Maastopuvut

Takit, housut, vyöt, jalkineet, arvomerkit jne.
User avatar
TeeJii
erikmest
erikmest
Posts: 358
Joined: Sun Jul 08, 2007 19:01

Post by TeeJii »

Kaverilla tuli vastaan mielenkiintoinen M-62. Takki ihan normaalia 60-luvun tekoa, housut sen sijaan eivät. Housuista löytyi takataskut (napilla suljettavat), napit henkseleille, erillinen vahvikekangas takapuolessa sekä vyölenkit. Leimattu -63. Kaipa siis näitä koeversioita joista sitten päätettiin yksinkertaistaa. Olisiko samanlaiset housut kyseessä kuin josta MaK kertoili avausviestissään?

KuoAseV:n myymälässä oli ja kokokin poikkeuksellisen iso (muistaakseni 54) ja hinta halpa niin lähti parempaan kotiin. Ei siis meikäläiselle vaan kaverille.

Panssarijääkäri
kers
kers
Posts: 166
Joined: Thu Oct 25, 2007 13:15
Location: Tampere
Contact:

Post by Panssarijääkäri »

Varusmiespalvelustaan tällä hetkellä suorittaville tuttavillani M/62 on ihan outo käsite
Kotiuduin kesällä -06, eli lukeudun mielestäni "juuri palvelleisiin", ja Panssariprikaatissa ei silloin ysiykkösiä metsässä käytetty, ainoastaan kasarmilla ja lomilla. Omasta mielestä kuuskakkonen oli mukava, kevyt ja hengitti mukavasti. Lumipukuja ei meille jostain syystä edes annettu, käännettiin vaan kuuskakkoset ympäri.
Nyt katselin kuvia Paiste 07:sta, näyttää että on 91 tullut panssarijääkäreille ihan taistelukentälle asti.

Itse kysymykseen sota-ajasta. Mielestäni oon jossain nähny valokuvan Harry Järvin porukasta käskynannossa ja ukoilla on päällä jonkinlaiset maastoasut.
"Koeta sinä, Tuomas, olla sitten hyvä sotamies" - papan viimeiset sanat allekirjoittaneelle.
"Kirjuri puristeli finnejä naamastaan. Muuten normaali palvelus" - merkintä 2KKK/JR29:n sotapäiväkirjassa Su 5.11.1939

User avatar
TeeJii
erikmest
erikmest
Posts: 358
Joined: Sun Jul 08, 2007 19:01

Post by TeeJii »

Onko kellään noista sota-aikaisista "maastopuvuista" enempi tietoa? Eniten kiinnostaisi tuo paljon huhuiltu vihreä puku joka vilkkuu Etulinjan edessä -leffassa. Faktaa vai fiktiota?

Lisäksi tuo aiemmin mainittu partiohaalari kiinnostaisi. Milloin käytettiin ja missä määrin? Ei ole just nyt käsillä tuota Leinon kirjaa eikä sitä kuvaakaan mutta muistelisin sen näyttäneen melko pitkälti myös panssarimiesten käyttämältä halaarilta. Olisiko kyseessä jopa sama haalari?

User avatar
Savu
alik
alik
Posts: 538
Joined: Fri Feb 02, 2007 16:39

Post by Savu »

jos en ihan väärin muista, ni oli sellain "kanoottisissi" keikka mis suomipojilla oli ihan sakujen täplätakkipäällä? jossain kuvii nähny....sit toi partiohaalari, eiks se ollu sellain melko vaaleenruskee?...niit tuskin pal säilynny, ku ne oli aika kipinöitten polttamii ku suunta otettiin kotomaahan....

User avatar
taifun
alik
alik
Posts: 994
Joined: Fri Mar 24, 2006 23:28

Post by taifun »

nuo partiohaalarit kiinnostavat kovasti! eli oliko partiomiehillä oma mallinsa vai käytettiinkö esim.lentohaalareita?
Image

kuvassa arvo mörö haalareissaan.

no on nyt sitten perjantain kunniaksi lähdettävä rönsyilemään mutta tuon kaukopartioritarin (suureksi)osaksi hallamaan&kump. perustama kuljetusliike oli ainoa niistä vastarintatoimintaa varten perustetuista firmoista joka tosiaan alkoi tuottaa kuten suuniteltua.a.mörön vanha liikennelupa tuli uudelleenlämmittettyä.
paavo suorannan halkobisnes kannatti niin kehnosti että miehet joutuivat naton laskuun tehtyjen tied.reissujen välissä myymään konepistooleja sille jolla oli maksaa.
http://www.amoro.fi/

MaK
korpr
korpr
Posts: 59
Joined: Sun Mar 11, 2007 19:07

Re: Maastopuvut

Post by MaK »

Viimeinkin onnistuin hankkimaan sen, mistä tämän viestiketjun aikoinaan aloitin: Alkuperäinen maaastotakki m/62!
Pikkuiset pahvilaput, sekä liitumerkit ompelijan avuksi vielä tallella. Yksityiskohtien määrä on suorastaan valtaisa: taskuja enemmän ja niissä kaikissa lumilukot, "häntä", vyötärökiristys, kyynärvahvikkeet, hihansuissa oikeasti kaksiasentoinen kiristys, kauluksessa napinreijät (ei siis nappeja) hupulle.

