![Image](http://www.samlarforum.nu/files/finsk_787.jpg)
![Image](http://www.samlarforum.nu/files/finsk2_164.jpg)
Kiitti nopeasta vastauksesta ja linkistä. Hyvin hyvin todennäköistä. Se mikä häikäsi oli että KoulK oli kirjotettu eri tavoin, koska eikö Koulu K kirjoiteta "KoulK" suomen puolella. Toinen juttu mikä hämäsi oli vuosiluku, koska isäni AUK ristissä 50-luvulta (ja eteenpäin ?) ei ole vuosilukua ja AUK ristissä v 1942 lukee "1942" ja niin tekee myös muissa risteissä esim RUK ristissä samalta ajalta. Ja niissä ei ole myöskään kypärää. Ainoa mikä täsmäsi kuin vertasi ristejä oli Sundqvist leimasako92s wrote:Kyseessä lienee jalkaväen koulutuskeskus 22:n aliupseerikurssin risti vuodelta 1943.
http://www.geocities.com/finnmilpge/fmp ... 41_44.html
Kiitos vastauksesta. Oliko se niin että jokaisella KoulK oli ulkonäöltään oma AUK risti vai tilasiko armeeja yhden tyypisen AUK ristin per vuosi esim Sundqist:ltä jonka taakse sitten pistettiin KoulK nimi?Sturmmann wrote:Sota-aikana tuli näitä koulutuskeskusksia ja sen myötä erilaisia ristejä. Itselläni laatikossa pitäisi löytyä muutamia erilaisia AUK-ristejä. RUK:n rististä poistui järjestysnumerointi sodan loputtua.
Kuva lääkintä-au:n rististä.
Puolustusvoimat eivät tilanneet noita ristejä, vaan ne hankittiin yleisesti kurssin omasta toimesta ja vieläpä kurssilaisten itsensä kustantamina. Ristien ulkonäkö siis vaihteli todella paljon.Petri Norrman-Tahvanainen wrote:Oliko se niin että jokaisella KoulK oli ulkonäöltään oma AUK risti vai tilasiko armeeja yhden tyypisen AUK ristin per vuosi esim Sundqist:ltä jonka taakse sitten pistettiin KoulK nimi?
Nykyinen aliupseerikoulun kurssiristin malli on (muistaakseni) vuodelta 1958, jolloin ristiin siis tuli tuo yhdenmukainen ulkonäkö. Vain pari pientä nyanssia on sen jälkeen ristissä muuttunut.Petri Norrman-Tahvanainen wrote:Sitten ajattelin semmoista seikka että isäni AUK risti 50-luvulta on samman näköinen kuin tämän päiväiset AUK ristit. Joten vaikuttaa että ulkomuoto on ollut sama ainakin 50-luvulta 80-luvulle saakka (80-luvun jälkeen en tiedä, mutta otan mielellään vastaan tietoa) Oliko joku määrätty vuosiluku kuin päädyttiin AUK ristiin leijonan kerä keskellä ristiä?
Kyllä vain, "hikiristiltähän" tuo hyvinkin näyttää, eli jos olivat sitten jo vuonna -56 päässeet ristin mallista yhteisymmärrykseen. Itse tosiaan muistaisin niin, että vuonna -58 tuo nykyinen res. au -risti tuli aivan viralliseksi ja samaksi kaikille RAuK-kurssin suorittaneille.Petri Norrman-Tahvanainen wrote:
Isäni rist on 56 vuodelta. Se on saman näköinen kuin risti jonka liitän, vain vähän tummempi käytön jälkeen.
Ruotsin puolella sanottiin eilen että yhteinen AUK risti tuli suomeen jo 16 4 1948. Itse en tiedä kuin ei ole meikäläisen erikoisalaa, sen sijaan olisin kinostunut ostamaan kirjan suomalaisista muistoristeistä jossa n s näkisi esim eri AUK ristit. Jos jollakin on tietoa tai jopa kirja myytävänä niin antakaa tietoa. Kiitti näin etukäteen. Laitan kuvan tästä rististä josta tämä ruotsalainen puhui. Muistuttaa hieman isänin ristiä ja ristiä jonka liitin eilen, mutta ei täysin.Komendantti wrote:Kyllä vain, "hikiristiltähän" tuo hyvinkin näyttää, eli jos olivat sitten jo vuonna -56 päässeet ristin mallista yhteisymmärrykseen. Itse tosiaan muistaisin niin, että vuonna -58 tuo nykyinen res. au -risti tuli aivan viralliseksi ja samaksi kaikille RAuK-kurssin suorittaneille.Petri Norrman-Tahvanainen wrote:
Isäni rist on 56 vuodelta. Se on saman näköinen kuin risti jonka liitän, vain vähän tummempi käytön jälkeen.
