Heh... itse kannatan jalkaväkisaapas/kumisaapasta. Nämä ovat kovin rajunnäköiset. Tietysti jos pakkasessa tulee kylmä, niin morsmaikkukaan ei ole valittamassa
Nuo saappaankärjet ovat kai suksia varten, mikä ei huono ajatus. Toisinaan joutuu maastoutumaan pikaisesti, ettei tule kuula kalloon.
[ Hehquote="Martti Kujansuu"]Vanhasta otetiin mallia myös kengissä.
KA. Järj.tsto/PE. Talvikokeilut 1928. Hh 43.
Pioneeripataljoona. Esikunta. Koria, 12.4.-28. Koskee: Talvikokeiluja. [...]
Kokeilut kankaasta valmistetuilla hiihtojalkineilla. Koska armeijamme talviharjoituksissa on usein sattunut jalkojen paleltumisia, on Pataljoonassa kiinnitetty huomiota tämän puutteen poistamiseen. Sotilaan taistelukunto talvella lisääntyy moninkertaisesti, jos hänen jalkansa ja siten myös koko ruumiinsa on lämpimät ja jos hän voi vapautus pakkasen aiheuttamasta epämieluisuuden tunteesta. Olen aikaisemmin ja viimeksi tänä talvena nähnyt etenkin metsätyömiesten käyttävän kankaasta valmistettuja tallukkaita. Olen antanut valmistaa tänä talvena muutamia pareja kankaasta valmistettuja, nahkalla vahvistettuja kärjellä varustettuja hiihtojalkineita ehdottamaani mallia. (Kuva No. 12). Huom: varsien pituus ei ole ajateltu niin pitkäksi, kuin mitä se on kuvassa. Nyt valmistettujen jalkineiden varsien pituus, johtuu siitä, että nykyisten käytännössä olevien housujen kanssa ei lyhyttä vartta voida käyttää. Jalkine on valmistettu seuraavasti:
Vanhasta päällystakista leikataan yhteen kappaleeseen varsi ja terä kolmekertaiseksi (kolme kappalettaa). Eri kangasleikkaukset neulotaan kiinni toinen toisiinsa kuten valokuvasta näkyy. Pohja tehdään samasta kankaasta, mutta 6- kertaiseksi ja neulotaan piki- tai vahvalla pellavalangalla kiinni teriin siten, että ulkosyrjä, kulumisen ja hankaamisen (hiihtäessä) tähden taivutetaan ylöspäin. Katso kuvaa! Suuremman tukevaisuuden ja hiihtokengän muodon aikaansaamiseksi neulotaan kannan ympärille ja kärkeen nahkavahvistus. Tämän lisäksi asetetaan jalkineen kärkeen eteenpäin vinoon asentoon noin 3 sm levyinen ja 5 sm. pituinen jäykkä pohjanahkapalanen, samoin pannaan pohjanahkaliuska kannan ympärille päällysnahkan alle. Saumat jalan rinnan ja jalkaselän kohdalla tehdään korkeiksi ja koviksi, mäystimen painamisen estämiseksi. Varren etuosaan on sijoitettu yksinkertaisesta kankaasta, laskoksille painuva palje. Kiinnitys tehdään soljilla varustetuilla nahkaremmeillä. Pohjat impragnoidaan tervalla, jolloin ne käytettäessä tulevat pikimäisen kiiltäviksi ja ehdottomasti kosteutta läpäisemättömiksi.
Olen pyytänyt lausuntoja niiltä joukko-osastoilta, joille k.o. jalkineita lähetetään kokeiltaviksi. Johtuen se ehkä siitä, että ne kappaleet, jotka
kokeilutarkoituksessa lähetettiin eivät vielä olleet, viimeistä mallia, pohjat eivät olleet myöskään tervatut ja eivät ehkä olleet a.o. kokeilijan jalkaan sopivia, olivat lausunnot eräissä suhteissa toisistaan eriäviä. Kukaan ei ole kieltänyt tälläisen hiihtojalkineen tarpeellisuutta. Sen etuina on mainittu m.m.:
1) Erittäin keveät ja nopeasti jalkaan pantavat ja poistettavat.
2) Kovalla pakkasella ehdottomasti lämpimät jalkineet.
3) Käynti kevyt ja äänetön.
