On se Furious. Aluenperin yksi "Jackie" Fisherin "suurristeilijöistä". HMS Furiousin pääaseistukseksi oli aiottu kahta 18" tykkiä - asetteluna oli kaksi yksiputkista tornia (linkissä kuva aluksesta alkuperäisasussa:
http://www.geocities.com/alt_naval/furious.htm). Ei ihme, että matruusit kutsuivat Furiousia ja sen kahta sisaralusta nimillä Uproarious, Outrageous, Curious ja Spurious.
Washingtonin laivastosopimuksen jälkeen nämä laivat muutettiin lentotukialuksiksi. Courageous sai jo sodan alkuvaiheessa sukellusveneen torbedosta ja upposi. Glorious jäi Scharnhorstin ja Gneisenaun tykkien eteen perääntyessään Norjasta ja ammuttiin palasiksi. Furious selvisi sodasta ja romutettiin 1948.
Hieno ja mielenkiintoinen dokkarin pätkä - kiitos linkistä! Tämän katsoisi vaikka kokonaan, jos löytäisi.
Furiousin alkuperäinen tukialusrakenne aiheutti kovia pyörteitä takakannelle (savupiippu..), vain 3 laskeutumista onnistui vaurioitta. Mutta melkoista romurallia se oli jenkkien touhukin alussa. Britannian tukialustouhua haittasi se, että laivat kuuluivat tietysti laivastolle, mutta koneet, lentäjät ja mekaanikot ym. ilmavoimille. Jenkit järjestivät asiat selkeämmin ja olivatkin sodan alussa melkoisesti edellä.
Ei ole tuollaisen tukialuksen kansi kadehdittava työpaikka, kuinkahan paljon niillä meni miehiä koneiden potkureihin? Nykyisin tietty imuttuu suihkumoottoreihin sisälle tai puhaltuu jättövirtauksessa huitsin nevadaan jollei kauemmas..