Hmm... "Ruåtsin puolella sanottiin"...Petri Norrman-Tahvanainen wrote:Ruotsin puolella sanottiin eilen että yhteinen AUK risti tuli suomeen jo 16 4 1948. Itse en tiedä kuin ei ole meikäläisen erikoisalaa, sen sijaan olisin kinostunut ostamaan kirjan suomalaisista muistoristeistä jossa n s näkisi esim eri AUK ristit. Jos jollakin on tietoa tai jopa kirja myytävänä niin antakaa tietoa. Kiitti näin etukäteen. Laitan kuvan tästä rististä josta tämä ruotsalainen puhui. Muistuttaa hieman isänin ristiä ja ristiä jonka liitin eilen, mutta ei täysin.
Eli olisikohan sitten tuollainen kuvan risti ollut käytössä 1948 alkaen, ja nuo pienet muutokset ristiin olisivat tulleet siinä joskus 50-luvun lopulla, jonka itse muistaisin kuulleeni? Mutta uskottava tuo 1948-vuosi nyt vain on.RAuK:n nykyinen "hikiristi" vahvistettiin 1948, joskin malli on hivenen esim. seppeleen osalta muuttunut. Ennen tätä valmistetut ristit, rannekkeet ja sormukset ovat vahvistamattomia merkkejä, jotka jokainen kurssi hankki itse.
Eli olisikohan sitten tuollainen kuvan risti ollut käytössä 1948 alkaen, ja nuo pienet muutokset ristiin olisivat tulleet siinä joskus 50-luvun lopulla, jonka itse muistaisin kuulleeni? Mutta uskottava tuo 1948-vuosi nyt vain on.RAuK:n nykyinen "hikiristi" vahvistettiin 1948, joskin malli on hivenen esim. seppeleen osalta muuttunut. Ennen tätä valmistetut ristit, rannekkeet ja sormukset ovat vahvistamattomia merkkejä, jotka jokainen kurssi hankki itse.
Petri Norrman-Tahvanainen wrote:Onko paikkaa Suomessa esim esikuntaa tai laitosta jonne voi soittaa ja tiedustella näitä asioita (ristejen ulkonäköä ym) että saisi vaikka eri AUK ristit paperille?
Risteistä ym. kurssimerkeistä kertokoon joku muu, se tarina on pitkä.Petri Norrman-Tahvanainen wrote:Onko kellään tietoa milloin jonkinlainen ensimmäinen AUK risti tuli käyttöön? Milloin AUK koulutus alkoi muuten suomessa?
Taisinkin tuossa edellä jo vähän niin kuin vastata tähänkin...Petri Norrman-Tahvanainen wrote:Yksi juttu viellä, seurasin Suomen puolella netti keskustelua RAUK ja AUK koulutuksesta sekä risteistä, kuin ei ole erikoisalani niin oli vaikeata sanoa puuta tai päätä asiaan, mutta ymmärsin sen verran että meinattiin että nämä kaksi lyhenettä oli eri koulutuksia ja siten jaettiin myös eri muistoristejä sekä että RAUK lakkautettiin 80-luvulla. Toinen osa puoli keskustelussa taas meinas että RAUK ja AUK oli enemmän tai vähemmän sama asia. Onko kellään tietoa miten RAUK ja AUK eroaa toisistaan ja jos molemmat koulutukset on viellä olemassa sekä jos ristejä viellä jaetaan koulutuksen jälkeen?
Ei varmastikaan, mutta he ovat yksi alaa parhaiten tunteva valtiollinen taho, josta siis kaikenlaista asiaan liittyvää tietoa voi hyvin kysellä, ja jotka takuulla tuntevat aikalailla kaikki sellaiset tahot, josta asiaita voi edelleen kysellä. Auttavatkin yleensä näissä asioissa hyvin mielellään, jos vain suinkin osaavat ja tietävät.MAT wrote:Sotamuseon tiedot vanhoista AUK-risteistä ym eivät taida olla kovinkaan kehuttavat johtuen juuri siitä että ko. merkit eivät olleet virallisia merkkejä vaan oppilaiden itsensä tilaamia/teettämiä/maksamia - -
Aina. Paitsi sukulaisia ja kansantanssia.MAT wrote:- - mutta aina kannattaa kokeilla!