Sturmovik-lentäjä-Vasili B. Emelianenko***

Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
User avatar
Spieß
kenr, vr4
kenr, vr4
Posts: 2449
Joined: Sat Feb 11, 2006 10:13
Location: Zella-Mehlis

Sturmovik-lentäjä-Vasili B. Emelianenko***

Post by Spieß »

Sturmovik-lentäjä- puna-armeijan maataistelulentäjän muistelmat.

Harvemmin luettua venäläistä ilmailukirjallisuutta. Emelianenko ammuttiin alas kolmesti 92:lla sotalennolla, sai N-liiton sankarin kunniamerkin. Kuvaus Il-2 lentäneistä joukoista, joskin hieman aikaa luettua piti alkusivulta tarkistaa vielä tarkistaa kirjan painatusvuosi, tekstin ulkoasu alkoi vaikuttaa jotenkin sota-ajan propagandalta.
Samanaikaisesti luin Düttmannin kirjaa ja vertailu oli hauskaa, venäläiset olivat maalaisia jotka laitettiin lentämään ilman sen suurempaa koulutusta, saksalaiset herroja hienoissa koneissaan ja kuvioissaan...noin karkeasti.
Si vis pacem, parabellum...
Image

Jusu

Post by Jusu »

Tämä kirja tuli luettua noin kuukausi sitten ja virkistävä poikkeus ilmailukirjallisuudessa itänaapurin näkökulmasta lähestytty teos.
Kuvasta todellakin käy ilmi se miten heikolla koulutuksella etulinjaan tultiin. Uusia miehiä vietiin etulinjaan taistelulennoille käytännössä ilman minkäänlaista kokemusta IL2-koneesta. Raketteja laitettiin siipien alle mutta näillä ei oltu ammuttu minkäänlaisia harjoitusammuntoja eikä tiedetty edes tähtäämisestä.
Konekalustosta oli kova pula heilläkin. Siltojen tuhoamisia, ajoneuvokolonnien kimppuun hyökkimistä jne. Mielenkiintoisia yksityiskohtia kirjassa oli moniakin ja kaiken kaikkiaan ihan luettava kirja. *** 1/2

John Moses
kaartsotvm3
kaartsotvm3
Posts: 569
Joined: Mon Feb 13, 2006 9:04

Re: Sturmovik-lentäjä-Vasili B. Emelianenko***

Post by John Moses »

Tuli tuo luettua näin itsenäisyyspäivän kunniaksi. Sinänsä ihan ok kirja, välillä tosiaan vähän kuin jollain muulla vuosikymmenellä julkaistut teokset, mutta välillä hyvinkin rehellinen. Venäläisten typeryys ja täydellinen ihmishengen ja materiaalin kunnioituksen puute on jotain käsittämätöntä, kirjaa lukiessa tulee useinkin mieleen, että on ihme, että yleensä yksikään neuvostolentäjä selvisi sodasta hengissä: täysin kouluttamattomia harrastelijoita lähetettiin kerta toisensa jälkeen itsemurhatehtäviin, joiden tulokset jäivät luultavasti varsin vähäisiksi (tosin kirjassa toistuvasti korostetaan, kuinka "pommit osuivat hyvin maaliin" - ilman pommituskoulutusta, pommitähtäimiä tai yleensäkään mitään asianmukaista valmistautumista). Hassuinta kirjassa on, että valillä tuntuu kuinka kirjoittaja suorastaan ylpeilee operaatioiden surkeilla valmisteluilla, hävittäjäsuojan puutteella tai koulutuksen olemattomuudella...
Image

1900
kers
kers
Posts: 132
Joined: Tue Jan 22, 2008 15:55

Re: Sturmovik-lentäjä-Vasili B. Emelianenko***

Post by 1900 »

Tulipa ostettua ko.kirja. Yhdeksänkymmentä sivua luettuna, aika hyvin tehty, luettava ja viihdyttävä kirja. Koala kustannus suomennellu ansiokkaasti näitä sota-aiheisia kirjoja.

kalju
vääp
vääp
Posts: 243
Joined: Sun Jul 26, 2009 18:52

Re: Sturmovik-lentäjä-Vasili B. Emelianenko***

Post by kalju »

Luettu melkein yhdellä istumalla. Hyvä ja viihdyttävä kirja, mutta ärsyttävän paljon kirjoitusvirheitä. Lisäksi neukkulainen tyyli paistaa paikoittain läpi, mutta toisaalta hienojakin lohkaisuja on, kuten Sturmovikien pommitustähtäin Vas42, jolla siis tarkoitettiin lähes koko sodan ajan lentäjän vasemman saappaan kengännumeroa ja pommitus siis tehtiin kirjan mukaan fiilispohjalta.

Post Reply

Return to “Muut - ilmasota”