Sardinian rannikolta löytyi jätti-Messerschmitt

Keskustelua muusta kuin Suomen sotahistoriasta

Moderator: Juha Tompuri

Post Reply
User avatar
TPTK
maj
maj
Posts: 1411
Joined: Fri Feb 08, 2008 1:59
Location: Pohjois-Karjala

Sardinian rannikolta löytyi jätti-Messerschmitt

Post by TPTK »

yle uutiset Kulttuuri 25.9.2012 klo 13:58
Sardinian rannikolta löytyi ainoa tunnettu jätti-Messerschmitt

Brittihävittäjän pudottama suurin Messerschmitt oli natsien "Jättiläinen": iso ja vahva, mutta hidas ja kömpelö. Parisataa konetta valmistettiin, mutta yhtään ei tiedetty jääneen jäljelle ennen tämänkuista löytöä.

Messerschmitt-323 oli "Jättiläinen"

Natsi-Saksa suunnitteli Messerschmitt-323:n Brittein saarten valloittamista varten, mutta käytti sitä muun muassa Pohjois-Afrikassa ja Välimerellä vuosina 1942 - 1944.

Kuusimoottorisen koneen siipiväli oli hieman yli 55 metriä. Korkeutta oli kymmenisen metriä ja pituutta runsaat 28 metriä. Nopeimmillaan kone ylsi 285 kilomterin tuntivauhtiin.

Sisälle mahtui 130 sotilasta tai 12 tonnia rahtia. Koneilla kuljetettiinkin muun muassa panssarivaunuja.

Sardinian rannikolta Italiasta on löytynyt natsi-Saksan suurimman kuljetuskoneen hylky. Brittihävittäjä pudotti Messerschmitt 323 -koneen miltei 70 vuotta sitten, ja italialaiset tutkijat löysivät sen uutterien etsintöjen päätteeksi.

Saksan ilmavoimille tehtiin kaikkiaan 213 kappaletta näitä "Jättiläisiksi" nimettyjä koneita. Ne olivat suuria sekä kooltaan että suorituskyvyltään, mutta samalla hitaita ja kömpelöitä ohjata, joten monet jäivät liittoutuneiden hävittäjien saaliiksi.

– Tähän saakka ei tunnettu yhtäkään sodasta selviytynyttä Me-323-konetta, joten löytö on historiallisesti mitä tärkein, iloitsee sukeltaja ja amatöörihistorioitsija Cristina Freghieri. Hän löysi hylyn runsaan 90 metrin syvyydestä Sardinian rannikolta.

Kone oli matkalla saksalaisten tukikohdasta Sardiniasta Pistoian kaupunkiin Toscanaan heinäkuun 26. päivänä vuonna 1943, kun brittien hävittäjä pudotti sen. Maddalenan saariston vesille pudonnut kone ei painunut heti aaltoihin, vaan kellui hetken, jolloin muutamat miehistön jäsenistä onnistuivat pelastautumaan lautalle. Suurin osa kuitenkin hukkui.
Ruostunut mutta ehjä

Freghieri jäljitti uppoamispaikan tutkittuaan vuoden ajan sotilasarkistoja ja tietoja lentoreiteistä. Löytö oli kuitenkin lopulta onnenkantamoinen, sillä hylky oli sittenkin eri paikassa kuin arkistot antoivat olettaa. Hylky on ruostunut mutta varsin ehjä, sukeltajat kertovat.

Löydöstä kertovat useat verkkolehdet, muun muassa Discovery News sekä The Daily Mail, jonka sivulla on hylystä myös kuvia.

Sardinian vesillä tehtiin vastikään toinenkin merkittävä sodanaikainen löytö: Italian laivaston lippulaiva Corazzata Roma löytyi kesäkuussa. Saksalaiset upottivat aluksen syyskuussa 1943, pian sen jälkeen kun Italia oli vaihtanut sodassa puolta.
- Tässä täytyy tietysti ottaa huomioon se, että luvallisten ja toisaalta luvattomien aseiden kohdalla pätevät täysin erilaiset lainsäädäntömuutokset ja erilaiset toimet, sanoo Holmlund.

User avatar
Olof
res maj
res maj
Posts: 1282
Joined: Sat Jan 09, 2010 0:07
Location: Underground

Re: Sardinian rannikolta löytyi jätti-Messerschmitt

Post by Olof »

Romumuurahainen

User avatar
caporal
kenrmaj
kenrmaj
Posts: 1661
Joined: Sun Feb 22, 2009 23:19
Location: Tyrvää

Re: Sardinian rannikolta löytyi jätti-Messerschmitt

Post by caporal »

On siinä ollut mahanalus täynnä pöyriä ,kyllä varmaan on "miseliiniä" vit...anu kun on kone laskeutunu :miettii:

Post Reply

Return to “Ulkomainen sotahistoria”