sniper/yleiskivääri

Yleinen keskustelu aseista ja asekeräilystä.
jaska
maj
maj
Posts: 1338
Joined: Mon Dec 17, 2007 22:05
Location: kangasala

Re: sniper/yleiskivääri

Post by jaska »

Nyt kuulostaa pahalta!15cm käynti sekalaisella patruunalla pitäisi olla ihan normaali m39.ä.Oletko kokeillut ,että rautojen ruuvit ovat kiinni?Millaisessa kunnossa piippu/piipun suu on?kokeile putsata piippu kuparinpoistoaineella.Piipussa voi olla paljon vaippa-ainesta joka huonontaa käyntiä.Tarkista tähtäimet ettei joku osa pääse liikkumaan ammunnan aikana(epätodennäköistä).

repakka
stm
stm
Posts: 22
Joined: Fri Oct 31, 2008 17:41

Re: sniper/yleiskivääri

Post by repakka »

jaska wrote:Nyt kuulostaa pahalta!15cm käynti sekalaisella patruunalla pitäisi olla ihan normaali m39.ä.Oletko kokeillut ,että rautojen ruuvit ovat kiinni?Millaisessa kunnossa piippu/piipun suu on?kokeile putsata piippu kuparinpoistoaineella.Piipussa voi olla paljon vaippa-ainesta joka huonontaa käyntiä.Tarkista tähtäimet ettei joku osa pääse liikkumaan ammunnan aikana(epätodennäköistä).
Niinpä... Piippua minäkin ajattelin "sohloksi". Petasin aseen itse epoksilla ja uusin vastinpultin (hakkautunut aika pahasti) nyt miellyttävämpi ampua, mut toi tarkkuus... Niin se tekee sitä että 4laukauksen sarjasta 2 tai3 saattaa mennä 10-15cm mut se yks aina kärpäsenä... ja kun pitäs tuohon hirvimerkkiin saaha noi kaikki neljä. Mitä patruunaa kannattaisi nyt kokeilla?

User avatar
smokeball
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 4444
Joined: Sat Nov 10, 2007 19:12
Location: Lappi

Re: sniper/yleiskivääri

Post by smokeball »

Jotenkin tuollainen kärpänen tuntuisi johtuvan laukaisusta... joko ampujasta tai sitten laukaisukoneistossa jotain häikkää. Tottumattomalle tuo mosin-mallinen laukaisu on kamala. :miettii:
Viro, Aunus, Karjalan kaunis maa, yks suuri on Suomen valta.
Ylituubamestari Image

suoja
ylik
ylik
Posts: 188
Joined: Mon Jan 21, 2008 15:25

Re: sniper/yleiskivääri

Post by suoja »

"Osaako kuka neuvoa/ opastaa miten saada M39:n käyntiä tarkemmaksi? Nyt käynti on 40cm/100m. patruunalla VPT D 166. Kunhan saisi tarkennettua tuohon 20cm "kasaan" ni olisin erittäin tyytyväinen"!

Kuulostaa törkeän huonolta kasalta kyllä!

Onko piippu vapaastivärähtelevä vai pedattu tukin päästä?

Itse petasin piipun tukin päästä öljytyillä pahvinpaloilla. Käynti löytyi kun "fylläsin" piipun tarkasti siten, ettei sitä väännetä etusiteellä yhtään. Eli, kun kiristän etusidettä piippu pysyy paikallaan.

Vapaasti värähtelevänä kasat ei ainakaan parantunut. Piippu tuntui tosi meltolta, joten tuin sen. Piipun valmistaja ei ole tiedossa.
"Jospa ihmiset tietäisivät, kuinka terveellistä ampuminen on, rientäisivät he kilvan sitä harjoittelemaan".
P.E. Svinhufvud

User avatar
D166xM39
tstopp
tstopp
Posts: 105
Joined: Tue Jan 08, 2008 21:49
Location: Napa-Suomi

Re: sniper/yleiskivääri

Post by D166xM39 »

Et kertonut, että miten on pedattu. Jos piippu ei ole kunnolla kiinni tai sitten ei ole kunnolla irti puista etummaisen siderenkaan kohdalta, niin sekin aiheuttaa epämääräisiä kasoja, kun piippu värähdellessään hakkaa epämääräisesti puihin. Mulla parhaat kasat syntyy jyri.h:n (Linkki) tyyppisellä petauksella, jossa piippu on kiinni puissa etummaisen renkaan kohdalta. Aika montaa konstia olen kokeillut mutta tuo toimii mulla parhaiten.
Reippaan ampumaharrastuksen voittaa vain vielä reippaampi ampumaharrastus.

User avatar
Rokka
kenr, vm2
kenr, vm2
Posts: 2084
Joined: Wed Oct 25, 2006 12:01
Location: Etelä-Karjala

Re: sniper/yleiskivääri

Post by Rokka »

:) nyt pitäsi varmaan siirtyä keskustelemaan tuonne linkin alle, mutta teen sen tähän, anteeksi !

