En jaksa hakea hyllystä "raamattua", mutta veikkaisin 1920 - 1960 -luvuilla olleen käytössä
Muistaakseni Esa Pakarisellakin oli tuollainen lätsässään jossain vanhassa elokuvassa, missä konnari soitteli hanuria ja lauleskeli
VR:llä oli aikaisemmin eri väriset kokardit eri osastoille, malli oli kyllä sama eli tuollaisella pienellä keskiympyrällä. Lähdekirja mainitsee seuraavia värejä (ulkokehältä sisälle päin):
- harmaa-keltainen-valkoinen = pääjohtaja
- vihreä-keltainen-valkoinen = ylijohtaja, yleinen osasto
- sininen-keltainen-valkoinen = johtaja, koneosasto
- valkoinen-harmaa-valkoinen = hallinto- ja talousosasto
- valkoinen-vihreä-valkoinen = yleinen-, rata- ja rakennusosasto
- valkoinen-sininen-valkoinen = kone- ja varasto-osasto
- valkoinen-punainen-valkoinen = liikenne-, tariffi- ja kontrolliosasto
Lähde (Aarniaho) mainitsee, että myös suojeluskuntakokardeja tiedetään käytetyn, jos väriyhdistelmä sattui passamaan.
Jep jep, jo noita VR:n kokardeja on jotkut kauppurit yrittäneet myydä suojeluskunnan kokardeina....
"Emme ole puolalaisia. Sellaista ei voisi tapahtua täällä"
- kenraali M. Gamelin saadessaan v 1940 varoituksen siitä että saksalaiset voisivat käyttää ranskalaisia vastaan Puolassa soveltamaansa blitzkrieg-taktiikkaa...
Tätä tapahtuu. Ehkä vielä hämäävämpi on pelastusalan kokardi, musta-punainen, AIVAN sk-kokardin näköinen. Tästä linkistä pääsee näkemään http://www.sppl.fi/index.phtml?s=26 - näitä sitten myydään "iskemättöminä" sk-kokardeina.."kohtuullisella" voitolla.
Kerran taisi olla ihmeteltävänä foorumilla tuollainen keskikokoinen olkainmerkki - ainakin hyvin saman näköinen.
Onko tuo palolaitoksen merkki sitten ollut kuinka kauan tuollainen malliltaan, kun Vapaussodassa upseeritunnuksina käytettiin monenkirjavia nappeja mm. tuota tyyliä?
Viro, Aunus, Karjalan kaunis maa, yks suuri on Suomen valta. Ylituubamestari
Palolaitoksen olkaintähdet taitavat olla suoraan saksalaisia upseereiden tunnuksia, kuten olivat vapaussodan aikanakin käytetyt.
Todennäköisesti tulevat samasta tehtaasta jossa Bundeswehrille tehdään näitä samoja. Nuo toisetkin erikoismerkit ovat jokseenkin suoraan sotaväen käyttämiä.
Tutkimattomat ovat ihmismielen tiet ja ymmärrys usein niin heikko.
Pelastustoimen virka-asematunnuksien tähtien mallina on tosiaankin saksalainen "sterni" eli nelisakarainen tähti. Mallia on hiukan muutettu jokunen vuosi sitten niin, että tähdet tulivat matalammiksi, symmetrisemmiksi ja keskikiinnityksen tilalle tuli lähellä tähden kärkeä olevat piikit (keskikoisessa 2, isossa 4), samalla tähtien pintakäsittelyksi tuli kultaus - ei hapetu kuten entinen kiillotettu messinki. Pieni tähti on vielä vanhan mallinen.
Sikäli kun tiedän, tähdet on tehnyt jo pitkän aikaa eräs alan vanhimmista yrityksistä, Sporrong Oy - kotimaassa.
Canet wrote:Tätä tapahtuu. Ehkä vielä hämäävämpi on pelastusalan kokardi, musta-punainen, AIVAN sk-kokardin näköinen. Tästä linkistä pääsee näkemään http://www.sppl.fi/index.phtml?s=26 - näitä sitten myydään "iskemättöminä" sk-kokardeina.."kohtuullisella" voitolla.
jep jep, törmätty on...ja helpolla menee vipuun, myös upseerimallissa.
Eli luovutettujen alueiden sk-kokardit kannattaa tsekata tarkkaan ennen ostoa!
"Emme ole puolalaisia. Sellaista ei voisi tapahtua täällä"
- kenraali M. Gamelin saadessaan v 1940 varoituksen siitä että saksalaiset voisivat käyttää ranskalaisia vastaan Puolassa soveltamaansa blitzkrieg-taktiikkaa...
Joo näin on. Vaikka se etu tästä tietysti on, että "re-enactoreille" löytyy replikaa..ei tartvitse ottaa aitoja "sotaleikkiin".
Aika harvinainen on vanha Valtion väestönsuojelukoulun kokardi - musta-keltainen. Koulun oli Lohjalla, toiminta loppui jo 1990-luvulla. Helsingin pelastuslaitos käyttää perinteisesti puna-keltaista kokardia (näillä näkymin ensi vuoden loppuun, jolloin pelastustoimessa loppuu virkapuvun siirtymäaika ja jäljelle jää vain musta-punainen kokardi). Tästäkin on olemassa emaloitu malli.
Kannattaa muuten olla tarkkana jos jossain tarjotaan erittäin harvinaista m/22 ilmavoimien kenttälakkia eli sitä tummansinistä suikan mallista.
Mm. VPK (ja ilmeisesti myöskin palolaitos) käyttivät samaa päähinettä, ainoana erona tietääkseni leukahihna jota ilmavoimilla ei ollut... Valmistajatkin ovat olleet samoja kuin ainakin armeijan vastaavissa.
"Emme ole puolalaisia. Sellaista ei voisi tapahtua täällä"
- kenraali M. Gamelin saadessaan v 1940 varoituksen siitä että saksalaiset voisivat käyttää ranskalaisia vastaan Puolassa soveltamaansa blitzkrieg-taktiikkaa...