Armeijan varusteet -60 ja -80 luvulla

Keskustelua suomalaisesta militariasta
User avatar
Wittmann
pskapt
pskapt
Posts: 1631
Joined: Tue Nov 14, 2006 10:35
Location: 7 SaL

Re: Armeijan varusteet -60 ja -80 luvulla

Post by Wittmann »

Muistaakseni aseen "hukkaamisesta" ei varusmies selviä rahalla. Ainakaan ennenmuinoin. Korvaushinta oli muuten -94 muistaakseni 2000mk huitteilla.
Kuten kunnioitettu vaari-vainaja sanoi..... "Kaikki mikä nousee itärajan takaa -auringon lisäksi- Otetaan vastaan tasajyvällä "
Nra of Finland

User avatar
Tulenjohtomies
kenr
kenr
Posts: 1959
Joined: Sun Apr 20, 2008 11:03
Location: Михайловская артиллерийская академия Санкт-Петербург
Contact:

Re: Armeijan varusteet -60 ja -80 luvulla

Post by Tulenjohtomies »

Patterin vääpeli ja tvälläri oli sen verran hyviä tyyppejä että varmaan RK:n ulos saanti dekona ei olis 20 vuotta sitten ollut mikään ongelma...harmi vaan kun en silloin tajunnut ottaa mukaan. :(

User avatar
Komendantti
komendantti
komendantti
Posts: 2682
Joined: Wed Oct 17, 2007 10:19
Location: Etelä-Suomen Sotilaslääni
Contact:

Re: Armeijan varusteet -60 ja -80 luvulla

Post by Komendantti »

Tulenjohtomies wrote:Patterin vääpeli ja tvälläri oli sen verran hyviä tyyppejä että varmaan RK:n ulos saanti dekona ei olis 20 vuotta sitten ollut mikään ongelma.
...Nyt kuitenkin rohkenisin tässä kohtaa hiukan epäillä. 8)
"Sotataidon huippu ei ole sadan voiton saavuttaminen sadassa taistelussa, vaan vihollisen kukistaminen ilman taistelua."
"Tunne itsesi ja tunne vihollinen, niin sadassakaan taistelussa et ole vaarassa."
– Sun Tzu

Psjääkäri
kers
kers
Posts: 147
Joined: Wed Aug 27, 2008 11:56
Location: Helsinki

Re: Armeijan varusteet -60 ja -80 luvulla

Post by Psjääkäri »

Olin -72-73 Parolassa PstP:ssa, aloin muistelemaan aikaa siellä "rättien" suhteen. Alkoi jotain tulemaan mieleen, myös joitakin kiinnostavia yksityskohtiakin varusteiden suhteen. Varmaan muisti tekee jo tepposiaan ja muistelen vain PstP:n kamppeita.
Palvelus pukuna käytimme m36 koko ajan, ylänappi ja hakaset tiukasti kiinni. Vyö oli leijona vyö. Työpuku oli suorahousuinen ja takkina lähinnä m44 kesätakki muistuttava. Ulosmenopukuna se hieno "äitiysmekko" takilla ja suorilla "porkkana" housuilla. Ja mikä parasta, saimme mustat kaulahuivit/liinat. Kauluslaatat oli pohjaltaan panssarin mustat, mutta oransseilla raameilla, satiaiset oli ohjukset ristissä olevaa mallia. Lippalaki oli, työpuvussa paksumpaa ja pitkälippisempaa mallia ja ulosmenopuvun kanssa hienompi lyhyt lippaisempi malli. Sama jako karvalakkien kanssa. Kengät, kesällä "sämpylät" ja rospuuttokelin aikaan ja talvella nahkasaappaat ja nokialaiset kumisaappaat maastossa. Nahkasaappaita oli nahkapohjilla ja liukumattomilla pohjilla, joita lähinnä jaettiin esim. kuljettajille. Maastossa oli erikoispukuna kaksiosainen lumipuku, joka haistoi nesteet noin viidenmetrin etäisyydeeltä. Oli kait valmistettu samasta materiaalista kuin öljylampunsydämmet. Erikoisvarusteina jaettiin puolipitkä turkki ja nahkainen musta asepuku, leikkaus lähes sama kuin m36 puku, nahkaisine pussihousuineen. Oli muuten henkselit kovilla. Näitä sai kuljettajat. Niin se mantteli, se oli vanhempimalli ja pitkä, tuttu tuntemattomasta sotilaasta.
Aluvaatteina jaettiin peltipaita, lyhyet hihat ja v-mallinen kaullus, naapit keskellä ja tornilla, mallia tuntematonsotilas. Munanleikkurit samaa mallia, toisinaan sai myös trikoisia "normaaleja" alushousuja. Pikkumustat, jotka oli mustat mutta suuret. Sitten ne normaalit, villapaita, mikkihiiri, käsineet, haljaskintaat, sukat ja jalkarätit. Oli vielä välihousut, neulesellaiset. Jotain tästä puuttuu...
Kypärä oli miltei kokoajan saksalaismallinen, kunnes vaihdettii kotimaiseen "Wärtsilään" kesällä -73. Sanoivat, että olin prikaatin viimeinen, joka luovutti saksalaisen pois.
Aseista sellainen mukava juttu, niitä jaettin kolme. Rk62, joita oli kahta versiota tarjolla, Valmetti ja Sako. Piiput oli kromipiippuja, joissa ilmeni ongelmia. Ainakin Valmetissa. Sakolainen oli passivoinniltaan vihreämpi kuin Valmetti. No entä ne toiset kaksi, toinen oli -91 ja se toinen m39. Ysiykköstä roiskittiin sulkeisissa ja kolmiysillä ammuttiin esim kilpa-ammuntajoukkueen ammunnat, mutta myös koulutusammunnat. Rynkky oli kuitenkin pääase.
Tetsarit oli "normaali" v...tusliivit, jossa roikkui takapuolen päällä leipälaukku, perintein ja siellä kolisi pakki "mysteeriöineen" iloisesti. Kenttälapio oli kokometallinen ja taittuvavartinen. Koko komeuden kruunasi manttelin vuori, joka oli rullalla siellä ristiselän paikkeilla. Kenttäpullo oli alumiinia. Pistin annettiin kerran, muistaaksen johonkin paraatiin lainaksi.
Muistini mukaan, Linnan (Hämeen) kasarminpojilla oli "suklaapuku", sama leikkaus kuin silloin tulleissa uudemmissa palveluspuvuissa m62 (m65), mutta rätti oli ruskeaa, puhuivat, että N-liittolaista rättiä, en tiedä.
Ylös yhtenä miehenä - on vaarassa isäinmaa

