Mielestäni kivääri jota Simo käytti on joko 28-30 malliksi päivitetty 28 tai varhainen 28-30 .Numero 60974 , joka julkisuudessa esiintyy on Viipurin suojeluskuntapiirin numero jolla Simon ase oli ,ei aseen sarjanumero.Sitä ei minun tiedossani valitettavasti ole.Kuvassa, jossa Simo saa 20.2 .1940 Eversti Svenssonilta Ruotsalaisen Eugen Johannsonin lahjoittaman tuliterän 28-30 kiväärin,näkyy Simon ase kohtuullisen selvästi.Eugen halusi lahjoittaa kiväärin Suomen parhaalle tarkka-ampujalle ja siksi katsottin armeijan piirissä Simo.Tätä asetta Simo ei tiettävästi rintamalla juurikaan käyttänyt, vaan vei sen kotiinsa.Tämän aseen Simo lahjoitti säilytettäväksi Pohjois -Karjalan prikaatin perinnehuoneeseen 1978. Ja siellä se yhä on.Olen nähnyt aseen Mikkelin jalkaväkimuseon talvisodasta 60-vuotta näyttelyssä,mutta ei tullut silloin otettua tietoja ylös.Mutta 1940 ase oli tehty, sen olen muistavinani?Kuvassa näkyy selvästi, että Simon pitelemät aseet ovat: lahjoitettu 28-30 ja ase jossa on M/28 etutähtäin ja 28-30 takatähtäin.Mitä mieltä olette?
Kyllä mies mainitsi luottavansa vain omaan kivääriinsä.Ei käyttänyt tuota lahja asetta vaan vei sen kotiin.Olisikohan se tuo ase jolla sitten metsästeli sodan jälkeen.
Sain lahjaksi Tapio Saarelaisen kirjoittaman kirjan Simo Häyhästä. Siinä kerrottiin lahjakiväärin (ks. s.28) olevan Sakon valmistama tarkkuuskivääri(ilm. erityisen huolella kasattu versio) m28. Tosin niinkuin oli puhetta, kiväärissä näyttäisi olevan m28 etutähtäin ja m28-30 takatähtäin. Häyhän oma 28-30 jäi kirjan mukaan Ulismaan korpeen Simon haavoituttua.
Ensimmäiset 28-30 kiväärit olivat vielä m28 etutähtäimellä. Niitä valmistettiin 1933-1/1934 kaikkiaan 2700 kpl.Simon taistelukivääri voi olla myös hyvin varhaisessa vaiheessa päivitetty(1933) m28, jolloin siihen luonnollisesti olisi jätetty m28 etutähtäin.Itselläni ei tuota Saarelaisen kirjaa ole, mutta en ihmettele,jos siinä olisi pieniä asehistoriallisia detaljipuutteita.Kirjailijat ovat harvoin asekeräilijöitä, joille joku ruuvin paikka jonkun aseen eri malleissa on tiedossa/kiinnostaa.Simo itse on sanonut, että hänen taistelukiväärinsä oli m28, mutta täytyy rehellisesti sanoa, että taisi tässä kohden Simon muisti pettää tai sitten 30-luvulla ampujien parissa molemmat mallit olivat vaan kakskaseja virallisista numerolitanioista piittaamatta
Jep, itseasiassa tarkemmin katsottuna kuvaa, jossa Simo avaa ensimmäiset nimikkokisansa v.-78 ampumalla lahjakiväärillä (näyttäisi olevan sama kivääri kuin sinun kuvassasi) rastit ensimmäisenä läpi, kiväärissä on ns. varsinainen 28-30 etutähtäin jyvänsäätöruuvilla (s.93). Kannattaa lukaista kirja, siinä on mielenkiintoista asiaa. Kirjaa varten Saarelainen on haastatellut Häyhää monien vuosien ajalta ja haastattelut on dokumentoitu videotallenteille asioitten varmentamiseksi.
eikös joku häyhän kivääri ollut kontiolahdella tai jossain muussa (jo lakkautetussa) karjalan varuskunnassa näytteillä? jossain semmoisessa varuskunnassa joka jotenkin liittyi häyhän omaan varusmiespalvelukseen ehkä?
Nostetaans tämä topiikki ylös: Viime lauantaina tuli vierailtua Sotamuseossa. Siellä oli vitriinissä tuo P-K prikaatin perinnetilasta deponoitu Simo Häyhän lahjakivääri. Kiväärin yksityiskohtia oli hiukan hankala tarkastella, koska kivääri oli puisessa pystyrekissä siten että syöttökotelon pohja puoli katsojaan päin. Tukin oikeassa lavassa oli pyöreä lahjoituslaatta. Mikä minulle oli uutta ja lisäyksenä tämän säikeen tietoihin, Simon lahjakivääri on Sotamuseon tietojen mukaan 1938 tehty M/28-30 SAKO RIIHIMÄKI sarjanumero 100781.
sako92s wrote:Mielestäni kivääri jota Simo käytti on joko 28-30 malliksi päivitetty 28 tai varhainen 28-30 .Numero 60974 , joka julkisuudessa esiintyy on Viipurin suojeluskuntapiirin numero jolla Simon ase oli ,ei aseen sarjanumero.Sitä ei minun tiedossani valitettavasti ole.Kuvassa, jossa Simo saa 20.2 .1940 Eversti Svenssonilta Ruotsalaisen Eugen Johannsonin lahjoittaman tuliterän 28-30 kiväärin,näkyy Simon ase kohtuullisen selvästi.Eugen halusi lahjoittaa kiväärin Suomen parhaalle tarkka-ampujalle ja siksi katsottin armeijan piirissä Simo.Tätä asetta Simo ei tiettävästi rintamalla juurikaan käyttänyt, vaan vei sen kotiinsa.Tämän aseen Simo lahjoitti säilytettäväksi Pohjois -Karjalan prikaatin perinnehuoneeseen 1978. Ja siellä se yhä on.Olen nähnyt aseen Mikkelin jalkaväkimuseon talvisodasta 60-vuotta näyttelyssä,mutta ei tullut silloin otettua tietoja ylös.Mutta 1940 ase oli tehty, sen olen muistavinani?Kuvassa näkyy selvästi, että Simon pitelemät aseet ovat: lahjoitettu 28-30 ja ase jossa on M/28 etutähtäin ja 28-30 takatähtäin.Mitä mieltä olette?