Tähystäjäkurssimerkki

Suomalaiset kurssimerkit
Post Reply
User avatar
Rokka
kenr, vm2
kenr, vm2
Posts: 2084
Joined: Wed Oct 25, 2006 12:01
Location: Etelä-Karjala

Tähystäjäkurssimerkki

Post by Rokka »

Tämän taas hankin niin, että myyjä myi sen kopiona, mutta itse en osannut sitä kopioksi laittaa, enkä myöskään aidoksi, sanokaapa te !

Merkki on tähystäjäkurssi 10 merkki, tähystäjäkurssit 1,2 ja 3 pidettiin talvisodan aikan, tässä luki takana Täh.K.1944 miten noita kursseja järjestettiin jatkosodan aikana, en päässyt selvyyteen ?

Myyjä myi tätä kopiona, koska hänestä tässä pitäisi olla hopealeimat, olen aiemminkin tähystäjämerkkiä nähnyt myytävän huutokaupoissa ( en tarkoita huuto.net :) ), eikä niissä ole myöskään ollut hopealeimoja ?

Sanokaapa mielipiteenne tästä ?

Image

- j o n i -
"Olen käyttänyt 90 % rahoistani viinaan ja naisiin. Ja loput olen tuhlannut."

Jänkäjääkäri
kers
kers
Posts: 159
Joined: Wed Jun 27, 2007 13:52
Location: Lappi

Post by Jänkäjääkäri »

Ei ole speciaali-tietoa mutta taidokkasti tehty jos on kopio! Vanhentunutkin juuri aidon tapaan! :shock:
Olisiko tullut myyjälle oikonen jos niitä kerran on leimattomina liikkeellä! :shock:
Ja hinta oli tietty sadasosa oikeasta hinnasta? :-D
Kyllä se sillä lähtee!

User avatar
MAT
sotvm1
sotvm1
Posts: 716
Joined: Tue Feb 06, 2007 14:30
Location: Turun alue

Post by MAT »

Samaa mieltä edellisen kanssa... uskoisin että on aito. Tuollaista vanhentumista on vaikeampi kopsata kuin itse merkkiä...

User avatar
sako92s
kenr, vr3
kenr, vr3
Posts: 1662
Joined: Sat Aug 26, 2006 18:32
Location: Uusimaa

Post by sako92s »

Kyllä vanhan patinan aikaansaaminen onnistuu ammattilaisilta. Merkin aitouteen en pysty ottamaan kantaa kun en ole aitoa nähnyt.Ainoa konsti varmentaa merkin aitous on verrata sitä varmasti aitoon ja alkuperäiseen. Olisikohan sotamuseossa yhtään kappaletta?Onko mutterissa muuten mitään tekstiä? Se näyttää muuten merkillisen kulumattomalta ainakin kuvassa. Mutta jos on kopio,niin näyttää olevan erinomaisen laadukas sellainen

Starikka
alik
alik
Posts: 72
Joined: Wed Oct 10, 2007 18:46
Location: Lappeenranta

Post by Starikka »

Käsittääkseni niitä Talvisodan aikaisia merkkejä valmisti Velj. Sundqvist, jonka stanssit sittemin taisi joutua hieman vääriin käsiin. Alkuperäisillä stansseilla valmistettuja merkkejä on vaikea erottaa oikeista merkeistä ja siksi myyjäkin on voinut ihan reilusti esittää epäilynsä. Nostan hattua myyjälle tässä tapauksessa!

Rähinäremmimerkkien osalta nämä Sundqvistin aihioista/stanssilla tehdyt ns. "malli-Naantalit" ovat varsinaisena vitsauksena aivan jatkuvasti. Huuto.netissäkin niistä maksetaan ihan älyttömiä hintoja.

En itse osaa sanoa onko merkkisi aito vai ei, mutta valmistajaleiman puuttuminen hieman arveluttaa, eteenkin kun tiedämme Sundqvistin valmistaneen merkkejä alkujaan (ja joka leimasi merkkinsä käsittääkseni aina). Olisiko valmistaja vaihdettu myöhemmin? Onhan sekin toki mahdollista.

Näistä erinäisistä pikkumerkeistä on mielestäni aivan liian vähän tietoa kirjallisessa muodossa saatavilla. Nyt kun hinnat alkavat hipoa pilviä, olisi aika saada oikeaa tietoa keräilijöiden saataville, jotta kaikenlainen epämääräinen jobbaaminen vaikeutuisi.

