Minkähän aseen patruuna mahtaa olla kyseessä ? Mittojen perusteella kyseessä on 8,3*50R, mutta onko sellaista olemassakaan... ?
Muodoiltaan kuin 7,62*53R.
Joo, on se luoti teräväkärkinen ja niklattu. Siis Lebel.
Mistä lienee koto-Suomeen kulkeutunut, eli milloin ja missä käytössä on täälläpäin näitä Lebelejä ollut ?
Lebeliä veikkaisin minäkin... Kannan ura on putkimakasiinia varten, että teräväkärkinen luoti eivät aiheuttaisi edelläolevan
patruunan ja samalla koko tussarin räjähdystä, siis Lebel kiväärin...
Korpisoturi wrote:Joo, on se luoti teräväkärkinen ja niklattu. Siis Lebel.
Mistä lienee koto-Suomeen kulkeutunut, eli milloin ja missä käytössä on täälläpäin näitä Lebelejä ollut ?
Ainakin surullisenkuuluisia Chauchat pikakiväärejä tuli talvisodan aikana "avuksi", kaliiperi juurikin tuo 8mm Lebel (8x50R)
Vuoden 1918 sisällissodassa pikakivääri oli Suomessa vielä tuntematon asetyyppi. Ranskalaista alkuperää olevia Chauchat m/1915 pikakivääreitä oli tullut maahan todennäköisesti Saksasta suoritettujen asehankintojen myötä. Aseen kaliberina oli 8mm Lebel.
Kyllähän noita sisällissodan aikuisia Chauchatteja käytettiin kait vielä aluksi Talvisodassakin, mutta heti kun "Emmoja" alettiin saamaan tilalle, niin tämä toiminnaltaan erittäin epävarma ja kaliberiltaan hankala ase siirrettiin heti tilaisuuden tullen toisarvoisiin kohteisiin. Muun muassa varusmiesten koulutukseen.
Muistaakseni Ranska lahjoitti Talvisodan aikaan Suomelle täysin ilmaiseksi (se oli joko 5000 tai 15 000) Chauchat-pikakivääriä ja niihin ainakin kymmenen miljoonaa patruunaa kaliberissa 8mm Lebel.
Eka kokemus Lebeliin 80 luvun alkupäiviltä lapista löyty moinen hylsy kun oltiin sotaromua sukeltamassa ja laitoin kyssärin ASE lehteen kun en tienny onko viallinenptr kun profiili on niin erikoinen vai mikä,ja sieltä tuli lehdenpalstalla vastaus että Lebelihän se on sitä en tiiä miten se on Lappiin on joutunu löyty samoilta paikoilta missä oli ollu saksalainen tukikohta
Tulipa Tulenjohtomieheltä lisätietoa kiitti siitä multakin löytyy nyt sen eka hylsylöydyn lisäksi yks luoditettukin ptr,mut miten on onko tätä kaliperia ollu muissa aseissa kun pikakiv. tuskin tätä on Lapin sodassa käytetty sotatoimissa,vai onko vaan pudonnu sodanjälkeen maastoon
Eli siis hallussani oleva patruuna lienee peräisin esim. Suojeluskunnan tai armeijan kotirintama- tai koulutuskäytössä olleesta pikakivääristä .
Kiitos taas tietäjille. Olisihan tuo Chauchat-pikakivääri pitänyt kyllä itsekin älytä .
Haudankaivaja wrote:Vuoden 1918 sisällissodassa pikakivääri oli Suomessa vielä tuntematon asetyyppi. Ranskalaista alkuperää olevia Chauchat m/1915 pikakivääreitä oli tullut maahan todennäköisesti Saksasta suoritettujen asehankintojen myötä. Aseen kaliberina oli 8mm Lebel.
Venäjän armeijan käytössä oli noin 5700 kpl ja osa noista Suomessa, tarkkaa lukua en tiedä mutta jokunen on kulkeutunut tuotakin kautta.
H-D wrote:Tulipa Tulenjohtomieheltä lisätietoa kiitti siitä multakin löytyy nyt sen eka hylsylöydyn lisäksi yks luoditettukin ptr,mut miten on onko tätä kaliperia ollu muissa aseissa kun pikakiv. tuskin tätä on Lapin sodassa käytetty sotatoimissa,vai onko vaan pudonnu sodanjälkeen maastoon
Saku taisi tuoda Lappiin tullessan eri maista saatuja sotasaalis aseita mm.Norjasta,Ranskasta,Tsekeistä ym.Taisipas aikoinaan olla Misin poltetuissa varastiossa myös ko.Lebel kiväärien "romuja".