Joo, linnoitteita löytyy täällä mm. uloimmista saarista, ihan tästä kaupunkialueelta rannan tuntumasta ja sitten joku pätkä jossain ihmepaikassa metsän keskellä. Laatu ja kunto vaihtelee - kantalinnoitteista hätäisesti tehtyihin kenttälinnoitteisiin - täysin umpeen maatuneista kunnostettuihin. Osa varustuksista on jäänyt rakennusten ja teiden alle. Joku museon kesätyöntekijä on joskus vuosia sitten inventoinut varustukset ja tehnyt niistä monistetyyppisen yhteenvedon (jonka kopioin omaan käyttöön).
Helsingin maalinnoituksesta on tehty painettu kirja - ja onhan siitä nettisivustollakin - samalla, jolla on Helsingin merilinnoituksista.
http://www.novision.fi/viapori/avaus.htm
Helsingissä on tehty myös kirjanen linnoitteiden säilyttämisestä - sopii oppaaksi mm. harrastusporukalle, joka suunnittelee vanhojen varustusten kunnostustalkoita. Kirja löytyy tuon edellä olevan linkin kautta - Helsingin rak.viraston julkaisu 6/96.
Toivoa sopii, että mahdollisimman moni näistä vanhoista varustuksista olisi dokumentoitu jälkipolvia varten. Muutama merkittävä tulisi säilyttää - entisöidä tai ainakin siivota - ja varustaa asiallisin opastein.
Tuon "Vallihautojen" opaskilven teksti on hiukan ontuvaa - eikös olekin yllättävää, että upseereilla on ollut aliupseereita apunaan?
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)