User avatar
Tulenjohtomies
kenr
kenr
Posts: 1959
Joined: Sun Apr 20, 2008 11:03
Location: Михайловская артиллерийская академия Санкт-Петербург
Contact:

Re:

Post by Tulenjohtomies »

MaK wrote:Kuvassa sissi pari kesää sitten miinoittamassa tietä.

Image

Muista kuvista huomasi venäläismallisen lipaslaukun toisella puolella.
Sattuisiko vielä olemaan sitä kuvaa toiselta puolelta?
Viittaan tähän keskusteluun http://www.pkymasehist.fi/phpBB2/viewto ... f=4&t=8518

wanhempimestari
sotvm1
sotvm1
Posts: 710
Joined: Fri Feb 26, 2010 8:13

Re: Armeijan varusteet -60 ja -80 luvulla

Post by wanhempimestari »

TeeJii wrote:Tervehdys arvon tietäjät,

Itseäni on kiinnostanut pitkään intin jakamat varusteet 1960-, -70 ja -80 -luvulla. Kirjoitettua tarkkaa tietoa ei ole aina ollut saatavilla joten on ollut pakko turvautua kuviin tai ihmisten omiin kokemuksiin. Nyt tälläinen pieni kysely niille, jotka ovat armeijassa em. aikavälillä olleet. Itselläni kun on kokemuksia ainoastaan nykyisistä vermeistä joten olisi mukava kuulla vanhempia muisteloja varusteista.

- Mitä pukua käytettiin yleisimmin maastossa? Maastopuku M62 on ilmeisesti ollut suurissa määrin käytössä mutta kuinka yleisesti harmaita kenttäpukuja käytettiin ja käytettiinkö sarkapukua ikinä talvella maastopuku M62:n alla?

- Mitä jalkineita käytettiin maastossa? Nahkasaappaita ja kumppareita on kuvissa näkynyt suhteellisen tiiviisti, mutta kummatko olivat noin näppituntumalta yleisemmät maastojalkineet? 1970- ja -80 luvulla ilmeisesti käyttöön tuli jotain maiharintapaisia, käytettiinkö näitä kovinkaan paljoa?

- Kuinka pitkälle pukumalli M/36 oli käytössä? Joissain joukko-osastoissa se on ollut vielä 1960-luvulla ja Petteri Leinon pukua käsittelevässä kirjassa mainitaan käytön ylettyneen vielä 70-luvulle. Kuinka yleisissä määrin se siis näki käyttöä vielä 60- ja 70-luvulla?

- Millaista aseistusta on etenkin 60-luvulla ja 70-luvun alussa ollut käytössä? Isäni palveli 60-luvun lopulla KaiPr:ssa ja kertoi että RK62:sia ei vielä ollut mutta niiden sijasta käytettiin AK47:ja. Joka neljännellä (?) miehellä oli Suomi-konepistooli ja osalla vielä M/39. Ryhmänjohtajilla etenkin Suomi-KP olisi ollut käytössä. Aika sekalainen määrä eri kaliipereja yhdessä ryhmässä. Kuinka pitkälle M/39 ja Suomi-KP näkivät aktiivista varuskäyttöä ja missä määrin AK47:aa oli käytössä ennen RK:n laajamittaisempaa tulemista?

- Missä vaiheessa saksalaismalliset teräskypärät poistuivat ruotsalaismallisten (Wärtsilän tekemien) tieltä? 1960- ja 1970-luvulla sakumallit olivat ilmeisesti vielä ahkerassa käytössä?

- Missä vaiheessa muovinen kenttäpullo tuli käyttöön? Itselläni on -88 päivätty muovinen 0,65 litran pullo, mutta kuinka paljon aiemmin näitä jo oli ja mihin asti alumiinisia sota-aikaisia pulloja käytettiin?

- Milloin maastokuvioitu sissitakki tuli käyttöön? Mantteli on ilmeisesti ollut suht pitkälti käytössä mutta milloin sissitakki sen korvasi?

- Onko muistikuvia että tetsarin sijasta käytössä olisi ollut pelkästään nahkavyö, leipälaukku ja venäläinen kolmen lippaan lipastasku? Kuulemani mukaan rajalla tuota olisi 90-luvulla vielä tetsarin sijasta käytetty?

Tässäpä näitä kysymyksiä näin alkuun, osa kiperiä, mutta toivottavasti jaksatte vastata! Auttaisi kummasti. Itselläni kun on keräilyn kohteena pitkälti juuri 60-80 lukujen intin kamat :)


Aika paljon noina aikona siellä "kekkuloineena" voin sanoa että kaikki oli kiinni joukko-osastosta ja ajasta. Tuolloin oli käytössä vaikka ja mitä. Käytettiin loppuun joitain varusteita joissain varuskunnissa, toiset saivat uutta... Jotain on jääny kaappiinkin...

Juha Tompuri
jvmaj
jvmaj
Posts: 1834
Joined: Mon May 01, 2006 22:28
Location: Koljonvirta

Re:

Post by Juha Tompuri »

MaK wrote:Ja eivätkä kaikki 60-luvun varusteet ole vieläkään kadonneet. Kuvassa sissi pari kesää sitten miinoittamassa tietä.
Tuosta aseen maassa makuuttamisesta olisi tullut Vekaralla parikymmentä vuotta sitten sanomista.
Ainakin silloin rynkyn paikka tuossa tilanteessa oli piippu "takajalan" päällä, perä maassa.
O tempora, o mores.

t: Juha
"Älyä kyll' ei Dufvalla lie liiaksi ollutkaan,
pää huono oli, arveltiin"

User avatar
smokeball
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 4444
Joined: Sat Nov 10, 2007 19:12
Location: Lappi

Re: Armeijan varusteet -60 ja -80 luvulla

Post by smokeball »

hifistelyä ehkä, mutta niin se opetettiin Pyssykylässäkin. Talvella koreografian merkityksen kyllä ymmärsi helposti.
Viro, Aunus, Karjalan kaunis maa, yks suuri on Suomen valta.
Ylituubamestari Image

wanhempimestari
sotvm1
sotvm1
Posts: 710
Joined: Fri Feb 26, 2010 8:13

Re: Armeijan varusteet -60 ja -80 luvulla

Post by wanhempimestari »

smokeball wrote:hifistelyä ehkä, mutta niin se opetettiin Pyssykylässäkin. Talvella koreografian merkityksen kyllä ymmärsi helposti.

No joo, meillä ei telamiinoja juuri asenneltu. Kylki ja pojamiinoja, putki ja hyppy-versioita ja latumiinoja sekä erilaisia ansoja runsaasti.

Olen aina olettanut että taistelija ymmärtää itse oman parhaansa.
Yleensä ase on tuossa vaiheessa selässä. Ei sinne piippuun kivet tai lumi itsestään ryömi ellei raahaa asetta pitkin tietä.

Mutta ainahan on niitä.....

rocky86
res vänr
res vänr
Posts: 771
Joined: Mon Dec 14, 2009 0:55
Location: tornio

Re: Armeijan varusteet -60 ja -80 luvulla

Post by rocky86 »

kyllä ivalossakin opetettiin notta piippujalan päällä ku miinoja asennellaan.
omana varusmies aikana ei ollu enää sakaramiinaa vain kylkkärit ja putki miina sekä viuhka panokset (somali tv).
ja oli 1/06 ivalossa tuo ryssäläinen lipastasku.

Bushmaster
sotvm3
sotvm3
Posts: 559
Joined: Sun Oct 29, 2006 0:53

Re: Armeijan varusteet -60 ja -80 luvulla

Post by Bushmaster »

Aseet ovat työkaluja joten niiden tulee myös kestää pientä kolhintaa. Rynkyn tipauttaminen hiekalle ei saa olla mikään tekosyy. (Ehkä siksi en ole koskaan pitänyt liiemmin aseista joissa on puuosia, kun ne lommoutuvat niin helposti) :-D

User avatar
taifun
alik
alik
Posts: 994
Joined: Fri Mar 24, 2006 23:28

Re: Armeijan varusteet -60 ja -80 luvulla

Post by taifun »

kun taasen tekosyyn asemasta on tuo toimintakuntoinen ase aivan mukava lisä miinoittajan varusteisiin. niin tuo tellun asennus opettiin .93 upinniemessäkin 8)

Bushmaster
sotvm3
sotvm3
Posts: 559
Joined: Sun Oct 29, 2006 0:53

Re: Armeijan varusteet -60 ja -80 luvulla

Post by Bushmaster »

Ei mene rynkky hiekalle heitellessä jumiin. Tai no, en Suomalaisista tiedä kuinka kelvottomia ovat, erään testivideon mukaan oli kovin kranttu, tähtäinkin kiinni kannessa, kovakromaus kuulemma lastuilee irti ja kaiken päälle rotisko maksaa mielettömästi, mutta idän ihme AK kyllä sietää kuraa ja mutaa paljon enemmän kuin ampuja.

JTV
sotvm4
sotvm4
Posts: 529
Joined: Fri May 25, 2007 23:11
Location: Pääkaupunkiseutu

Re: Armeijan varusteet -60 ja -80 luvulla

Post by JTV »

Bushmaster wrote:Ei mene rynkky hiekalle heitellessä jumiin. Tai no, en Suomalaisista tiedä kuinka kelvottomia ovat, erään testivideon mukaan oli kovin kranttu, tähtäinkin kiinni kannessa, kovakromaus kuulemma lastuilee irti ja kaiken päälle rotisko maksaa mielettömästi, mutta idän ihme AK kyllä sietää kuraa ja mutaa paljon enemmän kuin ampuja.
Omien kokemuksien mukaan eivät kotimaiset häviä luotettavuudessa idän ihmeille. Aikoinaan intissä ollessa harjoituksen yhteydessä kerran ryömittiin paikallisessa "saharassa" jonka yhteydessä vaihdin kääntyi huomaamattani auki-asentoon - minkä seurauksena RK 62:n laatikon sisälle pääsi kourallinen hiekkaa. Heti ryömimisen jälkeen tehtiin rynnäkkö asemiin jonka yhteydessä ammuttiin pari lippaallista rätäpäitä - kivääri toimi moitteettomasti.

Missä noissa kotimaisissa RK:eissä kovakromaus lastuilee? - niiden piippujahan ei ole kovakromattu.

kalju
vääp
vääp
Posts: 243
Joined: Sun Jul 26, 2009 18:52

Re: Armeijan varusteet -60 ja -80 luvulla

Post by kalju »

JTV wrote: Omien kokemuksien mukaan eivät kotimaiset häviä luotettavuudessa idän ihmeille. Aikoinaan intissä ollessa harjoituksen yhteydessä kerran ryömittiin paikallisessa "saharassa" jonka yhteydessä vaihdin kääntyi huomaamattani auki-asentoon - minkä seurauksena RK 62:n laatikon sisälle pääsi kourallinen hiekkaa. Heti ryömimisen jälkeen tehtiin rynnäkkö asemiin jonka yhteydessä ammuttiin pari lippaallista rätäpäitä - kivääri toimi moitteettomasti.

Missä noissa kotimaisissa RK:eissä kovakromaus lastuilee? - niiden piippujahan ei ole kovakromattu.
Itse onnistuin aikanaan turaamaan rynkyn laatikkoon hiekan lisäksi kalasoppaa kun vihu teki yllätyshyökkäyksen epäurheilijamaisesti kesken ruokataukomme. Torjuttuamme johdollani ja sankarillisesti taistellen moisen törkeyden sain todeta, etteivät kalasoppa ja hieno hiekka oletuksistani poiketen kuitenkaan mitenkään vaikuttaneet aseen toimintaan. :lol:

Post Reply

Return to “Suomalainen militaria”