4) Halvat.
5) Hyvin valmistettuina erinomaiset hiihtojalkineet (PPP 1:n lausunto)
Varjopuolina on taasen mainittu,
1) Nykyinen kärkimalli on hiihtämiseen huono, koska nokka on liian korkea ja liian takana, s.t.s. mäystin painaa jalan rintaa.
2) Kastuvat märällä ilmalla.
3) Ei saada kuivaksi yhdessä yössä.
4) Nahkavahviketta liian vähän, joten menettää mallinsa.
5) Ei anna tarpeeksi tukea jalalle.
Tampereen Rykmentin lausunto, joka annettiin etupäässä Rykmentin suorittaman 300 km. hiihtomarssin, Lahti - Tampere - Lahti, perusteella, on mitä kiittävin. Pioneeripataljoonassa on kokeilijoita varten teetetty tälläiset hiihtojalkineet mitan mukaan ja ei kukaan ole antanut esim. sellaista lausuntoa, että mäystin painaisi jalkaa tai varpaita. Päinvastoin on sanottu pieksusaappaan enemmän painavan. Itse olen myös juuri tätä näkökohtaa silmälläpitäen kokeillut jalkinetta, mutta en ole minkäänlaista painamista huomannut. Koska kukaan muu, paitsi PPP 1 ei ole viimeksi mainitusta epäkohdasta valittanut, on syytä epäillä, että painaminen on johtunut k.o. eksemplaarin virheellisestä ja jalkaansopimattomasta tekotavasta.
Mitä tulee kohdassa 2) esitettyyn epäkohtaan, on se todella olemassa, mutta jalkinetta ei ole tarkoitettukaan käytettäväksi leudolla säällä, ei yleensä -10 C° leudommalla ilmalla. Koko talvileirikautena, siis 6 vuorokauden aikana, jolloin loppuviikosta useiden päivien lämpötila oli alle -10 C°, en käyttänyt muita jalkineita, kuin tässä esitettyjä, mutta en koko aikana tuntenut jalkojani kosteiksi. Ehkä tervatut pohjat estivät kosteuden imeytymisen. Tärkein epäkohta on se, ettei jalkine ole niin jäykkä, että sillä vo ohjata susta. Tämän epäkohdan on ilmoittanut Jääkäriprikaati. Koska kukaan muu ei tätä haittaa ole ilmoittanut ja omat Pion.P:ssa saamamme kokemukset eivät myöskään puhu esitetyn epäkohdan puolesta on luultavaa, että tässäkin tapauksessa on vika löydettävissä virheellisestä, tai oikeammin kehityksen alaisesta koekappaleesta. Parannuksia k.o. jalkineihin tehtiin näet useamman kerran talven aikana. Jos tämä seikka antaa toivomisen varaa, on tilaisuus epäkohdan poistamiseen, sillä on otettava huomioon, että ehdottamani jalkinemalli ei mitenkään vielä tahdo olla lopullinen, vaan on tarkoitus tästä ideasta kokemuksien perusteella kehittää kunnollinen ja arvostelua kestävä hiihtojalkine armeijallamme.
Yhdestä vanhasta päällystakista voidaan valmistaa pari näitä jalkineita. Nahkaosat saadaan ainakin suurimmaksi osaksi jätetilkuista. Massavalmistuksessa luulisi jalkineiden tulevan hyvin halvoiksi. Nyt saatujen kokemusten perusteella jo voidaan väittää, että jalkineen ikä on vähintäin 2 hiihtokautta. Mies tarvitsisi talven aikana yhdet pieksusaappaat suoja- ja leutoja ilmoja varten ja kangasjalkineet pakkassäällä ja illalla majoituspaikassa (nahkajalkineiden kuivuessa). Tällä tavalla kevennettäisiin sotilaan kantamusta n. 1 kilolla ja saataisiin aikaan huomattava rahallinen säästö.
Kuten sanottua tahtoo ehdotettu hiihtojalkine olla ainoastaan ajatuksen herättäjänä. Kokemus ja kehitys määrätköön, onko ehdotus toteuttamisen arvoinen.
P.S. Asiaan liittyen samoissa piireissä kokeiltiin myös kenttäkodan ja havumajojen yöpymiskelpoisuutta.
[/quote]