Missä ja milloin Walter Nowotny sai suomalaisen 1.luokan vapaudenristinsä?
* Finnisches Freiheitskreuz I. Klasse
* Ehrenabzeichen der finnischen Luftwaffe
* Flugzeugführer- und Beobachterabzeichen
* Medaille Winterschlacht im Osten 1941/42
* Frontflugspange für Jäger in Gold mit Anhänger Einsatzzahl "400"
* Ehrenpokal für besondere Leistung im Luftkrieg
* Verwundetenabzeichen (1939) in Schwarz
* Eisernes Kreuz (1939) II. und I. Klasse
* Deutsches Kreuz in Gold
* Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit Eichenlaub, Schwertern und Brillanten
o Ritterkreuz 4. September 1942
o Eichenlaub 5. September 1943
o Schwerter 22. September 1943
o Brillanten 19. Oktober 1943
* Sechsmalige Nennung im Wehrmachtsbericht
Varmaan väärinkäsitys uskoisin. Oliko Nowotny JG 54:n mukana Immolassa kesällä 1944, jos oli niin silloin hänelle on myönnetty VR4 ennemminkin tai korkeintaan VR2, mutta VR1 tuntuu kovalta, koska Kuhlmaykaan ei saannut noin kovaa ristiä.
Ei oikeaan, ei vasempaan, vaan eteen eestä Suomenmaan.
Mannerheim-ristit ovat osa Vapaudenristin ritarikunnan kunniamerkistöä. Virallinen arvojärjestys on (vaikka tämän moni tietääkin, niin muistin virkistykseksi):
- Vapaudenristin suurristi (johon aina kuuluu myös rintatähti, tämä on Suomen tasavallan toiseksi korkein kunniamerkki, VR SR)
- Vapaudenristin 1. lk:n Mannerheinristi (MR1)
- 1. lk:n Vapaudenristi rintatähden kera (VR 1 rtk)
- Vapaudenristin 2. lk:n Mannerheimristi (MR2)
- 1. lk:n Vapaudenristi (VR1)
- 1. lk:n Vapaudenmitali ruusukenauhassa (VM1 rkn - näitä on myönnetty vain yksi, tiedätte kenelle..)
- Vapaudenristin kultainen ansiomitali (Myönnetty vain kerran kenr. Erfurtille 1944, VR kult am)
- Vapaudenristin sururisti (VR surur)
- Vapaudenristin surumitali (VR surum)
- 2. lk:n Vapaudenristi (VR2)
- 3. lk:n Vapaudenristi (VR3)
- 4. lk:n Vapaudenristi sota-ajan ansioista (VR4 sa)
- 4. lk:n Vapaudenristi rauhan ajan ansioista (VR4 ra)
- 1. lk:n Vapaudenmitali (VM1)
- Vapaudenristin 1. lk:n ansiomitali (VR Am1)
- 2. lk:n Vapaudenmitali (VM2)
- Vapaudenristin 2.lk:n ansiomitali (VR Am2)
Sota-ajan ansioista myönnetyt ovat punaisessa, valkoraitaisessa nauhassa, rauhan-aikaiset keltaisessa, punaraitaisessa. Mitalien nauhat poikkeavat em. väreistä - samoin sururisti ja -mitali, joiden nauha on musta.
VR:n ristejä on myönnetty myös jalokivien, miekkojen, tammenlehvän tai punaisen ristin kera. Miekalliset ja levälliset ovat vastaavaa "paljasta" arvokkaampia. Miekallinen tuli sotilaallisista ansioista, miekaton "kansalaisansioista - siinä on ristin ja nauhan välissä litteä seppele ilman miekkoja.
VR:n ristejä on myönnetty myös punaisen ristin kera - ilmeisesti vain 3. ja 4. luokkaa. Tämä rinnastunee "tavalliseen" ristiin muualla paitsi keräilymarkkinoilla..
Vapaudenristin ritarikunta poikkeaa hiukan totutusta nimikekäytännöstä - normaalisti kaularistinä kannettuja kutsutaan komentajan risteiksi, mutta näin ei siis ole VR:ssä. Rintatähdellinen kaularisti ja sen rintatähdetön versio on ymmärrettävä eri luokiksi.
Sellainen erikoisuus vielä, että Vapaudenristiä on myönnetty myös joukko-osastoille, järjestöille ja kahdelle kaupungille. Joukko-osastoilla ja järjestöillä on tämän osoituksena lipputankonsa "nuppina" Vapaudenristi ja sen nauhat sidottuna tankoon lipun yläpuolelle vapaasti liehuviksi. Kaupungit (Vaasa ja Mikkeli) ovat liittäneet ristin nauhoideen vaakunaansa.
Sturmmann wrote:Varmaan väärinkäsitys uskoisin. Oliko Nowotny JG 54:n mukana Immolassa kesällä 1944, jos oli niin silloin hänelle on myönnetty VR4 ennemminkin tai korkeintaan VR2, mutta VR1 tuntuu kovalta, koska Kuhlmaykaan ei saannut noin kovaa ristiä.
3.Cross of Liberty, 1st Class, of the Order of the Cross of Liberty
Siis VR3 se on...mutta mistä syystä?
Nowotny oli ollut jo keväästä 1944 asti Saksassa oman yksikkönsä Me 262 koulutusprojekteissa mukana,eli ei majaillut Immolassa eikä Utissa.
VR:n erikoisuuksista vielä sen verran, että Vapaussodan aikana ylemmät luokat myönnettiin keltaisessa nauhassa (ainakin suurristi, 1 ja 2).
Ja sekin poikkeaa muista kotimaisista prenikoista, että saatu ylempi merkki ei korvaa aiempaa alempaa merkkiä, vaan VR:t pidetään kaikki rinnuksessa mitaleita myöten.
Viro, Aunus, Karjalan kaunis maa, yks suuri on Suomen valta. Ylituubamestari
Muistanko oikein, että Vapaussodan AIKANA voitiin jakaa vain pelkkää nauhaa, kun ristit olivat vielä teettämättä - vasta myöhemmin jaettiin sitten nauhan päähän "paino". Ilmeisesti VR oli ensin ajateltu sulkea Vapaussodan jälkeen - tilalle oli ajateltu Kalevan Miekan Ritarikuntaa, jonka merkkejä olisi jaettu vain sotilaille tai sotilasansioista. Tästä KM:stä on jo tainnut olla juttua.
No, ketä KM kiinnostaa, niin tiedoksenne: hallussani on ritarikunnan sääntöluonnos ja jokunen kuva A. Gallen-Kallelan suunnittelemien merkkien luonnoksista. YV:llä saapi kysellä.
Muutama VR:n merkki oli taas lippujuhlapäivänä jaossa - jäin miettimään, miten turkulainen sotilasmestari ja kiuruvetinen upseerikokeles kunnostautuivat, kun saivat aika harvoin myönnettävät Vapaudenmitalit - onko kellään tietoa?