Panssarimiesten musta turkispäähine

Suomalaiset hatut, kypärät yms.
Post Reply
User avatar
Ilmarinen
kok
kok
Posts: 96
Joined: Mon Jun 05, 2006 9:00

Panssarimiesten musta turkispäähine

Post by Ilmarinen »

Moi,

Osaako joku tällä foorumilla sanoa, milloin panssarimiehet saivat mustan värin M/39 turkispäähineeseensä? Heti kun M/39 turkispäähinettä alettiin jakamaan joukoille vai vasta joskus myöhemmin? Tiedän kyllä että ainakin 1950-luvulla musta turkispäähine oli jo panssarimiehillä käytössä, mutta olisiko vaikkapa sotatalven 1941-42 suomalaisella panssarimiehellä ollut jakovarusteena musta vai harmaa M/39 turkispäähine? Vai oliko käytäntö ehkä sekalaista?

Kysymys toisin päin, olisiko mielestänne historiallisesti väärin käyttää harmaata M/39 turkispäähinettä M/36 asepuvun kanssa, jossa on muuten jatkosodan alun panssarimiehelle sopivat tunnukset (laatat ja satiaiset)?

Kiitos vastauksista!

User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3280
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

Re: Panssarimiesten musta turkispäähine

Post by Canet »

Koetin selvittää asiaa kahden lähdeteoksen avulla, mutta ei selvinnyt.

Jos ajattelet tuossa m/36-kysymyksessäsi sota-ajan pukeutumista, niin todennäköisesti on käytetty mitä on satuttu saamaan - näin varsinkin asevelvollisten ja reserviläisten kohdalla. Vastaavasti ammattisotilaalla olisi varmimmin voinut olla ohjesäännön mukainen varustus.

User avatar
Ilmarinen
kok
kok
Posts: 96
Joined: Mon Jun 05, 2006 9:00

Re: Panssarimiesten musta turkispäähine

Post by Ilmarinen »

Moi,

Kopioin tänne toisella foorumilla saamaani tietoa tätä seuraavien iloksi (teksti vapaasti muokattu):

Panssari -lehden numeroissa 4/1990 - 3/1991 julkaistiin Tapio Saaren kirjoittama artikkelisarja "Panssarijoukkojen univormuja".

Artikkelisarjan mukaan jo Suomen ensimmäinen panssarijoukkojen univormu m/20 sisälsi mustan turkislakin, jonka malli vahvistettiin 27.4.1920. Artikkelisarjassa mainitaan myös, että panssarimiesten käyttämä päähine on ollut musta jo m/22 univormun kanssa, ja että "turkislakin päällinen ja turkislaidat ovat mustat". Kenttäpuvun m/27 kanssa käytettävän turkislakin "sivuturkikset" olivat taasen ruskeat (ei siis mustaa turkislakkia m/27:n kanssa, jos oikein ymmärrän - ?). Valitettavasti muuten ansiokas artikkelisarja ei käsittele univormua m/36, mutta numerossa 3 on kuva itsenäisyyspäivän paraatista vuonna 1937, ja kuvatekstissä mainitaan panssarimiehillä olevan päällään univormut m/22 ja mustat turkislakit.

Sain myös kuulla erään kertojan isän lähteneen rintamalle lokakuussa 1941 musta turkispäähine päässään. Kyseinen sotilas liittyi sittemmin 1942 perustetun Panssaridivisioonan panssarivaunujoukkoihin, ja hän oli kertonut että musta päähine säilyi niillä joilla sellainen oli, mutta kenellä oli ennestään harmaa päähine (ymmärtääkseni esim. Panssaridivisioonaan muualta siirrettyjä) yleensä jatkoi harmaassa. Lagus ei kuulemma ollut erityisesti pitänyt "eri seurakuntiin kuulumisesta" vaan olisi halunnut että kaikki hänen divisioonansa miehet ovat "harmaita jääkäreitä". Niinpä Lagus ilmeisesti kielsi esimerkiksi mustien suikkien jakamisen panssarimiehille. Ne joilla sellainen oli jatkoivat kuitenkin mustan päähineen käyttämistä. Lisäksi panssariupseerit kuulemma usein teettivät/hankkivat markkinoilta itselleen mustan päähineen omilla rahoillaan ja käyttivät sitä, ja jättivät mahdollisesti jakovarusteena saamansa harmaan päähineen käyttämättä.

Tämän perusteella olisin itse sitä mieltä, alkuperäiseen kysymykseeni viitaten, että voin käyttää m/36 "panssarimiehen univormun" kanssa kumpaa tahansa turkispäähinettä olematta ristiriidassa sodanaikaista pukeutumista koskevien historiallisten faktojen kanssa.

Post Reply

Return to “Päähineet”