Jari

User avatar
Spieß
kenr, vr4
kenr, vr4
Posts: 2449
Joined: Sat Feb 11, 2006 10:13
Location: Zella-Mehlis

Post by Spieß »

Viittaako tuo Naantali-malli johonkin tiettyyn henkilöön? Jonka saattaisin tuntea/tietää?
Si vis pacem, parabellum...
Image

Starikka
alik
alik
Posts: 72
Joined: Wed Oct 10, 2007 18:46
Location: Lappeenranta

Post by Starikka »

Kyllä viittaa jo edesmenneeseen suurkeräilijään, joka kyllä on hyvin tunnettu näissä piireissä. Ei hänen tarkoituksensa varmaankaan ollut aiheuttaa toimillaan nykyisen kaltaista tilannett, mutt taisi vaan häneltä mopo karata käsistä.

Nimet ei sinänsä ole tärkeitä vaan keinot, jolla nuo jälkilyönnit ja tekeleet saisi laajempaan tietoon. Yksi keino olisi kerätä kunnon luettelo kaikista merkistä, joista näitä variaatioita on tehty. Keräilijät voisivat sitten olla näiden suhteen erityisen varovaisia. Miten ja kenen/keiden toimesta tämä voisi tapahtua luotettavasti onkin jo sitten eri juttu.

Jari

User avatar
Spieß
kenr, vr4
kenr, vr4
Posts: 2449
Joined: Sat Feb 11, 2006 10:13
Location: Zella-Mehlis

Post by Spieß »

Puhumme samasta henkilöstä siis; niitä lukemattomia "uustuotanto" r-remmimerkkejä ynnämuita merkkilöitä ei käsitykseni mukaan voi edes tietää/tunnistaa, niin paljon niitä on väännetty.

Missähän/kelläköhän nuo merkit nyt on?
Si vis pacem, parabellum...
Image

Starikka
alik
alik
Posts: 72
Joined: Wed Oct 10, 2007 18:46
Location: Lappeenranta

Post by Starikka »

Kyllä monet noista jälkilyönneistä on mahdollista tunnistaa, mutta aina se ei ole helppoa. Käsittääkseni "tuotantohomma" on edennyt jotenkin seuraavasti: ensin kultasepät tekivät ihan oikeasti tilauksen mukaan merkkejä, osa näistä jäi jakamattomana varastoon joko valmiina tai keskeneräisinä (merkkejä tehtiin myös usein useassa erässä). Sitten myöhemmin ko. kenkilö niitä osteli liikeiden varastoista ja kun valmiit loppuivat, niin hän teetätti uusia. Tähän asti homma on sinänsä ok, mutta keräilijän kannalta jo vähän ikävää, koska ennemminhän sitä hankkisi kokoelmaansa aidon veteraanilla olleen merkin.

Sitten tarina etenee jo hieman erisävyisenä riippuen tarinan lähteestä. Joidenkin juttujen mukaan Sundqvistin työkalut (tai siis osa) olisivat joutuneet em. henkilön käsiin ja niiden avulla olisi vielä tehty lisää merkkejä. Toisten tarinoiden mukaan työkaluja ei olisi levinnyt "harrastajille". Joka tapauksessa joissain merkeissä esim. emaloinnit on aika kehnoja verrattuna vanhoihin merkkeihin ja joskus väritkin ovat menneet sekaisin. Selkein tunniste Sundqvistin merkkien osalta lienee kuitenkin kulahtanut leima, joka sekään ei aina ole yksiselitteinen syy tuomita merkkiä vääräksi.

Eli helpolla ei "tekelelistaa" saa aikaan, tämä vaatisi aikamoista yhteispeliä keräilijöiden keskuudessa. Tietoakin puuttuu paljon vaikka sitä varmasti olisikin pitkänlinjan harrastajilla tarjota, jos vain joku reipas sen kokoaisi.

No, nyt kun nämä rr-merkkien hinnat ovat alkaneet räjähdysmäisesti kohota, niin kohta saamme tänne ryöpyn selkeitä väärenteitä (ehkäpä tuolta eräästä ilmansuunnasta). Huuto.netissähän menee nykyään mikä vaan merkki huimalla hinnalla kaupaksi suttuisen pikkukuvan perusteella. Ja ehkäpä tämän hinnannousun takia jotkut eivät edes halua tarkkoja tunnistustietoja saataville pilaamaan hyviä pisneksiä... eli tässäkin valossa tuo Jonille merkin kaupannut henkilö on osoittanut esimerkillistä suoraselkäisyyttä.

Jari

Post Reply

Return to “Kurssimerkit”