Joka ei kysy, se tyhmänä elää.

Vai olisiko kuitenkin ranskalainen 7,50 mm sotilaspatruuna m/1924? Urakantaisen hylsyn pituus on 57,8 mm. 20-luvun lopussa hylsy lyhennettiin 53,9 mm mittaiseksi. Tämä käsittääkseni kehitettiin korvaamaan vanhentunut 8,00 mm Lebel-patruuna.smokeball wrote:Lähinnä tulee mieleen Vapaussodan aikainen kirjava kalusto ja sieltä esim. Lebel
Olihan sitä ranskalaista myötätuntoa kyllä Talvisodassakin, mutta tuolla alueella kähistiin jo edellisessäkin rähinässä.
Tuon härvelin olin kokonaan unohtanut. Pikakivääriä voisi tukea myös se, että sammaleen alta näitä hylsyjä löytyi yhdestä kasasta noin +30 kappaletta.smokeball wrote:Ranskasta saatiin jotain Chatellerault pikakivääriä panoksineen (pitänee tonkia taulukoita Talvisodan historiasta).
Niin, niin, aivan. Olisihan tuo nyt pitänyt itsekin tajuta. Jotenkin vain yhdistin hylsyt talvisotaan, kun paikka oli Punaisen talon kivijalan vieressä.S.Kolkka wrote: Saksalainen 163 divisioona operoi hetken Kollaan alueella ja sodan alussa heillä oli runsaasti vierasperäistä aseistusta vallatuista maista. Erikoiset hylsyt voivat olla siis Saksalaisten jäljiltä. Itävaltalaisen Roth-Steyr m07 kaliberi oli 8x19....
Eikös tämä Chauchat ollut hiukan huonomman puoleinen ase, vai oliko se joku muu fransmannien ase 1. maailmansodan ajalta?smokeball wrote:Talvisodan historia osa 4 s303 taulukossa 'Ampumatarvikkeiden hankinnat talvisodassa' on konekiväärin patruunoita 7,5mm hankittu ulkomailta 1 000 000 kpl.
Sivulla 299 mainitaan tuosta 7,5mm Chatelleraultista, että niitä saatiin 100 kpl sodan päätyttyä. Samassa kohtaa mainitaa lahjaksi saadun 8mm m/15 (Chauchat) aseita 5000 kpl.
Briteiltä saatiin 7,7mm Vickers konekiväärejä, hurreilta ostettiin 6,5 mm Mausereita ja Italiasta 7,35 mm Ternejä - että sekalaista tavaraa unohtamatta 7,9mm Browningeja Belgiasta.Vaan köyhällä kerjäläisellä ei ole lupaa vallittaa.