J.Matarainenhan syntyi 1.11.1860 ja hän on muutaman kirjan mukaan valmistanut ensimmäisen oman kiväärinsä jo 25 vuotiaana ( v.1885 ).
Eli J.Matarainen on valmistanut aseita jo ennen varsinainaisen "sarja" tuotannon aloittamista 1900-luvun puolella.... Kysymys siis kuuluukin onko kenelläkään tarkempia tietoja aseiden valmistusmääristä tai malleista?
Kiinnostaa myös kaikki kuvat ja tiedot muista, kuin noista yllä mainituista aseista....
Olikos toi "Tarkkuuskivääri" se mitä olympialaisiin tehtiin? Vai oliko se ns. olympia-kivääri eri? Ei ole nuo ihan vahvinta osaamisaluettani ja ei ole nyt kirjaa mistä tarkistaa...
Pitelin tuossa keväällä just semmoista Mataraisen "olympia-kivääriä" kourassani ja omistajan mukaan kyseessä oli kisoihin tehty ase. Hieno ase!
Olisi muuten myytävänä...
Olipa miekka miestä myöten, kalpa kantajan mukahan,
jonka kuu kärestä paistoi, päivä paistoi lappeasta,
tähet västistä välötti, hevonen terällä hirnui,
kasi naukui naulan päässä, penu putkessa puhusi.
J. Matarainen valmisti tilauksesta myös yksittäisiä metsästysaseita, tai lähinnä piippuja niihin. Aktioina käytettiin mitä sattui saamaan, lähinnä m98 Mausereita, Mosineja ja Arisakoja. Näiden "customoitujen" aseiden tarkoista määristä tuskin tietää kukaan.
"Aina on yritettävä
metsästää ja kalastaa
riiustaa ja pillustaa
kyllä jokin onnistaa.
Mut jos ei mikään onnista,
on miehellä huono tuuri"
Käsittääkseni Aydt-sulku on yksi kiilalukon muoto. Ne ja ns. Martini-sulut taisivat olla enemmän "tapeetilla" joskus 1910-20 -luvuilla. Muistelen että sellaisia löytyy myös niistä pienoiskivääreistä joita suojeluskunnat ostivat saksasta harjoitteluaseiksi sotilaspojille.
"Aina on yritettävä
metsästää ja kalastaa
riiustaa ja pillustaa
kyllä jokin onnistaa.
Mut jos ei mikään onnista,
on miehellä huono tuuri"
Miltähän ajanjaksolta lienee J Mataraisen Husqvarna-Remington tyylin läppälukolla varustettu pienempikaliiperinen (5,6-7mm) MR-kivääri? (Kuvaa ei ole)
- Tässä täytyy tietysti ottaa huomioon se, että luvallisten ja toisaalta luvattomien aseiden kohdalla pätevät täysin erilaiset lainsäädäntömuutokset ja erilaiset toimet, sanoo Holmlund.
igorrock wrote:Käsittääkseni Aydt-sulku on yksi kiilalukon muoto. Ne ja ns. Martini-sulut taisivat olla enemmän "tapeetilla" joskus 1910-20 -luvuilla. Muistelen että sellaisia löytyy myös niistä pienoiskivääreistä joita suojeluskunnat ostivat saksasta harjoitteluaseiksi sotilaspojille.
Skoha champion on yks tämmönen, kiilalukko ei ihan varsinaisesti aydt ole mutta sukua kumminki.
Omassa J.Mataraisessa piippu on alkumatkalta 8-kulmainen ja loppu on pyöreä. Hyvät diopteritkin löytyy.
VRV - J
- kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia -
Millä tavalla Aydt-sulku eroaa "varsinaisesta" kiilalukosta ? Eikös tässä saksalaisessakin patentissa ole lukittuva kiila joka liikkuu viritysvivusta ylös ja alas ? Käsittääkseni jopa Martini-Henry -aktiotkin luetaan kuuluviksi kiilalukkoisiin, samoin ns. Heeren-aktio.
"Aina on yritettävä
metsästää ja kalastaa
riiustaa ja pillustaa
kyllä jokin onnistaa.
Mut jos ei mikään onnista,
on miehellä huono tuuri"
Taitaa olla nii että kaikki kiilalukot on aydt pohjaisia joista nämä uudet Ruger n01 tyyppiset on vain yksinkertaistettuja versioita. Piti ihan tarkemmin miettiä tätä...
Koneistoissa on pientä eroa ja isoin ero on että vanha alkuperäinen aydt sulku ei pysy auki jos vipua ei pidetä alhaalla kun taas "uudet" tiputtaa sulun auki kun liikautat vipua.
VRV - J
- kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia -
Vähän pitää tarkennella sieltä täältä...kaikki kiilalukot eivät suinkaan ole "Aydt-pohjaisia", itse asiassa Aydt-lukko ei ole varsinainen puhdasoppinen kiilalukko lainkaan. Kiilalukolla tarkoitetaan pääsääntöisesti lukkomekanismia, jossa pystysuunnassa liikuva sulkukappale vedetään ala-tai sulkuasentoon latausvivulla (yleensä liipaisinkaari), joka on akseloitu tavalla tai toisella sulkukiilaan/kiiloihin itseensä.
Tälle mekanismille sai patentin herra nimeltä Christian Sharps 12.9.1848 ja kaikki varsinaiset kiilalukkoaseet pohjutuvat enemmän tai vähemmän Sharpsin koneiston ideoille. Aydt-lukko taas on hieman nuorempi systeemi, joka ei ole "kiilalukko" vaan oikeastaan "keinulukko":
Aydtissa sulkukappale ei ole suora pystykiila, vaan T-kirjaimen muotoinen kappale, joka on akseloitu lukonkehykseen jostain kohtaa patruunapesän alapuolelta - vain sulkukappaleen takaosa liikkuu alaspäin kun lukko avataan. Lisäksi Aydt-lukossa latauskampi(eli taaskin liipaisinkaari) ei ole millään lailla kiinni sulkukappaleessa, vaan vain latauskammen etuteunan taaksepäin viistottu uloke koskettaa sulkukappaleen alapinnassa olevaan sulkunokkaan. Kun Aydt-lukon latauskampea aletaan avata, kammen vino uloke - eli sulkupinta - lipsahtaa alaspäin avaten sulkukappaleen lukituksen. Sulkupalassa on hieman alempana "hammas", johon latauskammen em. uloke tarttuu kun kampea edelleen vedetään alaspäin ja se vetää samalla sulkupalan ala-asentoon ja patruunapesä paljastuu. Sulkukappaleen T:n "varren" alla on vahva V-lattajousi, joka vetää sulun kiinni jos ei latauskammesta pidetä kiinni, eli se ei siis pysy itsestään auki kuten veli J jo mainitsikin.
Tulipa pitkä selitys, mutta tässä vielä tiivistelmä: Aydt-lukko ei siis ole kiilalukko, koska a) siinä sulkukappale on akseloitu aseen runkoon eikä laskeudu kuin takaosastaan ja b) latauskampi ja sulkukappale eivät ole kiinteässä yhteydessä toisiinsa.
John holmes täydenti hyvin mitä kirjoitin ja korjaili pahimpia mokia. Tuo oma J.Matarainen on yks niistä aseista joista en luovu. Pirun tarkka vekotin ja nätti.
VRV - J
- kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia -