Vietnamin sodassa kadonnut virolaislentäjä löytyi

Keskustelua muusta kuin Suomen sotahistoriasta

Moderator: Juha Tompuri

Post Reply
User avatar
TPTK
maj
maj
Posts: 1411
Joined: Fri Feb 08, 2008 1:59
Location: Pohjois-Karjala

Vietnamin sodassa kadonnut virolaislentäjä löytyi

Post by TPTK »

Vietnamin sodassa kadonnut virolaislentäjä löytyi
Julkaistu: 7.8.2012 6:04

Vietnamin sodassa tasan 46 vuotta sitten kadonneen virolaissyntyisen lentäjän jäännökset on löydetty, tiedotti Pentagon maanantaina.
Majuri Aado Kommendantin jäännökset on tunnistettu DNA-tutkimuksissa. Kommendant haudataan Arlingtonin sotilashautausmaalle keskiviikkona, jolloin tulee kuluneeksi tasan 46 vuotta siitä, kun hänen hävittäjäkoneensa ammuttiin alas Vietnamissa.

Kommendant lensi yhdessä everstiluutnantti Charles M. Wallingin kanssa F-4C-Phantom -hävittäjää, kun se murskautui maahan Song Ben maakunnassa Vietnamissa 8.8.1966.

Alueella toimineet amerikkalaisjoukot näkivät koneen maahansyöksyn, mutta eivät lentäjien laskuvarjoja. Koneen hylkyä etsittiin turhaan.

Alueen asukkaiden haastattelujen perusteella Yhdysvaltain sankarivainajien etsintäryhmä paikansi maahansyöksypaikan 2010, jolloin myös lentäjien jäänteet löydettiin.

Aado Kommendant oli syntynyt Paidessa Virossa 1941. Hän pakeni neuvostomiehitystä vanhempiensa kanssa Yhdysvaltoihin 1950.

Perhe asettui asumaan Lakewoodiin New Jerseyhin, jossa hänen isänsä omisti maansiirtofirman.

Kommendant liittyi Yhdysvaltain ilmavoimiin lentäjäksi 1964. Hänen tavoitteenaan oli armeijauran jälkeen alkaa matkustajakoneiden lentäjäksi.

Kommendant määrättiin palvelukseen Vietnamin sotaan heinäkuussa 1966. Hänet ammuttiin alas 17. taistelulennollaan vain kuukautta myöhemmin.
- Tässä täytyy tietysti ottaa huomioon se, että luvallisten ja toisaalta luvattomien aseiden kohdalla pätevät täysin erilaiset lainsäädäntömuutokset ja erilaiset toimet, sanoo Holmlund.

Post Reply

Return to “Ulkomainen sotahistoria”