Pohjois-Kymenlaakson Asehistoriallinen Yhdistys ry.

SAKSALAISET ERIKOISPATRUUNAT, OSA 1


Muutamassa lyhyessä osassa tutustumme saksalaisten käyttämiin (tai käyttämättä jättämiin) erikoispatruunoihin joita ei ole kovinkaan paljon muualla käsitelty. Tarina alkaa ensimmäisen maailmansodan ajalta jolloin taistelut muuttuivat tökkiväksi asemasodaksi.

Piikkilangan katkaisupatruuna WW1

Asemasodassa käytettiin viljalti piikkilanka- tahi muunlaisia lankaesteitä vihollisen etenemisen estämiseen. Langan katkaisu etukäteen auttoi hyökkäävää osapuolta mukavasti, mutta sen katkominen ei ollut miellyttävä tehtävä. Tätä patruunaa käyttäen voitiin langan eliminoiminen tehdä turvallisesti.

Piikkilangan katkaisupatruuna

Patruunan luoti oli 77 millimetriä pitkä ja valmistettu pehmeästä teräksestä, jota ei karkaistu. Koska pitkä luoti oli halkaisijaltaan pienempi kuin piipun sisähalkaisija, sai luoti heittelehtivän tai pyörivän liikkeen noin 10 metrin päässä aseen piipusta. Painava luoti niipattiin erittäin vahvasti hylsyyn. Hylsynä käytettiin normaalia Mauser -kiväärin hylsyä.

Patruunoiden toimintaa testattiin paperista valmistettujen seinämien avulla. Seinämiä asetettiin 10 metrin välein 50 metriin saakka. Tulitus seiniin sai aikaan erikokoisia reikiä pituuksiltaan 30-70 millimetriin. Läpäisykoe osoitti "luodin" läpäisevän parhaimmillaan 27 millimetriä mäntylautaa. 50 metrin etäisyydeltä ei lienee osumatarkkuus ole häävi, mutta lyhyemmiltä matkoilta langan saa varmaankin katkeamaan. Ei välttämättä ensimmäisellä laukauksella mutta kuitenkin...

Speksit:
- kaliiberi 7,92x57
- luodin paino 28,6 - 28,8 g
- luodin pituus 77 mm
- luodin halkaisija 7,8 mm
- koko patr. pituus 113 - 125 mm
- lähtönopeus 368 m/s

Merkinantopatruuna jalkaväelle WW1

Nimi tuo mieleen valopistoolin patruunan, mutta tämä oli tarkoitettu 7,92x57 kaliiberiseen kivääriin. Mauserin hylsyyn niipattu 104 mm pitkä ohuesta messingistä vedetty putkilomainen "luoti" oli täytetty erilaisilla ainesosilla, jotta se saataisiin sekä lentämään että myös antamaan tarvittavan merkin. Ammuttaessa patruuna, hylsyssä oleva ruuti antoi "luodille" ainoastaan lähtösysäyksen. Ruuti sytytti ajomassan, joka oli sekoitus mustaa ruutia ja tavallista kivääriruutia. Ajomassa taasen sytytti seuraavan panoksen (mustaruuti), joka toimi sytyttimenä valomassalle. Valomassa (n. 50 % koko "luodin" tilavuudesta) paloi hetken kirkkaalla vihreänkeltaisella liekillä. Messinki "luodin" etupää oli täytetty lyijyllä (5,2g), jotta "luoti" lentäisi edes jollain lailla ballistisesti oikein.

Merkinantopatruuna jalkaväelle

Merkinantopatruuna jalkaväelle

Speksit:
- kaliiberi 7,92x57
- "luodin" paino 13 g
- "luodin" pituus 104 mm
- "luodin" halkaisija 7,5 mm
- patruunan pituus 111 mm
- lähtönopeus ??<<Saksalaisten haavoittumismerkki Kevätretki Ilmatorjunta- ja Ilmailumuseoon>>