On kahta koulukuntaa tuossa piipun petaamisessa, toiset laittavat täysin värähtävän piipun, mikä on vaikeampi usein onnistua. Toiset petaavat sen puuhun kiinni.

Perusteluita tuohon vapaaseen värähtelyyn usein kuulee, että kun ase säilytetään sisällä, puu kuivuu ja kun se viedään ulos ammumaan :) suurempi ympäristön ja ilman kosteus vaikuttaisi puuhun ja petaamiseen ? Tiedä häntä, vai mikä se oli ?

- j o n i -
"Olen käyttänyt 90 % rahoistani viinaan ja naisiin. Ja loput olen tuhlannut."

repakka
stm
stm
Posts: 22
Joined: Fri Oct 31, 2008 17:41

Re: sniper/yleiskivääri

Post by repakka »

Niin itsekkin epäilin tuota ampumataitoa ja siksi pyysinkin kaveria tänään testaamaan... Nyt kasat pieneni jo itsellänikin tohon 23cm ja samaa ampui kaverikin vaan se "kärpänen" riivas molemmilla tosin nyt siinä 23cm sisällä. Piippu on vapaasti värähtelevä ja pedattu patruunapesän vastinputin/etummaisen kiinnitysruuvin ja takimmaisen pultin kohdalta. Ennen rekyyli nosti piippua suoraan ylös nyt se nousee klo.1-2. joten onko mahdollista että piipunsuu valskaa?? Patruunana oli nyt 13g Hammer head ja vaikutti tarkemmalta kuin VPT 166.

repakka
stm
stm
Posts: 22
Joined: Fri Oct 31, 2008 17:41

Re: sniper/yleiskivääri

Post by repakka »

repakka wrote:Niin itsekkin epäilin tuota ampumataitoa ja siksi pyysinkin kaveria tänään testaamaan... Nyt kasat pieneni jo itsellänikin tohon 23cm ja samaa ampui kaverikin vaan se "kärpänen" riivas molemmilla tosin nyt siinä 23cm sisällä. Piippu on vapaasti värähtelevä ja pedattu patruunapesän vastinputin/etummaisen kiinnitysruuvin ja takimmaisen pultin kohdalta. Ennen rekyyli nosti piippua suoraan ylös nyt se nousee klo.1-2. joten onko mahdollista että piipunsuu valskaa?? Patruunana oli nyt 13g Hammer head ja vaikutti tarkemmalta kuin VPT 166.
Unohdin mainita et tässä on tuo lyhyempi tukki ei orginaali.

User avatar
sniperi
res vänr
res vänr
Posts: 810
Joined: Wed Nov 12, 2008 0:06
Location: Kiovan kivääritehdas

Re: sniper/yleiskivääri

Post by sniperi »

Hmmm kaapissa on pari M39 ja molemmat käy siinä 50mm 100m.
Kummassakin raudat alkuperäiskuosissa eli tukissa kii.

Ainoa ongelma on ollut osumapisteen siirtymä aseen lämmetessä...
folio lämpösuoja tukille ja tasakosteuskaappi ovat auttaneet ongelmaan.

:pray:

User avatar
Santisgrad
kers
kers
Posts: 151
Joined: Thu May 29, 2008 6:57
Location: Unabhängig Finnland

Re: sniper/yleiskivääri

Post by Santisgrad »

Itelläkin pari M39.siä tikkakoski ja AV3 molemmat siinä kunnossa kun hankkinut.
AV3 pedattu kyseisessä paikassa , Tikkakoskea en edes katsonut onko jotain tehty. Kummassakaan ei piippuja kirrattu puihin kiinni etusiteen kohdalta.

Hyvinhän noin tuntuu käyvän toiseen syötän D166sta ja toiseen D46sta, ei mitään kasa pössyköitä kunhan sitä maltaa laakasta rauhassa niin hyvää jälkeä(kasaa) syntyy tauluun, lataukset kohdallaan.
S&B paukulla sitten olikin kesällä hakusessa meinaan(vasen klo.11 25cm keskustasta) kun ei ehtinyt ladata kisa satsia D166.sta sama lapuan 8g.sessa en sitä alkanut tähtäimiä siinä stuumailee sen paremmin koron osalta jyvät paikallaan asettimen etäisyys asteikon mukaan jolla saa sitten 300m koroa hieno säätää, kun kummiskin latailen edellä mainittuja mitkä olen havainnut hyväksi D166/D46sta näille.

Pedaukseen ei varmaan ole sitä aivan oikeaa vaihtoehto muuta kuin kokeilemalla, perinteiset keinot mikälli ei halua massojen kanssa touhuta, ja varoa täytyy myös jotta ei työstä materiaalia pois liikaa vaikea korjata muuta kuin massalla tai uudella tukilla.