Image
Image
Image
Image

User avatar
smokeball
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 4444
Joined: Sat Nov 10, 2007 19:12
Location: Lappi

Re: Maastopuvut

Post by smokeball »

Jostakin lukenu - (mahdollisesti Jukka L Mäkelän OsKu) että nuo kaukopartioissa käytetyt haalarit olivat aika omaperäistä designia. Jokainen ompeli lisää taskuja omien tarpeittensa mukaan. Pieneen tilaan piti saada paljon kamaa ja mm. sahanterää varten oli oma 'kotelonsa' neulottuna vyön sisäpintaan.
Viro, Aunus, Karjalan kaunis maa, yks suuri on Suomen valta.
Ylituubamestari Image

User avatar
reka65
kenr, vr4
kenr, vr4
Posts: 2457
Joined: Sat Sep 16, 2006 7:32

Re: Maastopuvut

Post by reka65 »

Mitä tarkoittaa reilunkokoiset?Paljonko noissa on vyötärö ja takissa rintakehä?

User avatar
76253r
sotvm1
sotvm1
Posts: 713
Joined: Fri Jul 13, 2007 17:28
Location: P-P

Re: Maastopuvut

Post by 76253r »

reka65 wrote:Mitä tarkoittaa reilunkokoiset?Paljonko noissa on vyötärö ja takissa rintakehä?
Siis isommat kuin normaalisti 48 kokoiset, lähempänä 52 ja 50 kuin 48, jos puhutaan vaikka esim. työvaatteista
Jep.

User avatar
TeeJii
erikmest
erikmest
Posts: 358
Joined: Sun Jul 08, 2007 19:01

Re: Maastopuvut

Post by TeeJii »

76253Ärrä puhuu totta, ainakin omien havaintojeni pohjalta. Itselläkin on kamppeet kokoa 52 useinmiten (valtion releissä 50 lienee useinmiten ollut ihan passeli), 48 koon M62 menee ihan heittämällä päälle vaikka alla on ollut intin t-paita, poolo ja nallepuvun pusero. M62 lienee suunniteltu pidettäväksi sarkapuvun päällä talvella, joten siitä ehkä johtuu tuo reilu koko. Noissa kokohommissa on mielestäni jotain eroa valmistusvuosien osalta... esim. ikivanha 60-luvun 52 koon takki oli jopa pienempi kuin 80-luvulla valmistettu 48.

Milloin kuuskakkosten valmistus on muuten loppunut? Itseltä löytyy jopa niinkin myöhään kuin 1993 valmistetut housut. Samoin kiinnostaisi tietää että mitkä kaikki firmat ovat kuuskakkosia tehneet? VPu lienee yleisin, onkohan edes muita? Olen nähnyt SA-myymälöissä leimaamattomia (ei mitään koko-, valmistusvuosi- tai valmistajan leimalla varustettuja) takkeja... niissä ei muuten ollut noita vyölenkkejä. Huonot ne vyölenkit kyllä muutenkin takissa ovat, parhaimmillaan ei ole mennyt edes intin miehistövyö niistä lenkeistä läpi ilman kohtalaista väkivaltaa. En kylläkään vilkaissut oliko niissä leimaamattomissa takeissa esim. taskujen sisällä mitään lappuja, ainakaan niissä -93 valmistetuissa housuissa ei ollut mitään leimoja missään mutta reisitaskun sisällä oli lappu jossa oli tornileima + valmistusvuosi.

