Pohjois-Kymenlaakson Asehistoriallinen Yhdistys ry.

NYKYAIKAISEN MILITARIAN KERÄILY


Moni aloitteleva aseharrastaja on huomannut kauhukseen, kuinka kallista on ostaa ja hankkia vanhoja aseita, pukuja yms. mielenkiintoista militariaa. Varsinkin Suomen oloissa ulkomaalaisen militarian määrä ja saatavuus on aika heikkoa. Messuilla myydään lähinnä kotimaista sotaväen kampetta ja jonkin verran saksalaista ja venäläistä tavaraa.

Varsinkin saksalaisen militarian hinnat ovat jyrkästi kohonneet viimeisen 15 vuoden aikana, jolloin itse olen asiaa harrastanut. Sama suuntaus tuntuu olevan myös entisen Neuvostoliiton Puna-armeijan tavaralla. Hintakehitystä on mielestäni vaikea ymmärtää, sillä onhan kyseessä kuitenkin todellisen suurvalta-armeijan tavarat, joiden valmistusmäärät ovat aikanaan olleet huikeat.

Johtuen juuri materiaalin saatavuudesta ja hinnoista olen alkanut kerätä nykypäivän sotilastavaraa, jonka saatavuus on aivan toista luokkaa kuin 2. maailmansodan tai Vietnamin sodan aikaisen tavaran. Tämän hetken armeijoiden tavaraa myyviä liikkeitä on joka maassa ja usein kohtuulliseen hintaankin.

Itse olen lähtenyt suuntautumaan U.S.Armyn univormujen ja taisteluvarusteiden keräilyyn, koska niitä on suhteellisen helposti saatavilla ja varsinkaan USA:ssa ne eivät maksa paljoakaan. Lähes kaikkea yksittäisen taistelijan tavaraa on saatavilla. Ainoastaan, jos haluaa hankkia aseita, joutuu tyytymään vastaavien aseiden kaupallisiin versioihin (ei siis sarjatuliaseisiin).

Nykyaikaisen militarian keräilyssä on sekin hyvä puoli, että kopioiden määrä on hyvin pieni. Toki kaikki ei ole aitoa army-tavaraa mitä äkkinäinen luulee. U.S.Army -tavaroissa ja vaatteissa aitouden yleensä voi varmistaa ns. DLA-numerosta, joka puuttuu, jos tuote on valmistettu kaupalliseen käyttöön eikä armeijalle.

BDU-asuKuvassa tällä hetkellä käytössä oleva ns. tri-color -aavikkokuvioinnilla oleva BDU -asu. Vasemmassa hihassa on divisioonatunnus: 101:st Airborne ja oikeassa hihassa USA:n lippu täysissä väreissä. Kauluksessa kersantin arvomerkit ja taskujen päällä kankainen nimilappu ja teksti U.S.Army. Jalassa ovat kevyet aavikkokengät. Päässä kevlar-kypärä ja suojalasit. Taisteluvyönä LC-1 tst-vyö, jossa ovat lipastaskut, juomapullot, leipälaukut ja reidellä roikkuu suojanaamarilaukku. Aseena on M16A2 kivääri.Chocolate chip

Kuvassa varhaisempaa mallia oleva ns. chocolate chip -kuvioinen BDU -takki, jota käytettiin ensimmäisessä Persianlahden sodassa. Tällä hetkellä sama univormu on käytössä Irakin omilla joukoilla.

USMC maastolakki

Kuvassa vuonna 2002 merijalkaväen käyttöönottama uusi maastokuviointi. Kuvan palveluslakki on väriltään Woodland Digital Marpat.

Ylijäämäliikkeet ovat pullollaan myös muutakin kuin amerikkalaista tavaraa: mm .brittien, Bundeswehrin ja vaikkapa DDR:n jäämistön kalustoa. Tällä hetkellä juuri em. materiaali on kohtuullisen halpaa ja taatusti muutaman vuoden päästä tavaran arvo on jo paljon kovempi.

Nyt kannattaisi varmaan kerätä mahdollisimman paljon entisen Varsovanliiton maiden militariaa- jotkut ovat jo näin alkaneet tehdä ja tämä alkaa taatusti näkyä myös hinnoissa (meidänkin seurassa on tiettävästi tsekkiläistä maastopukua yms. joku hankkinut).

Kaikkein vaikeinta on tietysti hankkia ajan tasalla olevaa tietoa moderneista varusteista johtuen ehkä siitä, että se on osittain jopa sotasalaisuutta. Tosin ihan kaikkea uutuutta ei ylijäämämarkkinoillakaan ole vielä myynnissä.
<<Saksalaisten käyttämät telamiinat Vz.58>>