Linkissä olevat ohjeet "tervapaperilla" ym on useimmissa tapauksissa toimiva ratkaisu ja onhan meitä erikoulukuntia edustavia, mutta totuutta ei muuta samperin kiva niillä on pössytellä.
"Ersten rein und Letzten raus!"

1900
kers
kers
Posts: 132
Joined: Tue Jan 22, 2008 15:55

Re: sniper/yleiskivääri

Post by 1900 »

Miten muuten on, onko .223 ja .308 eroja lentoradoissa, ja jos (kun) on, niin millä matkoilla erot tulevat ilmi? Nämä olisivat ilmeisesti edullisimmat "oikeat" ta-kaliberit?

User avatar
FTR
Ylläpitävä voima
Ylläpitävä voima
Posts: 649
Joined: Fri Feb 10, 2006 21:47
Location: Uherský Brod
Contact:

Re: sniper/yleiskivääri

Post by FTR »

Täytyy muistaa "sniper-aseista" puhuettaessa, että pelkkä pieni kasan koko ei ratkaise, vaan vielä tärkeämpää on vaikutus kohteessa. 223:lla saa pieniä kasoja jopa 300 metriin - sinne minne tuuli sen kuljettaa (kuten Katri-Helenakin aikoinaan lauloi) :( Mutta tuleeko toppatakkiin edes reikää... Näiden puolipitkien patruunoiden teho on vähintäänkin arveluttava normaaalien taisteluetäisyyksien ulkopuolella.
Attachments
070106_armalite_53mm_300m.jpg
(35.4 KiB) Downloaded 1777 times
- Elämä on ihmisen parasta aikaa -

MKo

Re: sniper/yleiskivääri

Post by MKo »

käsittääkseni tarkka-ammunnassa on oleellista, että saadaan ensimmäinen laukaus osumaan haluttuun maaliin. Tämä siis etäisyydestä riippumatta. Ei ta-kiväärit tarvii kasa-ammunta kiväärejä olla tarkkuudeltaan. Tosin ei tarkkuudesta haittaakaan ole. Ta-kivääriin riittää 1MOA tarkkuus ja että se on toistettavissa kelillä kun kelillä. Jos ajatellaan jantterin kokoista maalia niin jantterihan on n. 1.5MOA kokoinen maali vielä 1000m:ssä ja 2000m:ssä tietysti puolet siitä. Eli jantteri (torso) on iso maali.
kyllä 223lla osumia saa luotettavasti vielä pidemmälle kun 300m. Itse olen todistanut ammuntaa ko kaliberilla varustetulla puoliautomaattiaseella ammuntaa 900m saakka. Hienosti menee ja jantteria kaatuu. Kunhan etäisyys ja tuuli on tarkkaan arvioitu. Sopivalla ilmalla turbulenssipyörre näkyy hienosti ja samalla näkyy miten jyrkässä kulmassa luoti osuu maaliin noilla matkoilla. Energiaa ei varmaan välity enään tolla matkalla paljoa, mutta jos kuula osuu lihaan niin kipeetä tekee ja päivä on pilalla. Anekdootina vois heittää tapauksen SRA SM kilpailuista Syndalenissa 2006(?). tA-rastilla matkat max 450m. 223:lla ampuvista jotkut sanoivat maalien (jantterien) olevan rikki kun ei kaadu. Rastin vetäjistä yks otti peikkari-ARn lyhyellä piipulla ja ampui kauimpana olevaan maaliin osuen joka laukauksella ja maali kaatui. :)
Siinä mielessä raskaammat kaliberit, kuten 30-cal tai 338LM antaa parempia suoritusarvoja.

von Arnim
tstopp
tstopp
Posts: 109
Joined: Mon Feb 11, 2008 21:19
Location: hellsinki

Re: sniper/yleiskivääri

Post by von Arnim »

Pirun hyvä kasa kumminkin...en saanu omalla trg.llä kun n.100mm kasaa 300m. Mää oon kyllä huono ampuja,jokainen sydämmenlyönti pom-
pautti tähtäintä taulussa arviolta 50mm.(varmaan liian suuri suurennos) kiikari Swarovski 6-25x50 sport.

von Arnim
tstopp
tstopp
Posts: 109
Joined: Mon Feb 11, 2008 21:19
Location: hellsinki

Re: sniper/yleiskivääri

Post by von Arnim »

Arvasin tuon kyllä...olen yleislahjattomuus.kaveri vieressä ampu sillon 300. win magilla n.30mm kasaa,korkeus suunnassa. sivulle hajonnan
mittaus ois tarvinnu tönärin myös-alle 10mm. sanosin. Suosin nykyään puoliautomaatteja ja isoja lippaita...

Post Reply

Return to “Yleinen asekeskustelu”