User avatar
Komendantti
komendantti
komendantti
Posts: 2682
Joined: Wed Oct 17, 2007 10:19
Location: Etelä-Suomen Sotilaslääni
Contact:

Re: Maastopuvut

Post by Komendantti »

M/62 -puku on "väljempi" yksinkertaisesti siksi, että se suunniteltiin maastokuviolliseksi suojavaatteeksi, pidettäväksi tarvittaessa myös kenttäpuvun - myös sarkapuvun - päällä.
"Sotataidon huippu ei ole sadan voiton saavuttaminen sadassa taistelussa, vaan vihollisen kukistaminen ilman taistelua."
"Tunne itsesi ja tunne vihollinen, niin sadassakaan taistelussa et ole vaarassa."
– Sun Tzu

User avatar
Tulenjohtomies
kenr
kenr
Posts: 1959
Joined: Sun Apr 20, 2008 11:03
Location: Михайловская артиллерийская академия Санкт-Петербург
Contact:

Re: Maastopuvut

Post by Tulenjohtomies »

MaK wrote:Viimeinkin onnistuin hankkimaan sen, mistä tämän viestiketjun aikoinaan aloitin: Alkuperäinen maaastotakki m/62!
Ai helvata...näköjään on vuodelta 1962!!!,hiukan olen kateellinen. :oops:
Mistä löysit?
TeeJii wrote:En kylläkään vilkaissut oliko niissä leimaamattomissa takeissa esim. taskujen sisällä mitään lappuja
Etutaskusta löytyy... ;)

Image

Image

User avatar
Wittmann
pskapt
pskapt
Posts: 1631
Joined: Tue Nov 14, 2006 10:35
Location: 7 SaL

Re: Maastopuvut

Post by Wittmann »

Komendantti wrote:M/62 -puku on "väljempi" yksinkertaisesti siksi, että se suunniteltiin maastokuviolliseksi suojavaatteeksi, pidettäväksi tarvittaessa myös kenttäpuvun - myös sarkapuvun - päällä.
Köyhä Suomen kansa jne.....

Juu aikaisemmilla ikäryhmillä on tuttu tämä "kerrospukeutuminen" joka miehelle tuttu. Nykyiset veijarit ei tiedä mitään siitä. Tollanen -35 ja nykyvehkeet taitaa olla katto? No jos väljyyttä riittää, niin pysyy latoon päällekäin.
Kuten kunnioitettu vaari-vainaja sanoi..... "Kaikki mikä nousee itärajan takaa -auringon lisäksi- Otetaan vastaan tasajyvällä "
Nra of Finland

User avatar
TeeJii
erikmest
erikmest
Posts: 358
Joined: Sun Jul 08, 2007 19:01

Re: Maastopuvut

Post by TeeJii »

Komendantti wrote:M/62 -puku on "väljempi" yksinkertaisesti siksi, että se suunniteltiin maastokuviolliseksi suojavaatteeksi, pidettäväksi tarvittaessa myös kenttäpuvun - myös sarkapuvun - päällä.
Kuten jo ylempänä näin arvelin.
Wittmann wrote:Juu aikaisemmilla ikäryhmillä on tuttu tämä "kerrospukeutuminen" joka miehelle tuttu. Nykyiset veijarit ei tiedä mitään siitä. Tollanen -35 ja nykyvehkeet taitaa olla katto? No jos väljyyttä riittää, niin pysyy latoon päällekäin.
Hmmm... eikös se eri vaatekappaleiden (nykyajan valikoimissa t-paita, poolopaita, villapaita, ns. "nallepuku", pitkät ja lyhyet alushousut ja erikseen vielä pakkaspuvun takki ja housut) säänmukainen valinta ole juurikin sitä kerrospukeutumista? Kyllä minun huomioiden mukaan noilla kamppeilla pärjää ne jotka tajuavat oikeanlaisen varustuksen valita. Ne, jotka eivät tajua, eivät pärjää :) Siinä herr Wittmann on kyllä oikeassa että ihan kaikille se kamppeiden korrekti käyttö ei ole tuttua...
Tulenjohtomies wrote:Etutaskusta löytyy... ;)
Niinpä toki.. :oops:

User avatar
Komendantti
komendantti
komendantti
Posts: 2682
Joined: Wed Oct 17, 2007 10:19
Location: Etelä-Suomen Sotilaslääni
Contact:

Re: Maastopuvut

Post by Komendantti »

