Werner Mölders, hävittäjälentäjän elämä ja kuolema***

Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
JaLe
tstopp
tstopp
Posts: 103
Joined: Sat Nov 04, 2006 14:33
Location: HML

Werner Mölders, hävittäjälentäjän elämä ja kuolema***

Post by JaLe »

Kirja on Kurt Braatzin kirjoittama. Braatzin kirjoitustyyli on paikoin pohdiskeleva ja sellaisenaan pitkäveteistä luettavaa. Möldersin lyhyestä urasta on kuitenkin saatu kaikki tarpeellinen irti, tosin kirjassa ei ole suuria paljastuksia.

Braatz ei selvästikään arvosta Adolf Gallandia pätkääkään ja se tulee esiin useammassakin kohdassa. Kirjassa kerrotaan, että Göringin vieraillessa kanaalilla hän kysyi hävittäjärykmenttien komentajilta, mitä he tarvitsisivat. Yleinen käsitys on, että juuri Galland heitti tuon legendaarisen lausahduksen: "Voisimeko saada laivueellisen Spitfireja?". Braatzin mukaan sanojen takana oli Mölders. Oli asia niin tai näin, kummatkin osoittivat kiistatta taitonsa hävittäjälentäjinä ja komentajatehtävissä.

Mölders kokosi Espanjan sisällissodan kokemuksien pohjalta uuden ilmataisteluohjesäännön, johon Luftwaffen alkumenestys osittain perustui. Suurimpia uudistuksia oli kiinteästä, kolmikoneisesta muodostelmasta luopuminen ja siirtyminen kahden parin muodostamaan "finger four" muodostelmaan. Kun tähän liitettiin uudet menetelmät suunnanmuutoksiin, pystyi Lufwaffe tehokkaasti hyödyntämään nykyaikaisten hävittäjien ominaisuuksia.

Annan kirjalle kolme tähteä. Näin siksi, että Mölders on jäänyt monen muun hävittäjälentäjän varjoon. Braatzin puisevuudesta johtuen tähtiä voisi olla yhdestä kahteen vähemän.

Post Reply

Return to “Muut - ilmasota”