Helmut Lippfert: Kapteeni Lippfertin sotapäiväkirja ****

Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
kalju
vääp
vääp
Posts: 243
Joined: Sun Jul 26, 2009 18:52

Helmut Lippfert: Kapteeni Lippfertin sotapäiväkirja ****

Post by kalju »

Koala Kustannus ISBN 978-952-229-110-3

Julkaistu aikaisemmin suomeksi nimellä: "Taistelulentäjänä itärintamalla - hävittäjälentäjän kokemuksia itärintamalla vetäytymisen aikana 1943-1945".

Luettava, ja oikeinkin viihdyttävä kirja 203 ilmavoiton itärintaman expertenistä. Suosittelen, jos itärintaman ilmasota kiinnostaa. Ei suurempia virheitä ja suomentajan (Hannu Valtonen) oma ilmailukokemus näkyy mielestäni sekä hyvässä että huonossa, tätä tosin on vaikea lopulta arvostella objektiivisesti kun ei ole alkuperäiskielellä teosta lukenut.

Lippfert aloitti toisen maailmansodan panssarijoukoissa aliupseerina siirtyen myöhemmin hävittäjälentäjäksi ja kohoten lopulta ritariristillä (tammenlehvillä) palkituksi kapteeniksi. Ammuttiin alas lukuisia kertoja ja joutui tekemään lukemattomia pakkolaskuja sekä omia hölmöilyjään että myös teknisten vikojen vuoksi. Selvisi silti sodasta haavoittumatta ja hengissä lennettyään noin 700 sotalentoa.

Jotain kaverin erikoisesta luonteesta kertoo seuraava lähes Rûdeliä muistuttava lainaus kesken kiivasta taistelutoimintaa kuvaavan kappaleen jossa siirrytään sujuvasti ilmataistelusta hieman seesteisempään hetkeen ja jatketaan: "Mutta Krakovasssa tapahtui jotakin - menin naimisiin"... Ja sitten taas taistellaan :lol:

User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3280
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

Re: Helmut Lippfert: Kapteeni Lippfertin sotapäiväkirja ****

Post by Canet »

Luettu on. Kuten moni muu samantapainen kirja - eikä tämä yhtään häpeä siinä joukossa! Kyllä Valtosen suomennoksia on mukava lukea, kun kaveri tietää, mistä tässä on kysymys - ns. ammattikääntäjien jäljiltä on tekniikka ja erikoissanasto monesti niin hukassa, että päätä sattuu - joskus pystyy arvaamaan, mitä kirjailija on tarkoittanut, joskus ei..

väärtti
erikmest
erikmest
Posts: 355
Joined: Tue Apr 07, 2009 22:01

Re: Helmut Lippfert: Kapteeni Lippfertin sotapäiväkirja ****

Post by väärtti »

Kirja hankittu ja luettu pariinkin kertaan vuosien varrella.Mielenkiintoinen jo siksikin että Lippfertin ilmavoitot tuli 1943-1945.Huomio kiintyy myös esim.kuinka myöhään myönnettiin vielä korkeitakin kunniamerkkejä vain muutama viikko ennen sodan loppua.Kaiken kaikkiaan hyvä ja luettava kirja.

maiske
kers
kers
Posts: 131
Joined: Wed Jul 01, 2009 16:20
Location: Espoo

Re: Helmut Lippfert: Kapteeni Lippfertin sotapäiväkirja ****

Post by maiske »

Tässä muutama kääntäjän lapsus ensimmäisestä Kariston kustantamasta kirjasta;

Ilmaruuvi=>potkuri.
Ohjaustikku=>ohjaussauva.
Kantotasot=>siivet.

että näin.....
Lintuja ammutaan haulikolla, Adolf Galland//Ensimmäiset ja viimeiset.

Post Reply

Return to “Muut - ilmasota”