TeeJii wrote:- - eikös se eri vaatekappaleiden (nykyajan valikoimissa t-paita, poolopaita, villapaita, ns. "nallepuku", pitkät ja lyhyet alushousut ja erikseen vielä pakkaspuvun takki ja housut) säänmukainen valinta ole juurikin sitä kerrospukeutumista? Kyllä minun huomioiden mukaan noilla kamppeilla pärjää ne jotka tajuavat oikeanlaisen varustuksen valita.
Totta, eikä tuo uusi asukokonaisuus mitenkään kurja ole, kyllä sen avulla pärjää ja tarkenee - vaikka sen kestävyydestä ollaan taas hyvinkin montaa eri mieltä.
Jonkinlainen ongelma kuitenkin on se, että sodanajan joukoille on aikaisemmin ollut varattuna nimenomaan m/62 -pukua, joka siis voidaan pukea tarvittaessa vaikka reserviläisen omien lämpimien siviilivaatteiden päälle. Aivan oikein - sodan ajan joukoille ei ole ollut varattuna kokonaista asukokonaisuutta alusvaatteista pakkaspukuun, vaan reservin taistelijan perusvaatetus on ollut keskimäärin tämänlainen: ms-puku m/62, kumi-/nahkasaappaat, sissitakki ja maastolakki, kaksi paria sukkia ja lapaset. Todennäköisesti myös yksi peltipaita olisi irronnut. Muut vaatteet olisi kutsuttavan täytynyt suuressa osassa liikekannalle pantavissa joukoissa ottaa itse kotoaan mukaan; alusvaatteet, villapaidat, sukat... Näin siis ennen.
Joskus vieläkin aiemmin - eikä edes kovin kauan sitten - tilanne on ollut osittain jopa niinkin heikko, että osa joukoista olisi joutunut astumaan sotapalvelukseen pelkässä palvelus- tai työpuvun takissa ja housuissa, kaikki loput olisi pitänut ottaa itse mukaan. Monissa joukoissa on ollut myös äärimmäisen suuria eroja niille varatun välineistön ja vaatetuksen suhteen.

Nykytilanteessa ollaan vielä osittain samoissa ongelmissa: kutsuttavalle jaettava vaatetus kattaa pääosilta joukoista vain m/91 -takin, housut, sissitakin, kumisaappaat (tai varsikengät) ja lakin (joka voi olla esimerkiksi sissipipo, harmaa kenttälakki, kenttämaastolippalakki, turkislakki, jne...), alusvaatekerran, sukkia ja käsineet. Vain pieni osa joukoista tulisi saamaan lkp:n varustuksessa kaikki mahdolliset (m/91- tai m/05-) vaatetusmateriaalit, joita varusmiehelle on jaettu - luonnollisesti myös siitä syystä, ettei kaikkea sitä määrää voi eikä ole järkevä kuljettaa joukkojen mukana, ja sään kylmetessä täydennettäisiin joukkojen talvivaatetusta. Uusi jaettava asukokonaisuus olisi siis edelleen käytännössä hyvinkin puutteellinen. Mm. lumipukuja ei ole jaettavaksi kuin vain osalle taistelevista joukoista, vaikka niitä kaiketi koetettaisiin kriisin alettua tuottaa kovaa vauhtia lisää... Vanhan m/62:n kanssa riitti ensihätään hyvin se, että käännettiin tuo puku nurinpäin.

Pikku vinkiksi siis kaikille lkp-ikäisille: mahdollisen kriisin lähestyessä varatkaa vain itse valmiiksi sitä lämmintä vaatetta "lähtöreppuunne" - PV lunastaa ne lkp:ssa itselleen, mutta pääasiallisesti vaatteet tuonut henkilö jää niiden "haltijaksi" (näin siis vain vaatetuksen osalta, muut mahdolliset välineet, esim. kiikarit yms. optiikka, lunastetaan ja laitetaan eteenpäin ko. materiaalia kipeimmin tarvitseville joukoille).

Muistutetaan nyt vielä lopuksi, että m/62 -vaatetuksesta ollaan jo lähes täydellisesti luovuttu kriisiajan reserviläisjoukkojen suojavaatetuksena. (Jossain varastojen kätköissä silti säilytettäneen joku xxxxx määräinen m/62 -takki & housu -yhdistelmä aivan kaikkein pahimman päivän varalta.)

Monille nämä kertomani tosiasiat ovat voineet jo (tai "vasta") selvitä joissakin määrätyissä kertauksissa, joissa ei olekaan tukeuduttu minkään varuskunnan vaatetusmateriaaliin, vaan sieltä "kallioiden kätköistä" tulleisiin.

Ja vielä: em. tiedot eivät ole mitään ihmeellisiä ja mullistavia valtiosalaisuuksia.
...Ja edelleen GRU:n / SVR:n lukijoille tiedoksi: voihan olla, että keksin kaiken tämän ihan lämpimikseni hihastani! 8)
Last edited by Komendantti on Sun Nov 16, 2008 21:14, edited 3 times in total.
"Sotataidon huippu ei ole sadan voiton saavuttaminen sadassa taistelussa, vaan vihollisen kukistaminen ilman taistelua."
"Tunne itsesi ja tunne vihollinen, niin sadassakaan taistelussa et ole vaarassa."
– Sun Tzu

Post Reply

Return to “Univormut”