Pohjois-Kymenlaakson asehistoriallinen yhdistys ry. Valid HTML 4.01!

SUOMALAINEN PANSSARINTUHOAJAMERKKI


PanssarintuhoajamerkkiKesällä 1944 tuli Suomessakin tarve palkita ansioituneet tankintappajat, kun suurhyökkäys oli ollut voimissaan muutamia päiviä, niin piti antaa näin porkkanaa lähitorjuntamiehille ja tykkien ampujille, että vaunuja tuhottaisiin mahdollisimman paljon.

Mannerheimin päiväkäskyllä, joka julkaistiin päämajan käskylehdessä 28.6.1944 luotiin saksalaistyylinen hihaan ommeltava kangasmerkki, kooltaan 70 x 30 mm, jossa oli painettuna valkoiselle ohuelle kankaalle T-34 tyyppinen vaunu, jonka tornissa kuvattuna räjähdys. Merkki tuli voida antaa yksiköiden päälliköiden esityksestä taannehtivasti 1.6.1944 alkaen. Merkin jakamisesta yhtymille vastasi Päämajan koulutusosasto. Merkkiä jaettiin 327 kpl ja näihin myönnettiin 86 lisänauhaa, joista osa samoille henkilöille..

Käskylehti panssarituhoojan merkistä

Merkkiä tuli kantaa oikeassa hihassa 10 cm olkasaumasta mitattuna merkin ylälaitaan.

Yhdestä tuhotusta vaunusta oli oikeutettu kantamaan merkkiä hihassaan. Kolmesta tuhotusta vaunusta sai 5 mm merkin yläpuolelle ommella valkean 70 x 5 mm kanttinauhan osoittamaan tuhottuja vaunuja. Viidestä tuhotusta vaunusta sai ommella taas kanttinauhan, 5 mm väliä ja nauha edellisien yläpuolelle kiinni. Sitten oli 10 tuhottua vaunua, niin sai ommella kolmannen lisänauhan edellisien yläpuolelle ja 15:sta tuhotusta panssarista sitten neljännen nauhan. Enempää luokkia ei ollut, kuin nuo viisi, eli perusmerkki ja neljä lisänauhaa.

Pstuhoojan merkit


Vain yksi mies sai kaikki viisi luokkaa, ja hän oli korpraali Toivo Ilomäki

T. IlomäkiSääksmäellä 25.8.1917 syntynyt panssarijääkäri Ilomäki on panssarintuhoojien ehdoton ykkönen tuhotulla 21 vaunullaan.

Hänen saavutuksiin kuului Sammatuksen taistelussa tuhota ampujana toimien 75 mm pst-tykillään 16 vaunua yhtä kyytiä. Kenraali Talvela teki esityksen Mannerheim-ristin ritariksi, jossa hän mainitsee Ilomäen tuhonneen 17 vaunua kyseisessä taistelussa. Ritari hänestä tuli numerolla 155 2. lokakuuta 1944

Voidaan spekuloida miksi merkkiä ei annettu rynnäkkötykkien ja pst-tykkien koko miehistöille, kun onhan selvää että ei yksin ampuja pystynyt tuhoamaan vaunuja. Ampuja kantoi viimekädessä vastuun ohilaukauksesta, niin kuin osumista vihollisen panssareihin, joten merkki oli kirjoittajan mielestä oikeudenmukainen.
<<Nikke Pärmi SUIT>>