suositeltava kirja kaikille ilmasodasta kiinnostuneille. Miinukseksi luettakoon se, että suomentajana on taas toiminut pariskunta Valtoset, mikä antaa aiheen suhtautua kriittisesti käännettyyn aineistoon. Tällä kaverilla kun on taipumus lisäillä jopa omia poliittisia mielipiteitään kirjojen marginaaleihin niin, että teoksen alkuperäinen johtoajatus katoaa. Tästä kumpuaa ajatus, että ovatko käännökset edes lainkaan alkuperäisen kaltaisia? Onko jotakin tahallaan jätetty pois tai peräti vääristelty omien mieltymysten mukaan? Tämän lisäksi Valtonen tukeutuu varsin kyseenalaisiin lähteisiin, joita hän pitää absoluuttisena totuutena Saksa-fobioineen.
Tällaisten teosten kääntämisessä pitää seurata pilkun tarkkaan alkuperäistä tekstiä, eikä siihen tule -eikä saa, lisätä mitään henkilökohtaisia argumentteja.
Ja miksi ylipäätään jo valmiiksi kirjoitettuun kirjaan pitää lisätä joku ”suomentajan esipuhe”? Mitä järkeä siinä on, hänhän on pelkkä kääntäjä, ei kirjan kirjoittaja, eikä hänellä ole näin ollen minkäänlaista oikeutta ohjata lukijaa tulkitsemaan teosta hänen omien poliittisten näkemyksiensä mukaisesti.
Kirjalle: ****

JaLe
tstopp
tstopp
Posts: 103
Joined: Sat Nov 04, 2006 14:33
Location: HML

Re: YÖT POMMITTAJAVIRRASSA ****

Post by JaLe »

Kirja on nyt luettu ja hyväksi havaittu. Suomentaja on käyttänyt brittipommittajien kohtaloiden selvittämisessä apunaan www.lostbombers.co.uk- sivustoa. Ainakaan tällä hetkellä sivut eivät ole toiminnassa, mikä sinänsä on valitettavaa. Niiltä olisi voinut löytyä mielenkiintoista materiaalia.

Arviointi menee yli neljän tähden.

Post Reply

Return to “Muut - ilmasota”