Jack Tar, Roy & Lesley Adkins, 5/5

Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
LV
kenrmaj
kenrmaj
Posts: 1609
Joined: Thu Nov 08, 2007 0:25

Jack Tar, Roy & Lesley Adkins, 5/5

Post by LV »

Jack Tar: The extraordinary lives of ordinary seamen in Nelson's navy
Roy & Lesley Adkins 2009
490 s.
ISBN-13: 978-0349120348


Kirja kertoo enimmäkseen miehistön, mutta myös upseerien elämästä brittilaivastossa 1700-luvun loppupuoliskolta 1800-luvun kahdelle ensimmäiselle vuosikymmenelle. Teos koostuu yhdestätoista luvusta, jotka kukin käsittelevät tiettyä osa-aluetta, kuten: pakkovärväystä, muonitusta, naisia, yleisiä järjestelyjä laivoilla, taistelua, lääkintähuoltoa ja sairauksia sekä vapaa-aikaa.

Jack Tar on erittäin asiantuntevasti ja sujuvasti kirjoitettu, varsin kattava esitys aihealueestaan. Mukana on suuri määrä aikalaiskertomuksia niin upseereiden, aliupseereiden kuin miehistönkin kirjoittamana. Teos piirtää elävän kuvan spartalaisen karusta elämästä sotalaivoilla. Erityisesti mieleen jäivät kertomukset nykypäivän standardeilla mitattuna karmeasta muonasta, ankarista rangaistuksista, prostituoiduista ja haavoittuneiden ja kuolevien kaameista kärsimyksistä.

Taistelussa vallattuun ranskalaislaivaan noussut aikalainen kertoo seuraavaa:

"Urhoollisten vihollistemme ruhjoutuneet ja silpoutuneet ruumiit olivat kasoissa siellä täällä. Pääkansi oli liukas verestä ja sisälmyksistä...erään tykin luona pääkannella oli jokainen mies joko kaatunut tai haavoittunut, yhden tykinkuulamme vietyä tykin putkensuun yläosan kun sitä oltiin työntämässä ulos. [Putken] yläosa oli haljennut sirpaleiksi kannatintappeihin asti, tuhovaikutuksen ollessa kuin kranaatilla."

Kirjaa voin suositella kaikille, jotka vähääkään ovat kiinnostuneita kyseisen aikakauden sodankäynnistä tai merhistoriasta yleensä. Pienen miinuksen haluaisin kuitenkin antaa siitä, että alusten nimien yhteydessä ei useinkaan mainita, monenko tykin aluksesta on kyse, joten on hieman vaikeata muodostaa käsitystä siitä, minkä kokoluokan laivasta puhutaan. Lisäksi väliotsikoita olisi saanut olla hieman enemmän, mutta kaiken kaikkiaan kirja oli kutakuinkin juuri niin hyvä kuin sen muuallakin saamat ensiluokkaiset arvostelut antoivat olettaa.

Kirja on saatavilla esimerkiksi Amazonista parhaimmillaan noin kahden euron hintaan uutena.
Attachments
519YvCvK6zL._SS500_.jpg
(52.19 KiB) Downloaded 721 times

Post Reply

Return to “Muut - merisota”