Pohjois-Kymenlaakson asehistoriallinen yhdistys ry. Valid HTML 4.01!

Palma del Pahkajärven reissu 5.12.2001:Olimme saaneet kutsun saapua seuraamaan sinkojoukkueen puolustusammuntaa Rosoharjuun. Olimme aikaisemmin tiedustelleet tätä mahdollisuutta päästä seuraamaan raskassinko- eli raskoammuntaa. Onhan tiedossa että raskas sinko m/58 on ase sieltä miehekkäämmästä päästä.

Varhain aamulla 5.12. kokoonnuimme Valkealassa Esson baarissa, josta kahvit juotuamme suuntasimme suoraan Vekaranjärven ohitse Pahkajärven puomille, mistä meidät edelleen ohjattiin varoupseerin toimistolle. Kirpeässä -20° C pakkassäässä odottelimme kyytiä saapuvaksi. Niin oli odottavan aika pitkä, kun oli vielä sopivan kova pakkanen kiusana. No viimein kyyti tuli ja iloksemme huomasimme Plv:n satsanneen ainakin maastoautoihin, kun nousimme uudenkarhean Land Roverin kyytiin.

Saavuimme ajoissa ampumapaikalle, jossa meille jaettiin kypärät ja kuulosuojaimet. Sitten meidät ohjattiin ohi asemissaan värjöttelevien totisten näköisten varusmiesten. Jäimme seuraamaan ammunnan kulkua asemien sivussa olevalle katetulle seurantalavalle. Ammunta alkaisi siten, että vihollinen yrittäisi hyökätä Rosoharjusta päin ja tietyllä tasalla tykistö ampuisi sulkua, jota vastasi tulenkuvauskenttä. Vihollisella oli jalkautunutta jalkaväkeä eli jantterit, jota vastassa olisi joukkueaseiden tuli, rk-taistelijat ja kvkk-ampuja. Keveitä ajoneuvoja vastaan oli asetettu Itkk ja läpitunkeutuvia vihollisvaunuja vastaan kertasinkopartio lähitorjuntaan.

Sitten asiaan. Nimittäin raskaat singot avasivat tulen, ja niin alkoivat lahkeet liehumaan meilläkin, vaikka etäisyyttä sinkoasemiin oli reilusti yli 50m! Seurasimme asemissaan touhuavan miehistön tekemisiä ja sitten kuului sinkojohtajan käsky, jonka asemissa olevat miehet toistivat : "MAALI 700, TULTA!". Maalivaunu 700m päässä kiiti kiskoillaan eteenpäin, kunnes asemassa pöllähtää ja heti perään kantautui korviimme huumaava jyläys! Suunnilleen kahden sekunnin kuluttua laukauksesta ammus osuu kohteeseensa, jonka jälkeen kuului huuto: "OSUMA TELOISSA, NOSTA 10". Miehet toistivat käskyn uskollisesti ja seuraavat osumat olivatkin täysosumia! Näin molemmat raskot ampuvat kaikki ammuksensa maalivaunuun sen ajellessa radalla edestakaisin. Tämän jälkeen ilmatorjuntakonekivääri avasi tulen pintamaaleihin ja seurasimme valojuovien punaisten kiilujen etenemistä pitkin ampuma-aluetta.

Ammunnan jälkeen saimme tutustua asemiin ja sinkoihin, mikä miellytti ainekin kirjoittajaa suuresti, sillä olihan hän melkein kymmenen vuotta aiemmin ollut samassa paikassa raskaitten sinkojen kanssa torjumassa samaa maalivaunua.


Musti

Raskas sinko 95 S 58 eli "Musti" tutkailtavana.

Vanhat ystävykset

Vanhat ystävät muistelevat menneitä.


Kypäräpäinen hahmo
Turvallisuus oli etusijalla.

Tuliasema

Musti lähettänyt juuri lämpimät terveisensä vihollisille.
Samalla on puhallettu takamaastosta pois lumet ja miestä pienemmät kivet

Maalivaunu

Maalivaunu kulkee kohti tuhoaan Rosoharjun idyllisissä maisemissa.
<<Museoretki Hämeenlinnaan Retki Pietarin Tykistömuseoon>>