TÄHYSTÄJÄRITARI (Jukka Piipponen)

Laita otsikoksi kirjan nimi ja tekijä sekä arvosana 1 - 5.
Post Reply
User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3279
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

TÄHYSTÄJÄRITARI (Jukka Piipponen)

Post by Canet »

Jukka Piipponen on kirjoittanut mukavalla tyylillään kirjan Tähystäjäritari Lauri Aijöstä. Vaika kirja noudattelee tämnä tapaisissa teoksissa usein käytettyä kaavaa, on se kuitenkin mukavaa luettavaa. Moni asiaan perehtymätön voi ihmetellä, mitä tekemistä koko "tähystäjällä" oli pommikoneissa - no tästä kirjasta selviä kyllä, että tekemistä riitti ja tähtärin panoksesta riippui paljon kulloisenkin tehtävän onnistuminen oli se sitten tiedustelua, valokuvausta tai pommitusta.

Ehkä mielenkiintoisinta antia on Lauri Äijön komennus "laivue Ahtiaiseen", jossa hän toimi Päämajan alaisessa erikoistiedustelulaivueessa, joka ilmakuvasi laajoja alueita rintamalinjojen takana. Yli 7000 metrissä suoritetut pitkät kuvauslennot olivat raskaita kovan kylmyyden ja happihengityksen vuoksi - puhumattakaan rääkättyjen moottorien ja vihollishävittäjien luomista uhkatekijöistä. "Vakiomiehistö" Ahtiainen-Äijö-Hammaren teki ilmeisesti maailmanennätyslennon "pitkänokka" Blenheimillään - koneen neljän tunnin lentoajasta piittaamatta kone pysyi jotenkin ilmassa yli 4 h 20 min - loppumatka ja lasku tultiin tietysti liitämällä, kun polttoaine loppui.

Äijön lisäksi kirja antaa itetoja myös muista pommituslaivueiden miehistä. Varsin paljon on esillä myöhemmin majuriksi ylennetty Esko Ahtiainen, Äijön pitkäaikainen "hovikuski". Ahtiainen vaikutti sodan jälkeen täällä länsirannikolla autokorjaamon johtajana - pahat kielet antoivat haukkumanimen "ajuri mahtiainen".. :oops:

Post Reply

Return to “Suomi - ilmasota”