Ken Ford: St Nazaire 1942 ***

Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3278
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

Ken Ford: St Nazaire 1942 ***

Post by Canet »

Praeger-kustantamon englanninkielisessä kirjasarjassa on ilmestynyt "lyhyitä johdatuksia" moniin toisen maailmansodan tunnettuihin taisteluihin. Jokunen on kulkeutunut omaankin hyllyyn..

Ken Ford on kirjoittanut selkeän kertomuksen brittien keväällä 1942 ranskalaiseen St. Nazairen satamaan tekemästä kommandoiskusta. Hiukan kyllä mietin, laitanko tämän arvostelun maa- vai merisota-osastolle, mutta koska iskun pääosassa oli hävittäjäalus HMS Cambeltown, katsoin tämän merisotakirjaksi.

Kirja pitäytyy ns. suurissa linjoissa eikä juurikaan kerro yksittäisten henkilöiden tarinoita (no, joku poikkeus on). Operaation kulku on esitetty erittäin selkeillä piirroksilla, joista vähäisemmälläkin "lontoon" taidoilla saa käsityksen tapahtumien kulusta ja sotanäyttämöstä.

St. Nazairen operaatiossahan brittiläinen alusosasto tunkeutui pimeän turvin saksalaisille tärkeään Ranskan rannikon satamaan. Pääasia oli ns. Normandie-telakan saattaminen käyttökelvottomaksi. Telakka oli yksi harvoista paikoista, jossa Tirpitzin kokoista alusta olisi voitu korjata. Näiltä osin tavoite saavutettiin, telakka-allas saatiin takaisin käyttökuntoon vasta 1947. Kaikkia hyökkäystavoitteita ei kuitenkaan saavutettu ja hyökkääjän tappiot olivat kovat.

Kirjassa runsas kuvitus, piirrokset värillisiä. Koko vajaa A4, 96 sivua, kovat kannet.

Post Reply

Return to “Muut - merisota”